Çeltik, Konya ilinin bir ilçesidir. Konya il merkezine uzaklığı 220 km olup Türkiye'de il merkezine en uzak 2.(Anamur'dan sonra; 239 km) ilçe konumunda bulunmaktadır. Ayrıca Konya ilinin bir ilçesi olmakla birlikte Afyon, Eskişehir, Ankara'ya sınırı bulunmaktadır. İlçenin kuruluşu 11. ve 12. yüzyıla kadar uzanmaktadır.
Türkiye'de İl Merkezine En Uzak Olan İlçe Anamur.
Yüzölçümü yaklaşık 4.109 km²'dir. Ayrıca Cihanbeyli yüzölçümü bakımından Türkiye' nin en büyük ilçesidir. Tuz Gölü, Cihanbeyli'nin doğusunda yurdumuzun ikinci, İç Anadolu Bölgesi'nin birinci büyüklükte gölüdür.
Türkiye'nin en güzel ilçeleri yapılan bir araştırmayla belli oldu. Listede Konya'dan da bir ilçe var o ilçe Konya'nın en güzel ilçelerinden Meram. Meram son yıllarda cazibe merkezi olan ilçeler arasında yer alıyor.
Buna göre, Türkiye'nin en küçük nüfuslu ilçesi 1532 kişiyle Konya'nın Yalıhüyük ilçesi oldu. Yalıhüyük ilçesi, Konya'nın kuzeydoğusunda, Bozkır ilçesine bağlı bir belde iken 1990 yılında ilçe statüsü kazandı. İlçe, Suğla Gölü kıyısında yer almaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Konya'nın en ucuz ilçesi olarak ise; Çumra, Akşehir, Ereğli, Seydişehir ve Ilgın'ı seçtiler.
Şehir 1467 senesinde kalıcı Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Sultan II. Mehmed Konya'yı zaptederek Karamanoğlu hakimiyetine son vermiştir. Osmanlı devrinde Konya önce Karaman Eyaletinin sonra da Konya Vilayetinin merkezi olmuştur.
Tanzimat döneminde eyalet için Karaman adı yerine "Konya" dendi. 1910'da 102.000 km2 büyüklüğündeki Konya eyaletinin nüfûsu 1.380.000'di. 11 ilçeli Konya Merkez, 7 ilçeli Niğde, 2 ilçeli Burdur, 5 ilçeli Teke (Antalya), 5 ilçeli Hamîd (Isparta) sancaklarına (İl) ayrılıyordu.
Bu ilçelerden Meram, Selçuklu ve Karatay merkez ilçelerdir.
2023 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre Konya'nın nüfusu 2.320.241 kişi olup 85.372.377 olan Türkiye nüfusunun %2,7'sini oluşturmaktadır. İller bazında kıyaslama yapıldığında Konya, Türkiye'nin 6. büyük şehridir. Yüzölçümü itibari ile ise Türkiye'nin en büyük şehridir.
İstanbul 39 ilçesi ile Türkiye'nin en fazla ilçeye sahip ilidir. 31 ilçe ile Konya en çok ilçeye sahip 2. ildir. İzmir 30 ilçe ile 3. sıradadır. Bayburt merkez dahil 3 ilçesi ile Türkiye'nin en az ilçeye sahip ilidir.
Konya - Ereğli-Konya arası mesafe kaç km? Konya - Ereğli-Konya arası yaklaşık olarak 147 km'dir. Kamil Koç ile Konya - Ereğli-Konya seyahatiniz tahmini olarak en az 1 saat 15 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
Tristan de Cunha, dünyanın geri kalanından en uzak noktadaki insan yerleşimi. Atlas Okyanusu'nun güneyinde Latin Amerika ve Afrika'nın tam ortasında yer alan Tristan de Cunha paranın kullanılmadığı, insanların hayvancılıkla uğraştığı bir ada. Tristan de Cunha, dünyanın gitmesi ve yaşaması en zor yeri olarak biliniyor.
Fatih Sultan Mehmed, 1470'te Devletin Rumeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4. Eyalet olarak Karaman Eyaletini, merkezi Konya şehri olmak üzere kurmuştur.
Yalova'nın nüfus yoğunluğu ise 285 olarak gerçekleşti. 622 bin 846 nüfusla Konya'nın en büyük ilçesi oldu. Merkez ilçelerden Meram'ın nüfusu 346 bin 366, Karatay'ın ise 308 bin 983 oldu.
İdari yönden, kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, güneyden, İçel, Karaman, Antalya, doğudan, Niğde, Aksaray illeri ile çevrilidir.
Konya; Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Konya'da yerleşimin tarihi prehistorik(tarih öncesi) çağlara gitmektedir. M.Ö 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirilmiştir.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
Konya Ayaklanması, Anadolu'da Millî Mücadele'ye karşı gelişen ayaklanmalardan biridir. Diğer ayaklanmalar gibi kısa sürede bastırılmıştır. Ayaklanmayı yöneten Delibaş Mehmet'in adından dolayı Delibaş Ayaklanması olarak da bilinir. Ayaklanma bastırıldı.
Türkiye'nin en büyük şehri Konya değil İstanbul'dur. İstanbul'un nüfusu 2023 yılı itibariyle 15 milyon 907 bin 951 kişidir. Konya'nın nüfusu ise aynı yıl itibarıyla 2 milyon 296 bin 347 kişidir. Bu durumda İstanbul'un nüfusu Konya'nın nüfusundan yaklaşık 7 kat daha fazladır.
Tüm bu gerekçelerle 12 Mart 1914 tarihinde Teke Sancağı, Konya Vilayetinden ayrılarak bağımsız hâle getirilmiştir. Bağımsız sancakta idari teşkilatlanma uzun ve meşakkatli bir yol izledi.
Cumhuriyet dönemine kadar Konya'ya bağlı bir sancak olan Aksaray 1920 yılında vilayet olmuş, 1933 yılında vilayetliği lağvedilerek Niğde'ye ilçe olarak bağlanmış ve 15 Haziran 1989 yılında yeniden Vilayet olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri