Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovasıdır.
Konya Ovası, İç Anadolu Bölgesi'nin orta ve güney kısmında yer alır. Çalışma sahası, kuzeyde Bozdağlar'a ve güneyde Çumra İlçesi'nin güney sınırına kadar uzanmaktadır. Kuzey-güney yönünde 80 km, doğu- batı yönünde 50 km uzunluğa sahiptir.
Kuzeyinde Toros Dağlarının yer alan Çukurova Delta Ovası, aslında Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur.
Yılda 2,5 milyon ton buğday üretmesi nedeniyle 'tahıl ambarı' olarak nitelenen Konya Ovası'nda kuraklık nedeniyle hasat yapılamıyor. Yeterince yetişmeyen ekili ürünler koyunlara yem oldu.
Konya ve Ereğli ovaları yörenin en geniş ovalarıdır. Bu ovalar Konya ve Ereğli arasında geniş düzlükler şeklinde uzanırlar. Konya ili bu ovaların batı ucunda kurulmuştur.
İlgili 29 soru bulundu
Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir. Bundan ötürü tarım ve hayvancılık Elbistan'da çok ilerlemiştir.
Bunlardan 11'ine ilişkin karar geçen yıl çıktı. Büyük ova koruma alanlarının toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektara ulaştı. Alansal olarak bakıldığında 1 milyon 677 bin hektarı aşkın alanla Konya ilk, 937 bin 573 hektarla Şanlıurfa ikinci ve 445 bin 189 hektarla Adana üçüncü sırada yer alıyor.
Özellikleri. Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovasıdır. Bu ova ülkenin tarım alanlarının yüzde 17'sini karşılar.
Kuzeyinde Toros Dağlarının bulunduğu Çukurova Delta Ovası, Türkiye'nin en büyük ovasıdır. Akarsuların yüksek seviyede alüvyon taşıması sonucu oluşmuştur. Üzerinde birçok sulama tesisi bulunan ova bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi konumundadır.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası, nisan ve mayıs aylarında son 20 yılın en iyi yağışını aldı.
Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır. Dalaman ovası tektonik nedenlerle çökmüş, alüvyonlarla doldurulmuş bir ovadır.
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor İç Anadolu Bölgesi. Geniş düzlükleri ve bereketli toprakları olan Konya Ovası ise tarımın başkenti.
Türkiye'de tektonik yapılı ovalardan başlıcaları:
İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası.
Konya Ovası'na Su Getirme Çalışmaları ve KOP
Yapılan projede ana su kaynağı Beyşehir Gölü'dür. Buradan alınan su, isale hattı ve buna bağlı sulama kanalları ve taksim merkezleri ile Konya Ovası'na ulaştırılmıştır.
Alan. Konya, Aksaray, Karaman, Niğde, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir ve Kırşehir illerini kapsayan proje bölgesinin büyüklüğü 95.580 km2 ile Türkiye'nin %12,2'sine karşılık gelmektedir. 2018 yılı sonu itibarıyla bölge toplam nüfusu Türkiye nüfusunun %5,45'ini oluşturan 4.406.245 kişidir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konya Bölge Müdürlüğü, Konya ve Karaman'ın 2022 yılında yaşanılan nüfus bilgilerini paylaştı. Konya nüfusu, 2023 yılında 2 milyon 296 bin 347 kişi olmuştu.
Anadolu'nun en büyük deltası, nice canlının kadim yurdudur. İskenderun Körfezi ile Mersin Körfezi arasında kalan bölgede iki milyon yıl önce oluşan çökelti alanları, zamanla akarsuların getirdiği malzemelerle dolarak Çukurova'yı meydana getirdi.
Çukurova Deltası, Akdeniz Bölgesi'nin Adana Bölümü'nde Adana ve Mersin il sınırları içinde bulunur. Doğal ortam özellikleri bakımından sade bir yapıya sahip olan delta ovasının ortalama yükseltisi deniz seviyesi ile yaklaşık 142.7 metre arasındadır.
Bafra Ovası 38.388,2423 ha. Alanda Alaçam ve Bafra İlçelerinde toplam 52 köyü, Çarşamba Ovası 87.981,4844 ha. Alanda Tekkeköy, Çarşamba ve Terme İlçelerinde toplam 161 köyü ve Vezirköprü Ovası 12.710,0396 ha.
Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ili Konya'nın yüzölçümü ise 38,873 km2'dir. Yani Hollanda, Konya'dan az da olsa büyüktür ama esas büyük olan şey bu ülkenin ihracatıdır.
UYARI: Özel ada dâhil olmayıp tamlama kuran şehir, il, ilçe, belde, köy vb. sözler küçük harfle başlar: Konya ili, Etimesgut ilçesi, Uzungöl beldesi, Taflan köyü vb.
Havza, arazi kullanım özellikleri ve kalitesi yönünden değerlendirildiğinde %48.4' u sürülebilir tarım arazisi niteliğindedir. Türkiye'deki yıllık çekilebilir yer altı suyu rezervi 13,66 km3/yıl'dır. Konya kapalı havzasında ise bu oran ülke genelinin %10' una karşılık gelmektedir.
ERGENE OVASINDA ÇELTİK ÜRETİMİ İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR. Ergene Nehri Trakya'nın Kuzey-Doğusunda 'Yıldız Dağları' Kırklareli İli sınırlarından doğup Tekirdağ İli sınırlarını da geçerek 283 km yol kat ettikten sonra Edirne İli, Meriç İlçesi sınırlarında Meriç Nehri'ne bağlanmaktadır.
Türkiye'deki ovalar
Türkiye de Tektonik ovalar, Delta ovaları ve karstik ovalar bulunur.
Harran Ovası (Altınbaşak Ovası), Şanlıurfa şehrinin güneydoğusundan başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan bir bölgedir. Ova'da yer alan tarihi Harran ilçe merkezi Şanlıurfa'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Toprağı çok verimli olan ovalardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri