Hafif kusurlu işlemler arasında yer alan araç yangın söndürme tüpleri muayeneden geçişi engellememektedir. Buna göre özellikle de kişilerin akıllarında yer alan yangın tüpü muayenede hafif kusurlu mu sorusu da ortadan kalkmış olacaktır.
Ancak ilgili araçlarda yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması hafif kusur olarak sayılmaktadır. Bu sebepten ötürü de muayene geçişlerinde herhangi bir engel sayılmamaktadır.
Hafif kusur olarak geçtiği için muayeneden geçmeye engel değil, sorun olmuyor. Yine de araçta güvenliğiniz için çalışır bir tüp bulundurmanızı tavsiye ederim.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
Yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, üçgen reflektör, stepne, aracınızda bulundurulması gereken ekipmanlardır. Fakat muayene sırasında bunların biri ya da birkaçının olmaması muayeneye engel değildir. Bu ekipmanların bulunmaması hafif kusur sayılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Araç muayene yangın tüpü 2020 yılı kapsamında hafif kusurlu olarak geçmektedir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Bu sorunun en net cevabı evet olarak ön plana çıkıyor. Dolayısıyla kişiler araçlarını yangın tüpü olmadan da muayeneden geçirebiliyor. Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar.
“-Otomobil,minibus,kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlar, yangın söndürme cihazı bulundurmak zorundadır.
Kuru kimyasal ajan bulunan yangın söndürücüler 6 ile 12 yıl arasında raf ömrüne sahiptir. Bu raf ömrü içindeki bileşenlerin kontrol edilmeyeceği anlamına gelmez. Düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde basınç yüklemesi yapılmalıdır.
Yangın tüplerinin ayrıca dolum boşaltım işlemleri de son derece önemlidir. İki yılda bir içerisindeki malzemenin tamamen boşaltılarak yeni malzemenin eklenmesi gereken yangın tüplerinde amaç sistemin taze olmasını sağlamaktır.
Araç muayenelerine yeni kusurlar eklendi. Buna göre araçta yangın söndürme cihazı yoksa, aracınız muayeneden geçemeyecektir. Bu sebeple yangın tüpünün aracınızın özelliklerine göre, aracınızda olması gerekmektedir.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Eğer aracınızda taşımış olduğunuz yangın tüpünün tarihinin geçmişse muayenede herhangi bir sorun yaşamazsınız. Araç muayenesinde yangın tüpünün olmaması durumda da aslında muayeneden geçmek mümkündür.
TÜVTÜRK'ün Gönderisi
muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş araçlardan muayenesi Ağır Kusurlu veya Emniyetsiz sonuçlanan araçların muayene raporlarına "Araç Trafiğe Açık Karayollarında Kullanılamaz" ifadesi yazılır.
Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasını kontrol ettiklerini anlatan Alan, "Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden ...
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Korna sisteminin arızalı olması durumunda trafikte birçok şey aksar duruma gelebilir. Bu sebepten dolayı aracınızın korna sistemi arızalı ise ağır kusurlu sayılacaktır. Aracın korna sistemi arızalıysa TÜVTÜRK muayenesinden geçilmesi mümkün değildir.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Hafif kusurun sınırı yok önemli olan ağır kusur olmasın.
Muayene sonucunda hafif kusurlu sayılan araçlar kontrolden sıkıntısız bir şekilde geçebileceği gibi trafiğe de çıkabilir. Fakat hafif kusurlar zaman içerisinde büyük sorunları beraberinde getireceği için onarılması önerilmektedir.
Muayene sonucunda kusurlu çıkan aracın trafikte aktif bir şekilde kullanılmasının da cezası bulunmaktadır. Araç muayeneden geçmediği halde kullanılması durumunda araç sahibine 888 TL para cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri