Özet olarak; internette hastalık arama hastalığı olarak da bilinen “Siberkondria” yalnız internette bilgi aramak değil, bunun için fazla/gereksiz zaman harcama ve kaygı/stresle sonuçlanan bir davranış çeşididir.
Siberkondria hastalığında kişilerin internette karşılaştıkları bilgiler kaygıyı artırır, kişi artık daha muhtemel rahatsızlıklar yerine en ciddi, en kötü seyirli hastalıklara yoğunlaşır. Günlük uğraşları ikinci plana atar, sohbetleri hastalıklarla ilgili kaygı üzerine yoğunlaşır.
Sağlık sorunlarına çözümü internetten arayan, hatta bu yolla hekime başvurmak yerine kendi kendine teşhis koyanlar var. Tıpta bu duruma “siberkondri” deniyor.
Hastalık hastalığı; kişinin ciddi bir hastalığı olduğunu düşünmesi ve vücudundaki belirtileri yanlış ya da abartılı okuması sonucunda oluşur. Yeterli tıbbi değerlendirme yapılmasına ve güvence verilmesine rağmen birey kendisinde bir hastalık olduğu düşüncesinden kurtulamaz.
İlgili 41 soru bulundu
Hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Tanı ve tedavi gerektiren durumlar için lütfen hekimlere başvurunuz.
Siberkondri Ciddiyet Ölçeği (SCÖ-33), bireyin internet üzerinden (online) sağlık bilgisi arayışı ile ilgili kaygı ve davranışları, tıbbi yardım almaya yönelik bilişsel tepkilerini değerlendiren standartlaştırılmış 33 maddelik bir öz bildirim ölçeğidir.
Son dönemlerde fiziki olarak herhangi bir rahatsızlığı bulunmadığı halde yaşadığı bazı belirtileri kendince yorumlayarak ciddi bir hastalığı olduğunu düşünen ve yoğun bir kaygı problemi yaşayan kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bu durum hipokondriyazis ya da hastalık kaygısı bozukluğu olarak adlandırılıyor.
Bir anlamda hasta kişilerin bulunduğu ortamlarda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas (örn. tokalaşma, öpüşme) sonrasında kolaylıkla bulaşır. Virüs bulaşmış olan ortak eşyaların kullanımı da(havlu, cep telefonu vb) hastalığın yayılmasını sağlayan diğer faktörlerdendir.
Sağlık anksiyetesi; hasta olma endişesi olarak tanımlanabilir. Toplumda sık görülen bu durum hafif veya yoğun düzeyde yaşanabilir. Sağlık anksiyetesi çoğu zaman yaşamı tehdit eden bir hastalıkla karşılaşıldığında akut bir travmaya verilen doğal bir tepki olarak ortaya çıkar.
Google takibi: Bir kişinin çevresindeki kişileri sürekli olarak arama motorları aracılığıyla araştırması ve insanların neler yaptığını internetten sürekli incelemesidir ve bunu genelde gizli bir şekilde yaparlar.
Bir dijital hastalık olan photolurking, internette saatlerce fotoğraflara bakma anlamı taşımaktadır. Bu hastalık bağlamında birey haz duyduğu şeyden artık doyum alamamakta ve ortaya dijital şiddet çıkmaktadır.
Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan üzüntünün sürekliliği akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilmektedir.
Bunun nedeni, vücudun günlük uyku-uyanıklık döngü- süne benzer biçimde bağışıklık sistemimizin de bir sir- kadiyen ritme sahip olmasıdır. Gün boyunca bağışıklık sisteminin hücresel bağı- şıklık birimi savunma yaparken, karanlık saatlerde ise enflamasyondan (yangı) sorumlu unsurları nöbeti dev- ralır.
Ruhsal bozukluk, akıl hastalığı ya da mental bozukluk, sıkıntı, bilişsel işlevlerin bozulması, atipik davranış ve/veya maladaptif davranış ile tanımlanan akıl sağlığı durumlarından birini ifade eder.
Kişinin zaten var olan aşırı sıkıntı ve kaygısını gidermek için internetten hastalık araştırma davranışı bir hastalık olarak nitelendirilmekte ve bu durum 'siberkondri' olarak adlandırılmaktadır (Starvevic ve Berle, 2013: 206; McMullan, 2019: 271).
Kişilerin duygu düzenlemede yaşadıkları güçlükleri değerlendirmek amacıyla Gratz ve Roemer (2004) tarafından geliştirilen ölçek (Difficulties in Emotion Regulation Scale-DERS), “farkındalık”, “açıklık”, “kabul etmeme”, “stratejiler”, “dürtü” ve “amaçlar” olmak üzere 6 faktörden oluşan toplam 36 maddedir.
İnsan ölçeği, mekânı tanımlayan fiziksel öğelerin boyut, yapı ve oranlarının, kullanıcılar tarafından algılanabilir derecede olma- sını ifade etmektedir. İnsan ölçeği, yapılı çevrede birçok değiş- kene bağlı olduğundan ötürü net bir ölçüsü bulunmamaktadır.
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2022 yılında %35,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini %15,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, %13,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.
Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. İskemik kalp hastalığından sonra sırasıyla %22,4 ile serebro-vasküler hastalık ve %8,3 ile hipertansif hastalıklar görüldü.
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri