Sodyum hidroksit , kostik soda veya sodyum hidrat olarak da adlandırılır. Kokusu yoktur ve katı veya sıvı olabilir. Sıvı hali ise sulu ve kaygan bir çözelti şeklinde olur. Bir katı olarak, beyaz bir madde halindedir ve şekil olarak pul pul veya bulgur gibi topak topak haldedir.
peki kostiğin fazla olduğunu nerden bilebiliriz yada nasıl anlarız .. Çekirdeği simsiyah olur, tadı güzel olmaz. Dış yüzeyde simsiyah olur. Siyah zeytinde kostikle olgunlaştırıldıysa, naturel olgunlaştırılan zeytindeki tadı yakalayamazsınız.
Çekirdek ile etli kısmın kolay bir şekilde ayrılması gerekir. Eğer zeytin çekirdeği ile etli kısmı kolay ayrılıyorsa satın aldığınız zeytin doğal ve taze anlamına gelir. Kolay ayrılmayan zeytinlerin ise bayat olma ihtimali yüksektir.
Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan solüsyon, zeytin tanelerine temas ederek, kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır.
Zeytini iki parmağınız arasında biraz sıkıştırın. Eğer parmağınızda mor veya mavi iz bırakıyorsa zeytinin boyandığını anlayabilirsiniz. Siyah zeytinin çekirdeği çok siyah şekilde olmaz. Genellikle siyaha yakın ama kahverengidir.
İlgili 31 soru bulundu
1 çay bardağı sirke (iyi kalite ve isteğe bağlı) ama lezzet verir. Zeytinlerin üzerine koyulur, ağzı sıkıca kapatılır. Sonra şişe yada kavanoz güzelce çalkalanır ve çevrilir ki malzemeler iyice zeytinlere karışsın. Daha sonra 2-3 günde bir kavanoz yada pet şişe çevrilerek siyah zeytinlerin acılarının çıkması sağlanır.
Son yıllarda meyve eti renginin pembeye döndüğü dönemde “Pembe Çizme Zeytin” tipinde değerlendirilir, Siyah olum döneminde hasat edilerek siyah sofralık olarak “Sele” tipinde değerlendirilir. Taş arası, Aşı yeli, Tekir, Gülümbe, Şehir yağlık gibi isimler verilir.
Solunum Sistemi: Mukoza membranları ve üst solunum yolları dokuları için tahrip edici olabilir. Sindirim Sistemi: Yutulması halinde ölümcül olabilir. Uzun Süreli Etkiler: Nefes darlığı, gırtlak ve bronşlarda ödem, gözde ve ciltte yanıklar, körlük.
Kostik halk arasında sabuncu sodası olarak bilinen NaOH dir. Zeytinlerin acılığını gidermek üzere çeşide göre değişen % 1-2,5 luk kostikli su çözeltisine konulur. Kostik zeytin etinin 2/3 üne işleyene kadar zeytinler çözeltide bırakılır.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Bu aşamada dilerseniz bir küçük parça limon tuzu da ilave edebilirsiniz.
Ancak farklı zeytinler, farklı olgunlaşma döneminde toplanmaktadır. Yeşil zeytin, henüz zeytin meyvesinin olgunlaşmamış döneminde toplanmaktadır. Siyah zeytin ise, zeytin meyvesinin şarabi bir renge büründüğü, en olgun döneminde toplanarak üretilmektedir.
En Güzel Siyah Zeytin Hangisi
Sofralık zeytin söz konusu olduğu zaman karşımıza çıkan en mantıklı seçenek Gemlik Zeytinidir. Bu arada zeytini aldıktan sonra saklama koşullarına dikkat etmezsek; ne kadar kaliteli olursa olsun, lezzetini koruyamayacaktır. Zeytinler hem yağlık hem de sofralık olarak üretilirler.
Taze bir zeytinin tadı, tuzlu ve hafif acımsı olmalıdır, ancak asla ekşimsi veya metalik bir tat olmamalıdır. Zeytinin kokusu da taze ve doğal olmalıdır. Kötü bir koku, zeytinin bozulduğuna işaret edebilir.
EN ÇABUK YENEBİLECEK DURUMA GELEN ZEYTİN
Havuz zeytinine kostik atılabiliyor. Sodyum hidroksit insan sağlığına zararlı ama ne yazık ki kullanılmakta. Bu uygulama bizim gıda odeksimize 'İspanyol tipi yapım' diye girmiş ve yasal. Bu tür zeytinleri özellikle çocuklarımıza tükettirmemeliyiz” dedi.
Lavabo, kanalizasyon ve arıtmalarda; boruları temizlemek, kötü kokuyu arındırmak ve asit kontrolü için kullanılmaktadır. Kostik asit bazlı bir malzemedir ve çok iyi bir dezenfektandır aynı zamanda.
Zar oluşumu: Zeytinde görülen bozulmalar özellikle üstü açık kaplarda yapılan salamuralarda sık görülen bir bozulma türüdür. Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur.
Kül zeytinin acısını alıyor ve tatlanmasını sağlıyor
"Peki neden kül?" diye soracaksınız. Yeşil zeytinin külle karıştırılıp bu şekilde bekletilmesinin sebebi odun külünün zeytinin acısını alması ve onu tatlandırması. Zira piyasada hazır satılan diğer zeytinlerin birçoğunda yapay tatlandırıcılar kullanılıyor.
Bakteriler, Süt ve süt ürünleri içerisinde çoğalırken bazen gaz üretirler ve bu da pakette şişme gözlenmesine neden olur. Bu durum, ambalaj şiştiğinde ne olduğuna dair en uygun açıklamadır.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili.
Kostik alkali hemen hemen her markette satılan bir bileşendir. Bu nedenle günümüzde herkes tarafından kolayca erişilebilir ve kullanılabilir. Kostik soda kaynar suya eklenerek kullanılabilir. Kostik kaynar su ile birleştiğinde reaksiyona girer ve farklı bileşenlere ayrılır.
Asit alkali zehirlenmelerinde Kusturma/lavaj kontrendikedir. Bol su veya süt içirilir.
Malzeme kuru, serin, havalandırılan ortamda saklanmalıdır. Uygun depolama şartlarında bir yıl stabildir.
Kırma Domat cinsi yeşil zeytinlerimiz zeytin kırma makinesinden geçirilerek içme suyu, kaya tuzu ve limon karışımından oluşan salamura suya konur. Elde taş kırma Domat cinsi yeşil zeytinlerimiz elde kırılarak yapılmaktadır.
Peki, hangisi daha sağlıklı? Yeşil ve siyah zeytin arasında hiçbir besin farkı yoktur. Zeytinler yüksek miktarda doymamış yağ ve demir ve bakır gibi mineraller içerir. Ayrıca antioksidanlar olan E vitamini, polifenoller ve flavonoidler açısından da zengindirler.
Memecik cinsi zeytin bölgenin üreticileri tarafından doğru yöntemler ile işlendiğinde ortaya çıkan zeytinyağı, aroma ve yapı bakımından oldukça kalitelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri