Türkiye'de camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödeniyor. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve derneklerine aittir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cemevleri ve vakıfların elektrik faturalarının da devlet tarafından karşılanacağını söyledi.
Madde 8- Türkîye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğünce Yürütülecek Hizmetler: a) Cami ve mescidlerin iç ve dış aydınlatmaları ile ses ve ışık düzenlemelerinin elektrik tüketimlerini ücretsiz karşılamak.
Dr. Ahmet Onay, Türkiye genelindeki camilerin yüzde 78'inin giderlerinin doğrudan cemaat tarafından karşılandığını söyledi. Ayrıca yüzde 15'i cami derneklerince, yüzde 1'i de vakıflar tarafından karşılanıyor.
Ülkemizdeki tüm kamu kurumlarının ısıtma ve soğutma elektrik-doğalgaz faturaları devlet bütçesinden karşılanırken, sadece camilerimiz ve Kur'an kurslarımız bu hususa ilişkin üvey evlat muamelesine tabi tutulmuştur.
Ülkemizde camilerin elektrik faturaları devlet tarafından ödenmektedir. Fakat ısınma ve soğutma faturaları ise cami cemaati ve dernekler tarafından ödenmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Ülkemizde cami ve mescitler Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadete açılmakta ve yönetilmektedir.
Devlet de halk da bunun farkındadır. İnşallah bu konuya bir düzenleme getirilir." ifadelerini kullandı. Camilere ücretsiz bir şekilde elektrik ve doğal gaz desteği verilmesi gerektiğini vurgulayan İsmail Özdemir, "İstanbul Ankara gibi şehirlerde girdiğimiz her camiide doğalgaz var.
MEB tarafından ödendiği doğrudur ancak sınırsız da olsa ödenir kısmı doğru değildir. MEB 2 yıl önce okul bazlu bütçeleme sistemine geçiş yapmıştır. Okulların kapalı alanları öğrenci sayıları gibi kıstaslarla bir temel oluşturulup hesaplama yapılarak okul adına harcaması için ilçe milli eğitime bütçe yollanır.
Elektrik ve doğal gaz abonelikleriyle ilgili yeni karar: O ücret alınmayacak.
Makul bir şekilde caminin elektriğini tüketmeniz, caminin direkt işi olduğu için sakınca oluşturmaz. Sakınca israf olan tüketimde ya da sizin keyfi tüketiminizde olabilir.
İslam dininin ibadet mekanı camiler, bir kamu hizmeti vermektedir. Devlet, tüm resmi kurumların elektrik, su, ısıtma, soğutma gibi genel giderlerini karşılamaktadır. Türkiye genelinde camilerin aydınlatma giderleri, ibadet yerlerini yönetmekle görevli kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Türkiye'de camilerin inşaası ve mülkiyeti farklı dernek, vakıf ve kişilere ait bulunmaktadır. Yönetimi, tamir ve bakımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiye'de bulunan 86 bin 700 caminin yüzde 99'unun vatandaşlar tarafından yaptırıldığını belirterek, "Devletin bizatihi cami ve mabet yapmasından çok vatandaşlarımızın kuruş kuruş toplayarak, biriktirerek bu mabetleri inşa etmesini çok daha önemli buluyorum" dedi.
Caminin temizliğinden sorumlu olan İmam ve Müezzindir ancak temizlik işlerini yapmakla yükümlü olan Müezzinlerdir. Büyük camilerde temizlik işleri için kesinlikle firmamız Bemay gibi profesyonel şirketlerden destek almak gerekir. Camilerinizin temizlik işleri için lütfen hemen iletişime geçiniz.
Kararda, “Camilerdeki tuvaletlerin, temizliği belediye tarafından yapılır ve yaptırılır ve tuvaletlerin ticari nitelikte kullanılmasına izin verilmez, ücretsiz hizmet verilmesi sağlanır” denildi.
Minareye sahip olan bu yapılarda ezan vakti geldiğinde müezzinler tarafından ezan okunur ve bu ezanla cemaatin namaz için camiye gelmesi daveti yapılır. Camiler namaz dışında ölen kişiler veya Cuma namazları için sela okunan yerlerdir. Ramazan aylarında camilerde namaza ek olarak Kur'an mukabelesi yapılır.
SON DAKİKA HABERİ: EPDK, corona virüs salgını nedeniyle elektrik ve doğalgaz faturaları için yeni bir karar aldı. Buna göre, elektrik ve doğalgaz sayaçları 3 ay boyunca okunmayacak, abonelere geçmiş tüketim ortalamalarına göre fatura gönderilecek.
Yaşlı aylığı, engelli bakım parası gibi desteklerden faydalanan vatandaşlar, elektrik faturası desteğinden de yararlanabilecek.
Başkan Şahin, yapılacak indirimin dul, yetim, 65 yaş üstü ve sosyal yardım alan vatandaşlar için geçerli olacağını belirterek, "Bu vatandaşlarımızın içme suyu kullanımlarında ilk kademede yüzde 50 indirim yapacağız. İndirim 12 metreküpe kadar olan kısmı kapsıyor" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2019'dan bu yana toplam 18,2 milyar lira elektrik tüketim desteği verildiğini belirterek, "2022 yılında vatandaşlarımızın elektrik ve doğalgaz tüketimlerinin 270 milyar lirası devletimiz tarafından karşılanmıştır." dedi.
Elektrik Tüketim Desteği
Söz konusu desteği yalnızca sosyal yardım programlarından yararlananlar alabiliyor. Ancak istisna olarak, elektronik cihaz kullanması gereken kronik hastalar da destekten yararlanabiliyor. Destek kapsamında ödenecek ücret, hanedeki kişi sayısına göre 130-260 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Türkiye'deki yaklaşık 400 kilisenin elektrik faturası ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Doğalgaz için konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük kullanımı için ücret ödenmeyecek.
Konut Doğalgaz Aboneliği için Gerekli Evraklar:
Nüfus cüzdanı T.C. kimlik numaralı resmi kimlik beyanı Tapu veya kira kontratı fotokopisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri