Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden
Cins adı Latince yükselen anlamına gelir. Ağaç Cinsinin uzunluğuna işaret eder. Göknar Kelimesi günümüzde aynı aileye bağlı Abies cinsinin Türkçe adı haline gelmiş olmakla birlikte, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde günar, kuner, küna, künar, küner, vb. isimler kullanılmaya devam etmektedir.
Köknar Kereste Kullanım Alanları
Pürüzsüz ve sağlam bir yapısı olan köknar kereste pek çok alanda kullanılabilir. Farklı ebat ve farklı yapılarda olabildiği için birçok ortama uyum sağlar.
Göknar ağaçları nemli toprakları sever. Bu nedenle yağış alan bölgelerde daha çok görülür. Dünyada en çok yetiştiği yerler Rusya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Türkiye'dir. Ülkemizde Karadeniz, Marmara, kıyı Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolay yetişir.
Aromaterapi alanında sıkça önerilen köknar yağı, sinir hücrelerini uyarır ve kasları gevşetir. Stresle baş edebilmek adına bu yağı tercih edebilirsiniz. Dikkat dağınıklığını giderici özelliği vardır. Köknar yağındaki uçucu maddeler uyku bozukluğunu ve strese bağlı davranışları çözmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Köknar ağacı yağış seven bir bitkidir. Kuzey Afrika ve ülkemiz ormanlarında doğal olarak yetişir. Ülkemizde yaygın olarak Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege ormanlarında yetişmektedir. Deniz seviyesinden 300 ile 1800 metre yükseklikte bulunan Marmara ve Karadeniz ormanlık alanlarında da sıklıkla görülmektedir.
Doz hakkında fikir vermek gerekirse, 3 yemek kaşığı siyah çayın üzerine 4-5 adet köknar kozalağı yaprağı ekleyip beraber demleyerek sabah akşam birer fincan tüketebilirsiniz.
Göknar ya da köknar (Abies), çamgiller (Pinaceae) familyasının Abies cinsinden iğne yapraklı ağaç türlerine verilen ad. 40m'ye kadar boylanabilen göknarlar, kendine özgü formu, gövde kabuğu iğne yaprakları ve hatta kokusu ile Çamgiller familyasının diğer türlerinden ayırt edilebilir.
Kazdağı göknarı (Abies nordmanniana subsp. equi-trojani), çamgiller (Pinaceae) familyasından Türkiye'de yalnızca Kazdağı'nda yetişen endemik bir göknar alt türü.
Mevsimsel Yaprak Durumu: Yaprak Dökmeyen Bitki Konumu: Gölge ,yarı gölge, güneşli alanlarda rahatlıkla yetiştiriciliği yapılabilir. Su İhtiyacı: Suya sever Toprak İsteği: Her toprakta kolaylıkla yetiştiriciliği yapılabilir.
Tohumdan veya fidan olarak yetiştirebilirsiniz. Tohumdan yetiştirmek daha uzun bir süreç gerektirebilir, bu nedenle fidan satın almak daha hızlı sonuç verebilir.
Okaliptüs ağacı sert bir ağaç türüdür. Yapısı sayesinde çürümeye karşı dayanıklı olan bu ağaç, haşerelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Hava koşullarından kolayca etkilenmeyen bir yapıya sahip olan okaliptüs ağacı, mobilya üretiminde kullanılır.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
Köknar ağacı ülkemizde genellikle, Ege, Güney Anadolu ve Akdeniz ormanlarında yetişir. Yaz aylarında çok yağışı seven bu ağaç, Türkiye ve Kuzey Afrika ormanlarında doğal olarak yetişir.
Alacalı bir renge sahip olan ladin ağacı, köknar ağacından çok daha kullanışlı ve dayanıklıdır. Ülkemizde en çok Doğu Karadeniz bölgesinde yetiştirilen bu ağaç türü, özellikle de dağlık yerlerin denize bakan yerlerinde yetişir.
Kışın yaprağını döken, genel olarak boyu ağaçlar olmakla beraber, sahil kesimlerinde ve tarım arazilerinin kenarlarında bulunan bireyleri boylu çalılıklar oluşturmaktadır. Tomurcukları çok pullu, pullar tüylü ya da çıplak, almaçlı dizilmiş, türlere göre tomurcukları büyük ya da küçüktür.
Kafkasya'da 1.200-2.200 arasında bulunur, ancak nemli kuzey yamaçlarında 600-800 m arasında büyüyebilir ve Türkiye'de rakım aralığı 200-1.900 m arasındadır.
6. ÇAM AĞACI YAPRAK DÖKER Mİ? Köknar, servi, ladin ve daha pek çok çam türü sonbahar ve kış mevsiminde yaprak dökmüyor.
Ladin TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim, bitki bilimi Çamgillerden, 50-60 metre yüksekliğinde, düz gövdeli, kozalağı aşağıya doğru sarkık, kerestesi ve reçinesi değerli, çam türüne çok yakın bir orman ağacı (Picea) şeklinde tanımlanmaktadır. Sistematikteki Yeri: Doğu ladini (Picea orientalis (L.) Link.)
* Suda beklettiğiniz tohumlardan özellikle suya batanlarını seçip ekebilirsiniz. Çünkü suya batan tohum daha sağlıklıdır. Tohumun yüksekliğinin 2 kat derinine ekmelisiniz. Fazla derine ekmeyin çünkü derine ekilen tohum toprağın baskısını aşamaz ve çıkmaz.
En yaygın olarak, köknar iğnesi esansiyel yağı boğaz ağrısı ve solunum yolu enfeksiyonları , yorgunluk, kas ağrıları ve artrit ile savaşmak için kullanılır . Köknar iğnesi esansiyel yağı ayrıca kozmetik ürünler, parfümler, banyo yağları, oda spreyleri ve tütsü üretiminde de kullanılmaktadır.
Göknar kozalaklarında bulunan Pinen solunum kaynaklı sorunların tedavisinde, Öksürme, bronşit, boğaz ağrıları, nefes darlığı gibi sorunları tedavisine yardımcı olur. Akciğeri temizler, nefes almada çekilen rahatsızlıkları giderir.
Çam (pinus sp.), ladin (picea sp.), göknar (abies sp.) gibi bitkiler mevsime bağlı olarak ilkbahar sürgünlerinin henüz yumuşak olduğu geç ilkbahar ve erken yaz aylarında budanmalıdır.
Köknar iğnesi yağı, çam ailesinin bir üyesi olan yaprak dökmeyen iğne yapraklı bir ağaç olan Abies sibirica ağacından elde edilir. Kuzey ve Orta Amerika, Kuzey Afrika, Avrupa ve Asya'ya özgüdür ve çoğunlukla dağlık bölgelerde bulunur. Köknar aslında ağaçtan bırakılır ve köknarın damıtılmasıyla yağ elde edilir.
Toros sediri veya Katran ağacı (Cedrus libani), çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen, ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri