Neden Koma Pozisyonu Verilir: Hasta yaralı bilinci tamamen kapalı nefes alıp verir durumdayken, kusabilir ve kanamaya bağlı olarak içerden ya da dışardan soluk yoluna kan, içerden ise yine soluk yoluna kusmuk dolabilir, hasta yaralıya koma pozisyonu ( yan yatış pozisyonu ) verilmek zorunludur.
Koma pozisyonu için öncelikle mağdurun güvenliğini sağlamak için uygun bir zemin hazırlayın. Mağdurun başı koluna paralel tutulur ve uygulamayı yapan kişiye yakın tutulur. Kazazedenin uzakta kalan kolu, uygulamayı yapan kişiye yakın omuz bölgesine yerleştirildiğinde dirsekten yardım sağlanır.
Recovery pozisyonu için hastanın omuz ve bacağının tutularak kurtarıcının kendi tarafına doğru hastayı çekmesi.
Yarı Oturur Pozisyon Nasıl Verilir:
Kişinin sırtı kalçaları öne alınarak geriye doğru yaslanır. Başı da hafifçe geriye doğru itilir. Sırtı ve başı bu şekilde kalacak şekilde mutlaka desteklenmelidir.
İlgili 24 soru bulundu
Lateral Pozisyon (Yan Yatış Pozisyon) * Solunum yollarının açıklığını sağlar * Bilinç kayıplarında bu pozisyon verilir. * Omurga düz, baş yastıkla desteklenmiş olmalıdır, * Altta kalan kol dirsekten bükülmeli, avuç içi yukarıya bakacak şekilde olmalıdır.
Şok Pozisyonu hasta veya yaralıda bacaklardaki kan akımını azaltıp beyin ve iç organlara kan akışını artırmak amacıyla kullanılır. Kanaması bulunan hastalar da Şok Pozisyonu ile yardım gelmesini beklerler.
5.2.1.7.Prone Pozisyonu: Hasta supin pozisyondan sonra karın üstüne yatırılır. 5.2.1.8- Diz-Göğüs Pozisyonu: Hastanın dizi göğsüne gelecek şekilde pozisyon verilir. 5.2.1.8- Lateral Pozisyonu: Hastaya sağ veya sol tarafa çevrilerek pozisyon verilir. yapılmış koruyucular da kullanılabilir.
Prone pozisyonu uzun yıllardır kullanılmakta olup sedasyon ve paralizan ile invazif mekanik ventilasyon uygulanan şiddetli veya orta/şiddetli ARDS olan hastaları için önerilmektedir.
Eğer kalbin durduğuna kanaat getirilirse, 30 kere sternum alt yarısının ortasına kalp masajı yapılır ve 2 kere de ağızdan nefes üfleme uygulanır. Kompresyon dakikada 100-120 defa olacak şekilde yapılmalıdır ve her kompresyonda göğüs minimum 5 cm inmeli, 6 cm'i geçmemelidir.
Kazazede düz ve sert bir yerde sırt üstü yatırılır. Ayaklar yukarıya kaldırılır, üstü örtülür, baş yana çevrilir. Üstünü örtmekle vücut sıcaklığı korunur, başını yana çevirmekle dilin solunum yolunu tıkaması ve kusma olursa akciğerlere kaçması önlenmiş olur.
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
KALP KRİZİNDE İLKYARDIM
Hareketsizlik sağlanır. Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
H/Y 'nın ilkyardımcıya yakın olan kolu eklem yerlerinden tutarak çok yavaş bir şekilde tam karşı tarafa yatırılır. Uzak olan kolu eklem yerlerinden tutarak çok yavaş bir şekilde yatırılan kolun omzunun üzerine avuç içi gelecek şekilde yerleştirilir ve kol omuzdan tutulur bırakılmaz.
Derin uyku hali: Koma da olan bir kişi dışarıdan bakıldığında uykuda gibi görünür. Ancak normal uykunun aksine koma halinde çevredeki uyaranlara karşı tepkisizlik durumu söz konusudur. Koma durumunda uykuda olduğu gibi gözler kapalıdır ancak normal uyku döngüsünün aksine hasta çevresindekiler tarafından uyandırılamaz.
Koma Belirtileri Nelerdir? Kapalı gözler, ışığa tepki vermemek gibi zayıf beyin sapı refleksleri, refleks dışında uzuvlarda meydana gelen tepkisizlik, refleks dışında ağrılı uyaranlara karşı tepkisizlik, düzensiz solunum koma belirtileri arasında yer alır.
Fowler pozisyonu dik bir pozisyon olduğundan genellikle sırt ve bel sorunu yaşayan hastalara verilir. Bu kişiler dik oturarak daha sağlıklı olurlar.
Dorsal Rekümbent Pozisyonu. Perine bakımı, sürgü verme, vajinal ilaç uygulama, kadınlarda üriner kateter takılması gibi uygulamalarda kullanılan bir pozisyondur. Hasta öncesi sırtüstü pozisyonuna getirilir. Daha sonra hastanın dizleri bükük, ayak tabanları yatak ile tam temas edecek biçime getirilir.
Lateral Dekübit Akciğer Grafisi: Akciğerde biriken sıvının tespitinin yapılabilmesi için kullanılan bu yöntemde, grafi hasta yan yatma pozisyonundayken çekilir.
PRONE (YÜZ ÜSTÜ) POZİSYONU VERME
Hasta yüz üstü yatış pozisyonda iken, baş-boyun ve omuzlar dik duruma getirilerek baş yana çevrilir. Başın altına ince bir yastık konularak boyun omurlarının lateral fleksiyonu önlenir (Omurga yaralanması şüphesi varsa bu pozisyon verilmez).
Ortopne (Latince ortho, düz + pnoia, nefes) yatar pozisyonda meydana gelen nefes darlığı (dispne) durumudur. Platipne durumunun tam tersidir. Genellikle ileri dönem kalp yetmezliği hastalarında görülür.
Baş Geri Çene Yukarı Pozisyonu: Bilinci tamamen kapalı sırt üstü yatan hasta veya yaralının tüm kasları gevşediği ve kendini saldığı için, dil kökü de gevşer ve kendini salıp soluk yolunu kapatır. İlkyardımcı bu pozisyonu vererek dil kökünün yukarı doğru kalkmasını sağlar ve soluk yolu açılır.
Hava yolunu açmak için Baş-Çene pozisyonu nasıl verilir? Bilinci kapalı bütün hasta/yaralılarda solunum yolu kontrol edilmelidir. Çünkü dil geriye kayabilir yada herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Baş-çene pozisyonu verilir.
Kafa yaralanması olan, felç geçiren, göğüs yaralanması olan, nefes alma güçlüğü çeken veya kalp krizinden şüphelenilen hasta/yaralının bacaklarını kaldırmayın. Şok pozisyonu, yaralanma veya yaralanma kanıtı yoksa uygulanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri