Priştine'de hediyelik eşya denildiğinde akla gelen ilk şey şüphesiz yerel el sanatlarıdır. Kentin yöresel kıyafetlerinin yanı sıra yerel gümüşçüler tarafından üretilen mücevherleri, deri eşyaları, ahşap oymaları, heykelleri ve dokuma kilimleri ile ziyaretçilerine çok sayıda seçenek sunmaktadır.
Savaş döneminden izler taşıyan, doğal ve tarihi güzellikleriyle ünlü Priştine hakkında yazılmış sayısız gezi yazısı vardır. Bu nedenle “nerelere gidilir?” sorusu sıkça sorulmaktadır. Şehrin en ünlü turistik yerleri olan Germia Park, Aziz Nikolas Kilisesi, Marble Mağarası ve Çarşı Camii, ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Priştine Kosova'nın en gelişmiş ve en kalabalık şehridir. Tüm Kosova'da olduğu gibi Priştine'de de hem Sırpça hem Arnavutça konuşulur. Çok az kişi İngilizce bilir. Priştine, Belgrad, Üsküp, Tiran gibi diğer Balkan başkentlerine hem karayolu hem demiryoluyla bağlıdır ve bu şehirlerin arasındaki mesafe oldukça kısadır.
İlgili 29 soru bulundu
Nüfus ve Kültürel Yapı
Şehirde Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar, Sırplar ve Romlar yaşamaktadır. Şehir, başkent olması sebebiyle, çok etnikli bir yöne sahiptir. Kosova'nın geneli de çok etniklidir ancak Priştine, birçok yönüyle Kosova'nın diğer şehirlerinden ayrılır.
Resmi Dili
Arnavutça ve Sırpça, Kosova'nın resmî dilleridir. Bunun yanı sıra Kosova'nın anayasasında Boşnakça, Romanca ve Türkçe de belediye statüsünde resmi dil olarak kabul edilmektedir.
Türkiye'deki şehirlerle karşılaştırılamayacak kadar küçük bir şehir, bağımsızlığını yeni ilan etmiş küçük bir ülkenin başkenti çünkü. Ancak hareketli caddeleri ve sürüyle restoran ve mekanlarıyla daha serbest gezmek isteyenler için bir seçenek oluşturuyor denebilir.
Başkentin mayıstan eylül ayına kadar olan dönemde ziyaret edilmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle temmuz, ağustos ve eylül ayları yılın en sıcak zamanlarına denk gelmesine rağmen turizm sezonunun en yoğun geçtiği dönemdir. Başkent Priştine, ülkenin en popüler festivallerine ev sahipliği yapmaktadır.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
pristine teriminin İngilizce Türkçe sözlükte anlamı
(Tıp) Gelişmemiş, ilkel, basit, iptidai (toplum v.s.)
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Priştine İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? Priştine'ye seyahat etmek için vize gerekmediğinden, yanınızda sadece kimlik ve geçerlilik süresi olan bir pasaportunuzun bulunması yeterli olacaktır.
17 Şubat 2008 de tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmiştir. BM'nin idaresinde olan Priştine'nin nüfusu yaklaşık 600.000'dir.
Yaygın yemekler arasında börek, flija, biber dolması, baklagiller, sarma, kebap/qebapa gibi yemekler bulunur. Bununla birlikte, yemekler ülkenin farklı bölgeleri arasında az da olsa farklılık gösterir.
Otobüs: Havaalanıdan Priştineye otobüs kullanılarakta gidilebilir. Havaalanından her iki saatte bir otobüs kalkmaktadır. 24 saat hizmet vermektedirler. Otobüsler Priştene şehrin Otogarına, Grand Hotele ve merkeze doğru gitmektedir.
Kentte nerelere gidilir sorusuna yanıt olabilecek mekanlar Mehmet Paşa Hamamı, Halveti Tekkesi ve Kutsal Kurtarıcı Kilisesi'nin; çok sayıda yer gezi yazısında bahsi geçmektedir. Tarihi yapıları ile ünlü Prizren kaç günde gezilir diye merak eden turistlere şehre en az 2 gün ayırmaları önerilmektedir.
Kosova'da asgari ücret 35 yaş altı çalışanlar için 170 Avro, 35 yaş üstü çalışanlar için ise 190 Avro tutarındadır. Kosova İstatistik Ajansı'nın 2021 yılında yayımlanan raporunda, 2019 yılında ortalama aylık brüt maaşın 370 Avro olduğu, Bilgi ve İletişim sektöründe ise bu tutarın 600 Avro'ya ulaştığı görülmektedir.
İşte bu sayımın sonuçlarına göre Kosova'da “genellikle ikamet eden nüfus” ölçümüne göre etnik Türk vatandaş sayısı 18.738, anadili Türkçe olan vatandaş sayısı 19.568 olarak verilmiştir. Raporun devamında Kosova'da anadili dışında Türkçe konuşan vatandaş sayısı 49.729 şeklinde yansımıştır.
Arnavutlar Paleo-Balkan kökenlidir. Bu kökenlerin yalnızca İliryalılara, Trakyalılara veya diğer Paleo-Balkan halkına atfedilmesi tarihçiler ve etnologlar arasında hala bir tartışma konusudur.
Sırbistan, 2006 yılında bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 7 Kasım 2007 tarihinde AB ile İstikrar ve Ortaklık Anlaşması imzalamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri