Kolon kanserinin tedavisinde hastalığın evresine göre kemoterapi, hedefe yönelik ilaçlar ve immunoterapi seçenekleri mevcuttur. Erken evre tümörlerde ameliyat sonrası evresine göre hastalığın tekrarlama riski yüksek ise adjuvan (pekiştirici) kemoterapi uygulanabilmektedir.
Tedavi kolon kanserinde olduğu gibi hastalığın evresine göre seçilir. Evre I rektum kanseri- sadece cerrahi ile tedavi edilir. Evre II ve III rektum kanseri- Cerrahi ile beraber kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilir.
Eğer kanser akciğer, karaciğer gibi uzak organlara da sıçramış ise (evre 4) bu hastaların ana tedavisi kemoterapi olur. Kolon kanseri nedeniyle tedavi edilen hastaların bir kısmı çok uzun yıllar sorunsuz olarak yaşamaktadır. Tedavi sonuçlarını etkileyen birçok faktör vardır.
Ameliyat sonrası evre I kolon kanserine ek tedavi genelde uygulanmaz. Evre II hastalıkta patoloji sonucuna ve hastanın risk faktörlerine göre bazen kemoterapi verilebilir.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Kimlere Uygulanmıyor? Ağır kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan veya bağışıklık sistemi baskılanmış veya şuur bozuklukları olan hastalara kemoterapi uygulanamıyor.
Erken evrede tanı konulup tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıllık sağkalım oranı %90'dır. Bazı olgularda düzenli tarama, alınması olası prekanseröz oluşumların ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenmektedir.
3. evrede ise; tümörü ve lenf düğümlerini çıkarmayı içeren cerrahi müdahaleye ilave olarak, kemoterapi uygulanır. Bazı durumlarda kemoterapi tedavisine ek olarak hastaya radyoterapi de önerilebilir. Son olarak, 4. evre kolon kanseri tedavisi; cerrahi müdahale, kemoterapi ve büyük olasılıkla radyoterapiyi içerir.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Kalın bağırsakta kolon bölümünde ortaya çıkan kansere, kolon kanseri denmektedir. Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Kemoterapi, meme kanseri ameliyatından sonra en kısa zamanda başlamalıdır. Ameliyat sonrasında herhangi bir komplikasyon gelişmediyse 3 hafta sonra tedaviye başlamak gerekir.
Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz.
Evre 1: Kanser, bağırsak duvarını invaze etmiştir (yayılmıştır). Ancak tüm bağırsak katlarına ulaşamamıştır. Evre 2: Kanser, tüm bağırsak katlarını invaze etmiştir. Evre 3: Kolon kanser metastaz yaparak bölgesel lenf bezlerine yayılmıştır.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Ameliyatsız Tedavi Mümkün Müdür? Makata çok yakın yer alan rektum tümörlerinde ise ameliyat öncesi yapılan kemoterapi ve radyoterapi tedavisi ile bazı hastalarda ameliyatsız tedavi mümkün olabilmekte, kalın bağırsağın kalıcı olarak dışarı alınmasının önüne geçilebilmektedir.
Kolon kanseri ölüm riski nedir? En sık görülen kanser türü olan kolon kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer almaktadır.
Tümör tamamen temizleniyor
Kalın bağırsak kanseri tedavisinde bağırsaktaki tümör ile birlikte hastalığın yayılabileceği lenf bezlerinin ve başka organlara tutulma varsa kanserli dokuların tamamen çıkarılması gerekiyor.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Kemoterapi Seansı Ne Kadar Sürer? Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir.
Adjuvant kemoterapiye, ameliyatınızdan sonra en kısa zamanda başlamanız gerekiyor. Eğer bir engel yoksa, ameliyat tarihinden itibaren, yaklaşık 3-6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
Akıllı moleküller ve hedefe yönelik ilaçlar; özellikle beyin tümörlerinde, baş boyun, akciğer, mide, meme, böbrek ve prostat kanseri gibi birçok kanser türünde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri