Kolajen faydaları arasında damar tıkanıklığının önlenmesi, kalp sağlığına olumlu etki etmesi yer alır.
Kolajen damar duvarlarını güçlendirdiği için, kolajen miktarının azalması da özellikle ince kılcal damar varislerinin gelişmesi açısından risk faktörü olabilir. Toplar damar duvarlarının zayıflaması ve daha az elastik hale gelmesi damar içinde kanın göllenmesi ve damarın genişlemesine yol açar.
Kollajen, kanın pıhtılaşmasında etkilidir; kan pıhtısı ile etkileşerek yara deliğini kapatır, kan pıhtısı zamanla büzüldüğü halde kollajen lifleri ağı zedelenme yeri üzerinde yeni bir hücre tabakası gelişinceye kadar yarayı örter. Kollajen, yaraların iyileşmesinde de rol oynar.
Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Kan damarları ve lenf düğümleri oluşturmaya yardımcı olup, bağışıklık sistemini destekler. Ölü cilt hücrelerinin değiştirilmesinde rol oynar. Cilt hidrasyonu ve elastikiyeti sağlayarak, güç ve esneklik kazandırır.
18 yaşından büyük herkes kolajen kullanabilir. Kolajen kullanımında bir yaş sıkıntısı yoktur. Genel olarak kullanımı güvenlidir. Kronik böbrek ya da karaciğer yetmezliği gibi rahatsızlığı olan hastalar, hamileler, emzirenler doktorlarına danışmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Klinik çalışmalara göre kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay hiç ara verilmeden kullanılması gereklidir. Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra bireyin ihtiyacına göre öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Kolajen vücudunuzda en bol bulunan proteindir. Cildinize yapı kazandırmak ve kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olmak gibi önemli rolleri vardır.
Kolajen, bağ dokusunu güçlendiren, cildin elastik olmasını ve su tutmasını sağlayan yapısal bir proteindir. Doç. Dr. İlker Kiriş, kolajen destek ürünlerinin varisler ve toplar damar sağlığı için de faydalı olabileceğini belirterek konu hakkında bilgi verdi.
Kolajen ürünlerinin yan etkisi olmadığına dair klinik araştırmalar mevcuttur. Ayrıca ürün içeriğinde tansiyona sebep olacak bir besin yoktur.
Dengeli ve düzenli beslenin, özellikle Akdeniz mutfağını tercih edin. Glisemik indeksi yüksek olan şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durun. Günde 25-30 dakikalık yürüyüşler yapın veya yüzün. Damar sağlığı için risk oluşturan; sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi faktörleri ortadan kaldırmaya çalışın.
Kolajenin doğrudan bir zararı yoktur. Ancak vücutta oluşan fazla kolajenin sindirim sistemini olumsuz etkileyebildiği, mide yanması, mide ekşimesi, kabızlık ya da ishal gibi yan etkilere sebep olduğu söylenmektedir.
Kolajen takviyelerinin kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin bulunduğuna yönelik çalışmalar da vardır. Takviyelerin düzenli olarak kullanılması; damar tıkanıklığına yol açabilecek yüksek kolesterol, damar sertleşmesi gibi faktörleri iyileştirmede etkili olabilir.
Ödem, genellikle vücutta fazla sıvı birikmesi sonucunda oluşur ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kolajen takviyeleri, vücutta su tutulması veya ödem oluşumuna neden olmaz.
Kolajenin Yan Etkileri
Kolajen her ne kadar doğal bir protein olsa da yine de aynı soru gündeme geliyor: kolajenin vücuda zararı var mı? Belirttiğimiz gibi kolajen vücudun direkt olarak ihtiyaç duyduğu ve kendi ürettiği bir proteindir. Bu nedenle direkt olarak zararları var demek doğru olmaz.
Damarlara hangi vitamin iyi gelir? Damarlara iyi gelen vitaminler arasında en önemlisi B grubu vitaminleri olarak bilinir. Özellikle B3 ve B6 vitaminleri damarların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda C vitamini de damarları güçlendirerek kan dolaşımını düzenler.
Kolajen böbreklere zarar verir mi? Kolajen ile ilgili araştırma sonucunda, kolajenin yiyeceklerden alındığında düşük dozda kolajenin vücuda girdiği için bir faydası olmadığı ve çok fazla tüketildiğinde ise karaciğer, böbrek ve tansiyona zarar verdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Her gün 10 gram kolajen takviyesi kullanmak, ilerleyen zamanlarda oluşabilecek yaşlanma belirtilerine karşı direnç kazanmanızı sağlar. Dolayısıyla, kolajen kullanımına ara vermeden her gün devam etmek, sağlığınız açısından pek çok faydayı beraberinde getirir.
Doktorun talimatlarına ve seçilen kolajen formuna göre kolajen tüketimi düzenli bir şekilde yapılmalıdır. En iyi kolajen markası sıralamalarında Assos, CH-Alpha, Collazen, Day2Day, Dynavit, Nutraxin, Solgar, Suda-collagen ve Voonka gibi markalar sık sık önerilmekte ve kullanılmaktadır.
Daha genç ve canlı bir cilde sahip olabilmek için C vitamini serumu ve kolajen serumu mutlaka birlikte kullanılmalıdır.
Lloyds Pharmacy, K vitamininin K1 ve K2 dahil olmak üzere temel bir mineral olduğunu söylüyor. K1 tipi yeşil yapraklı sebzelerde, tahıl tanelerinde ve bitkisel yağlarda bulunuyor. Varise neden olan diğer sebep ise D vitamini eksikliği.
En az 3 aylık kullanım sonrasında 3 ay ara verilecek şekilde kürler şeklinde kullanılabilir. Ara verilen 3 ayda da doktorunuzun önerisiyle farklı yapısal bileşen takviyeleri alabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan Glutatyon, Koenzim Q10, Biyotin, Alfa Lipoik Asit gibi ürünler kullanılabilir.
Kolajen tedavisi, fizyolojik eklem hareketlerinden ileri gelen ağrıları ve postüre bağlı oluşan ağrıları da azaltabilmektedir.
OSMAN MÜFTÜOĞLU'NDAN KOLAJEN UYARISI
Kolajen ve jelatin ya da kemik tozu yerine kolajen hidrolizatı, peptid kolajenleri tercih edin. Tekrarlayalım: Bunlarda da minimum miktar 2500 mg olmalı.
Kolajen seviyeleri yüksek olduğunda cilt yumuşak, pürüzsüz ve sıkıdır. Kolajen, cilt hücrelerinin kendini yenilemesine ve onarmasına yardımcı olur. Kolajen ayrıca cildin nemli kalmasını sağlar. Bu nedenle kolajen, yıllar boyunca cilt bakımı için çok önemli bir bileşen olarak görülmüştür.
Kolajen suda rahatlıkla çözünen, tadı neredeyse hiç olmayan kokusuz bir proteindir. Su ile tüketimi pratik ve sağlıklı bir alternatiftir. 1 bardak suda günde tercihen 5 gr kolajen tozu karıştırılarak güvenle tüketilebilir. En sağlıklı tüketim yoludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri