Bir kişi köpek sevdiği zaman abdesti bozulmamaktadır. Ancak eğer köpek elbiseye sürtünürse o zaman elbisenin silinmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Köpek bulunan evde kılınan namaz ve ibadetler de geçerli sayılmaktadır. Yalnızca namaz kılınan bölgenin temiz olması gerekmektedir.
Değerli kardeşimiz, Köpeğe dokunmaktan dolayı abdest bozulmaz.
Soru: Şafi mezhebinde köpeklere dokunmak neden haramdır? el cevab: Şafii ilim adamlarına göre köpeğin salyası ve bedeni de ''necis'' tir. Bu necaset sebebiyle temizlik gerektiğinden necasetin hükmü verilerek köpeklerden uzak durulması fetvasını vermişlerdir.
Hanefî mezhebinde, köpeğe dokunmak abdesti bozmaz.
Efendimiz, 'Eğitilmiş köpeklerine başka köpekler karışmadığı sürece öldürürlerse öldürsünler. Sakıncası yoktur' buyurdu.
İlgili 17 soru bulundu
Yapılan araştırmalara göre köpeklerin üzgün bir surata benzeyen bakışlarına neden olan şey göz çevresindeki kaslar. Göz çevresindeki kasların evrim geçirmesiyle tıpkı insanlar gibi sevimli ve üzgün bir görünüme sahip olabiliyorlar. Araştırmalar, köpeklerin ataları olan kurtlarda bu özelliğin olmadığını belirtiyor.
Bir kişi köpek sevdiği zaman abdesti bozulmamaktadır. Ancak eğer köpek elbiseye sürtünürse o zaman elbisenin silinmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Köpek bulunan evde kılınan namaz ve ibadetler de geçerli sayılmaktadır. Yalnızca namaz kılınan bölgenin temiz olması gerekmektedir.
MÜSLÜMANLIĞIN Şafii mezhebine göre kişinin eteğine ya da üzerindeki herhangi bir şeye değse bile evde köpek beslemek abdest bozar. Hanefilikte ya da Sünnilikle kural böyle değil ama Şafiimezhebinde kural böyledir. Şafiimezhebine mensup olan kişiler için evde köpek beslemek günahtır.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
İster evinizin içinde isterse bahçenizde olsun Köpek beslemenizin din ile alakası bulunmamaktadır. Kuran'da bu konu ile ilgili bir haram ve yasak bulunmamaktadır.
Onlar insandan hiç bir zaman ve sebeple ayrılmazlar. İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemesinin sebebi, köpeğin kendisinin necis olmasıdır. İki ve üçüncü hadiste görüldüğü gibi, eve tesâdüfen girmiş olan köpek yavrusu sebebiyle Cebrâil aleyhisselâm Hz. Peygamber'in yanına gelememiştir.
Köpekleri bize Allah haram kılmış mı? Namaz kılacağın zaman onun salyası, teri sende olursa o, namaza mani olur. Böyle bir şey yoksa sevmende sakınca yoktur.
Beyin görüntüleme teknolojisi sayesinde köpeklerin birlikte yaşadıkları sahiplerini ailesi olarak gördüğü ortaya çıktı. Biz insanları ailesi gibi gören köpeklerin kendi cinsinden çok sahibine güvendiği ve sevdiği, sahiplerine oldukça düşkün oldukları açıklandı.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı evde köpek beslemenin caiz olmadığı yönünde fetva vermektedir. Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir.
“Seferiyken kefaret orucu tutulur mu?” sorusuna Necmettin Nursaçan, farz olan oruç nasıl tutulabiliyorsa kefaretin de aynı şekilde tutulabileceğini belirtti. “Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda Hurmanın çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
- SÜS KÖPEĞİ BESLEMEK UYGUN DEĞİL:
Peygamber (Melekler içinde köpek ve resimler bulunan eve girmezler” demiştir.
Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) köpeklerle ilgili olarak bir çok beyânlarda bulunmuştur. Burada o hadislerden sâdece iki tanesi yer almaktadır. Bu iki hadis, köpek beslemeyi birkaç istisna dışında yasaklamaktadır. Bu istisnalar koyun köpeği, av köpeği ve ekin köpeğidir.
Kehf Suresi, 22. ayet: (Sonra gelen kuşaklar) Diyecekler ki: "Üç'tüler, onların dördüncüsü köpekleridir." Ve: "Beştiler, onların altıncısı köpekleridir" diyecekler. (Bu,) Bilinmeyene (gayba) taş atmaktır. "Yedidirler, onların sekizincisi köpekleridir" diyecekler.
Bu köpeğin kendisini güvende hissettiğinin bir işaretidir. Kendisini güvende hisseden köpek mutlu bir köpektir. Köpeklerin iyi niyetli kişilere yaklaşımı da daha farklıdır. Köpekler iyi olduğunu fark ettikleri kişiye yakın durma ve onu takip etme eğilimi gösterirler.
İslâm bilginleri, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğu, ihtiyaç olmadığı halde evde köpek beslenmesinin ise doğru olmadığı görüşündedirler.
Cevap: Kırda ve büyük veya küçük camilerin her yerinde, namaz kılanın önünden, yakın olsun, uzak olsun kadın veya erkek veya köpek geçerse, namaz kılanın namazı hiç bozulmaz.
Canlı resmi, basılan, oturulan, dayanılan şeyde ise, namaz mekruh olmaz. Resim, namaz kılanın arkasındaki duvarlarda ve tavanda ise, hafif yani tenzihi mekruhtur. Secde edilmeyen yerlerinde canlı resmi bulunan seccade üzerinde kılmak mekruh değildir.
Köpeğin kendisi temizdir ama salyası temiz değil. Salya yıkanmadan namaz kılınmaz. İnsanın üzerine bulaşırsa yıkanması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri