Birincil alüminyum madeninin Türkiye'de çıkarıldığı tek ildir. Önde gelen gelişmiş sektörleri, makine imalatı, otomotiv yan sanayi, ana metal, tarım alet ve makineleri imalatı, gıda sanayi, ayakkabıcılık, araç üstü ekipmanlarıdır. Tarımsal makine ve ekipman üretiminde Türkiye lideridir.
İstatistiksel Bölge Sınıflamasına göre TR52 gurubunu oluşturan Konya ve Karaman illeri TÜİK 2017 Yılı hanehalkı işgücü anket sonuçlarına göre; istihdam edilen nüfusun %25,8'i tarım sektöründe, %28,3'ü sanayi sektöründe, %45,9'u ise hizmetler sektöründe çalışmaktadır.
Türkiye'nin tahıl ambarı konumunda bulunan Konya, ülkemizin tahıl ambarı diyebileceğimiz ilimiz; toplam tarım alanı, toplam tahıl üretimi yanı sıra süt, yumurta, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, elma (diğer), kiraz, kuru fasulye, mısır (dane) gibi ürünlerde Türkiye lideri konumundadır.
İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Konya şehri, bugün Türkiye'nin büyük ticaret merkezlerindendir. Tarihi önemi olan Konya'da büyük medeniyetler yaşamıştır. Konya'da tarımla birlikte, tica- ret gelişmiştir. Ticaret, tarım yanında, şehre hayat veren bir fonksiyondur.
Hayvancılık, tarımcılık, balıkçılık, madencilik ve ormancılık sektörleri birincil ekonomik faaliyetlerin başında gelir .
İlgili 20 soru bulundu
Genellikle birincil ekonomik faaliyetler tarım, ikincil ekonomik faaliyet- ler sanayi; üçüncül, dördüncül ve beşincil ekonomik faaliyetler de hiz- metler sektörü şeklinde adlandırılmaktadır.
Birincil alüminyum madeninin Türkiye'de çıkarıldığı tek ildir. Önde gelen gelişmiş sektörleri, makine imalatı, otomotiv yan sanayi, ana metal, tarım alet ve makineleri imalatı, gıda sanayi, ayakkabıcılık, araç üstü ekipmanlarıdır. Tarımsal makine ve ekipman üretiminde Türkiye lideridir.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya Şeker, tohum ve ham yağ fabrikalarıyla ekonomiye katkı sağlıyor.
HAYVANSAL ÜRETİM
Türkiye'nin küçükbaş, büyükbaş hayvan, kümes hayvanı ile et, süt ve yumurta üretimine önemli katkıları olan Konya, sahip olduğu geniş meralar ve bitkisel üretim alanları ile hayvancılığın gelişmesine önemli katkılar sağlamaktadır.
Konya ilinde; üretim miktarları bakımından ilk sıralarda; elma, üzüm, kiraz, vişne ve çilek yer alırken, ağaç sayısı bakımından ilk sıralarda; elma, kiraz, vişne ve armut yer almaktadır.
Konya Denildiğinde Akla Gelen İlk Lezzet:Etli Ekmek
Günümüzde her şehirde bulabileceğiniz bu efsane lezzeti yerinde denemeniz gerekmektedir.
Sille (Siyata), Aya Elena Kilisesi, Kilistra Antik Kenti, Eflatunpınar Hitit anıtı, Çatalhöyük, Karahöyük, İvriz Kaya Kabartmaları, Bolat, Nekropol ve Bouleterion gibi önemli tarihi değerler Konya'nın kültür turizmi açısından potansiyelini göstermektedir.
Konya'da ilçeleri ile birlikte 9 organize sanayi bölgesi, 38 adet küçük sanayi sitesi ve 3 adet özel OSB var. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 40 sektörde 381 firma faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor.
Bizans kaynaklarında Tokonion olarak geçen Konya'ya Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia isimleri yakıştırılmıştır. Arapların Kuniya dedikleri bu isim, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de değişmemiş, günümüze kadar gelmiştir. Konya'nın ilk yerleşimi Neolitik Çağa (M.Ö.
Kuruluşundan bugüne kadar Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan OVA UN FAB.A.Ş. bu başarılı macerasına 1952 yıllarında Konyalı ve Adanalı iş adamlarının girişimi ile başlamıştır.
Konya, elma, kayısı, kiraz, vişne, çilek ve ceviz üretiminde ilk 10 ilimiz arasında. Üretilen meyvelerin önemli bir bölümü iç pazarda tüketilirken, bir kısmı da ihraç ediliyor. Son verilere göre Konya'da kiraz üretimi yaklaşık 30 bin ton. Bu konuda Akşehir ve Ereğli ilçeleri Türkiye çapında önemli üretim merkezleri.
Yüzölçümü 41.001 km2'dir. Bu alanı ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir. Ortalama yükseltisi 1.016 m'dir. İdari yönden, kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, güneyden, İçel, Karaman, Antalya, doğudan, Niğde, Aksaray illeri ile çevrilidir.
“Konyanın Kurucusu; Kazım Ağa”
Bugün, yani 12 yılda 30 sıra ilerleyerek ülkemizin sanayi devleri arasında 31'inci sıraya yükseldik.
Şu anda tahsis süreci devam eden 5. Kısım Genişleme Bölgemizle birlikte toplamda 23 milyon metrekare alanla Türkiye'nin en büyük 3. organize sanayi bölgesi olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Şu anda 2, 3, 4 ve 5. kısım genişleme alanlarımızda sanayi üretiminin yapıldığı bölgemizde 613 fabrika faaliyet gösteriyor.
Üçüncül ekonomik faaliyetlerde doğrudan bir Üretim görülmemekle birlikte insanlara ve diğer ekonomik faaliyetlere ürün ve hizmet sağlanması esastır. Bu faaliyet türüne eğitim, sağlık, ulaşım, turizm, ticaret, bankacılık, pazarlama, güvenlik, sigortacılık, hukuk, belediye ve büro hizmetleri örnek verilebilir.
DÜNYA'DA EKONOMİK FAALİYETLER
*Sanayi *Madencilik *Hayvancılık *Tarım *Hizmet *Ticaret *Turizm *Ulaşım *Teknoloji alanlarında yürütülür. DİKKAT: • Hizmet ve sanayi sektörlerinde çalışan nüfusun fazla olduğu ülkeler gelişmiş ülkelerdir.
Birincil ekonomik faaliyetleri: Ürettiği ürünleri doğrudan veya dolaylı olarak doğadan elde eden ekonomik faaliyetlerdir. Avcılık ve toplayıcılık, tarım, ormancılık, balıkcılık, maden çıkarma gibi faaliyetler bu gruba örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri