Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilirler. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayarlar.
Oda kokularına benzer şekilde, kokulu mumlar, potpuriler ve tütsüler de sağlığa zarar verebilir. Mumlar yandıklarında asetaldehit, formaldehit, naftalin gibi organik kimyasal maddeleri havaya yayar.
Kokulu mumların kokusunu korumak için mumu tek seferde 4 saatten fazla yakmamaya özen gösterin. Yaktıktan sonra mumu ara sıra dairesel hareketlerle çevirerek çepeçevre erimesini sağlayın. Böylece fitilin hemen altında çukur yaratan bir erimeyi engelleyebilirsiniz.
Kokulu mum
Mum yandıkça güzel bir koku da açığa çıkar.
Yatak odasında rahat uyumak, rahatlamak ve gevşemek için kokulu mum alacaksanız soft kokuları tercih edebilir ya da mutfakta yemek sonrasında oluşan kötü ve itici kokuların giderilmesi için kokulu mum alacaksanız; alacağınız mumun keskin kokulu bitkilerden üretilmiş olmasına dikkat etmeniz gereklidir.
İlgili 16 soru bulundu
İyi anıları hatırlamamızı sağladığı söylenen mum, dekoratif olarak da gözümüze hoş görünen, keyif veren bir obje. Uykunun verimini düşürdüğü bilinen mavi ışıktan yani cep telefonlarımızdan uzak durup geceleri birkaç mum yakmak sakinleştiriyor ve uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
Bu madde sadece havayolu, burun ve gözlerde tahriş yapmaz, aynı zamanda karaciğer bozukluğu ve kansere de neden olduğu gösterilmiştir. Kimi katı hava temizleyicilerde bulunan kamfor, nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi belirtilere yol açabilir.
Lavanta kokulu mum
Uykusuzluk problemi çeken kişilere doğal bir çözüm olarak da önerilen lavantanın endişeli, kaygılı olma durumlarında da rahatlatıcı etkisi var.
Sağlık açısından pek uygun olmadığı için günümüzde mum yapımında parafin tercih edilmiyor. Bunun yerine diğer iki seçeneği değerlendirebilirsin; soya veya bal mumu. Soya mumu parafine göre daha dayanıklı ve uzun ömürlü mumlar yaratmanı sağlar. Bal mumu ise en sağlıklısıdır ve 2 kat uzun süreli kullanım imkanı sunar.
ABD'deki Güney Carolina Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada kokulu mumların en az sigara dumanı kadar zararlı olduğu ortaya çıktı. Bilim adamları kokulu mumların sigara dumanı kadar toksik madde yaydığını açıkladı.
Uzun süre kullanılmayan mumların üzerine toz yerleşmesi de siyah leke ve duman oluşmasını tetikler, bu yüzden nemli ve pamuksu yapıdaki bezlerle mum temizliğinin yapılmasında fayda olabilir.
Özellikle mum yakmanın bir sakıncası yoktur. Yakılan mum filan dinin uygulamalarından birini taklide benziyorsa sakıncası olur. Bunun haricinde sakınca olmaz.
Mum yapımı için parafin, soya, jel parafin, balmumu ya da ayçiçek parafini gibi yavaş yanan maddeler gerekir. Genellikle pamuklu bir fitil, hazırlanan parafine yerleştirilerek yapay ışık kaynağı oluşturulur. Gerekli malzemeleri kullanarak evde dilediğiniz renkte ve şekilde mum yapabilirsiniz.
Sual: Türbelere, mezarlara iplik bağlamak, bez asmak, mum yakmak, Müslümanlıkta var mıdır? Cevap: Türbelere bez, iplik bağlamak, mezarlara mum yakmak, dinimizde yoktur. Bunları, Hristiyanlar yapar.
Kokulu mumların farklı özellikleri bulunuyor. Her özellik, ayrı bir fayda ve etki yaratabilir. Genel olarak kokulu mumların stresi azaltıcı etkilerinden söz edilebilir. Ayrıca bazı mumlar, sinüs nöbetlerine ve bulantı gibi durumlarda da rahatlatıcı etkisi ile fayda sağlıyor.
Kokulu parafin mumlar yanarken benzin ve toluen gibi zararlı kimyasallar açığa çıkarır, bu da kimyasal duyarlılığı olanlar için yatak odasında tahriş edici bir durum yaratır. Yandığında kimyasal yayan mumlardan uzak durarak veya mum yanarken bir pencereyi açık tutarak risk en aza indirilebilir.
Yasemin Kokulu Mumun Özellikleri
Genelde çay, kahve ve günlük rutinlere eşlik eden bu mumlar günümüzde oldukça popüler bir kullanıma sahiptir. Yasemin kokulu mumun özellikleri ise genel olarak şunlardır: Hafif ve hoş kokusuyla sakinleştirici bir etkisi vardır. Odaklanmayı kısa sürede artıran bir mumdur.
Mum terapisi, çeşitli zihinsel ve fiziksel faydalar sağlar. Zihinsel sakinleşme, ruhsal dengelenme ve uyku kalitesinin artması, evde mum yakmanın faydalarındandır. Mum terapisi seansı için ihtiyacınız olanlar, son derece basittir.
Defalarca tekrarlanabilen süreç, yalnızca fitil yenilenerek sürdürülebiliyor. Yeni fitil, 2 parçalı saydam haznenin ortasında bırakılan boşluktan kolayca yerleştirilebiliyor. Eriyen mum fitili çevreliyor ve yanmış mum yeniden kullanılmaya hazır, yepyeni bir muma dönüşüyor.
Kadınları baştan çıkaran kokular ise genelde taze, odunsu, misk, baharatlı ve narenciye aromalı kokulardır. Bu kokuların içeriklerinde vanilya, sandal ağacı, yasemin ve lavanta bulunduğu için kadınlarda afrodizyak etkisi yaratmaktadır.
Pratik yöntemlerden biri olan mum yakmak yemek kokularını yok etmek için bir alternatiftir. Yemeğinizi pişirdiktensonra yanan mumu mutfağınıza koyun ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Bu işlemi yemek yaparken de yapabilirsiniz.
ACAA'nın Başkanı Stanley Fineman şöyle konuştu “Oda parfümleri ve kokulu mumlar alerjiyi tetikleyebilir ya da astım rahatsızlığı olanların sağlık durumunu kötüleştirebilir. En güvenli seçenek bu tarz kokuların emdiği ve havaya verdiği kimyasallardan uzak durmak.”
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Özellikle doğal içeriğe sahip tütsülerin, stresi azaltmak, negatif enerjiyi uzaklaştırmak, odaklanmayı arttırmak gibi faydaları bulunmaktadır. Bu sebeple, yatmadan önce yakılacak olan bir tütsü zihninizi boşaltmanızı ve rahatlamanızı sağlayacağı için uykunuzu getirir.
Alerji ve astım hastalığını tetikleyen bir unsur da kokulardır. Bu nedenle oda kokularının etkileri arasında solunum yollarına verdiği zarar oldukça fazla dikkat çekmektedir. Oda kokularında yer alan maddeler nefes darlığı ve öksürük gibi etkileri arttırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri