Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Özet olarak sıralamak gerekirse koyu renkli kıyafetleri terslerini çevirerek makineye attıktan sonra makinenin deterjan gözüne deterjan eklemek yumuşatıcı gözüne ise yumuşatıcıyı eklemek gerekmektedir. Daha sonra çamaşır makinesini 40 dereceye ayarlamak yıkamayı başlatmak için uygun olacaktır.
Bu nedenle siyah çamaşırların renklerini korumak adına uygulanması gereken en yüksek su sıcaklığı, 40 C derece olarak belirlenmiştir. Yani “siyahlar kaç derecede yıkanır?” sorusunun yanıtı, 30 ila 40 C derece olarak verilebilmektedir.
Koyu Renkliler / Kot
Bu program, düşük sıcaklıkta bile özel tambur hareketi sayesinde yıkama konusunda yüksek performans sağlar. Koyu renkliler için sıvı deterjan veya yün şampuanı kullanılması önerilir. Yün vb. içeren narin çamaşırlarınızı bu programda yıkamayın.
İlgili 30 soru bulundu
Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
-Deterjan: Direk olarak siyahlar için temin edilen deterjanları kullanmanız en doğrusu olacaktır. Ya da renklilerde kullanılanlar seçilebilir. Deterjanlar siyahların solmaması adına önemlidir. Mesela siyah kıyafetler için yumuşatıcı kullanmak beyaz lekelere neden olabilir.
Aynı zamanda siyahlara uygun olan deterjanları seçmek gerekir. Siyahların yıkanması sırasında yumuşatıcı kullanmanız tavsiye edilmez. Çünkü yumuşatıcılar siyah üzerinde beyaz lekeler bırakabilir.
Siyah Giysilerin Renk Atmaması için Püf Noktaları
Yıkama talimatına göre mümkün olan en soğuk derecede yıkayın. Omo Siyahlar Sıvı Deterjan tercih ederseniz, siyahlarınızı korurken etkili bir temizlik de sağlamış olursunuz. Siyahlarınızı kuruturken mümkünse kurutma makinesine atmayın.
Karışık Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır
Karışık çamaşırları kısa programla ile yıkamak isteyenler, ayrıştırdığı kıyafetleri 30 derecede atması yeterlidir. Bazı narin kıyafetleri yıkamak için farklı programlara geçiş yapmak mümkün. Bu durumda narin giysileri 30 derecede veya soğuk suda yıkamak yeterli olacaktır.
Koyu renklerin orijinal renklerini korumaya yardımcı olmak ve daha açık renkli giysilere akmayı önlemek için koyu renkleri soğuk su döngüsünü (60 ila 80 derece) kullanarak birlikte yıkayın.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Çamaşırları Renklerine Göre Gruplayın
Açık ve koyu renkli çamaşırların birlikte yıkanması renklerin birbirine karışmasına sebep olabilir. Açık renkli çamaşırlar, koyu renkli çamaşırlar şeklinde gruplara ayırabilirsiniz. Çok kirlenmiş çamaşırları hafif bir yıkama gerektiren kıyafetlerle yıkamamaya özen gösterin.
Siyahlar ve Renkliler Birlikte Yıkanır Mı? Siyah renkli giysilerle renkli giysilerin bir arada yıkanması önerilmez. Siyah giysiler, yıkama esnasında renklerini bırakabilir ve diğer giysilerin rengini bozabilir. Renkli giysilerin yıkanması için renkli deterjanlar kullanılmalı ve ayrı bir yıkama işlemi için ayrılmalıdır.
Sıcak, siyah renginin solmasına sebep olur. Bu yüzden siyah kıyafetlerinizi soğuk suda veya 30 derecede yıkamalısınız. Siyah kıyafetlerinizi kısa programda yıkamayı tercih edin, kısa programda soğuk su ile yıkanan siyah kıyafetlerde renk solması yaşanmaz.
Siyahlar için kullanılan deterjanların en popüleri Perwol siyahtır. Siyah renkli kıyafetlerin renklerinin solmadan ilk gün ki gibi kalmasına yardım eder. Beyazlar için kullanılan deterjanların başında omo gelir. Renkliler için de yine omo tercih edilebilir.
Ancak yumuşatıcılar, kumaşın su alma kabiliyetini olumsuz yönde etkiler; bu nedenle havlu gibi asıl işi su emmek olan çamaşırlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca çabuk kuruyan spor giysilerde yumuşatıcı kullanılmamalıdır; çünkü yumuşatıcılar terinizi tutmak için tasarlanmış olan lifleri yok edebilir.
KARBONAT Karbonat sivilcelerin giderilmesinde olduğu kadar siyah noktalardan kurtulmak için de etkili bir silah. Bunun sebebi aslında basit, karbonat küçük granüllü yapısı ile doğal bir peeling işlevi görüyor.
Sonuçlara inanamayacaksınız. Karbonat beyaz giysilerinizi parlatmanın yanı sıra, renkli kumaşların görünümünü geliştirir ve giysilerinize zarar vermeden kötü kokuları ortadan kaldırır. Karbonat, aynı zamanda çamaşır yıkamak için kullanılan suyu da yumuşatır.
Narin ve renkli çamaşırlar için en doğru tercih olan Domol Sıvı Deterjan, giysileriniz üzerinde derinlemesine temizlik etkisi bırakır. Çıkmak bilmeyen en güçlü lekeleri bile tek yıkamada çıkaran deterjan, diğer deterjanların aksine çamaşırlar üzerinde herhangi bir kalıntı bırakmaz.
En İyi Cevap. Merhaba, Renkliler özel çamaşır deterjanıyla siyah ve beyaz çamaşırlarınızı yıkamanız önermiyorum. Çünkü çamaşırlarınız da izler kalabilir veya renklerinde atma olabilir.
Her çamaşır makinesinin içerisinde deterjanlar için ayrılmış özel gözler mevcuttur. Bu gözlerden iki tanesi deterjan kısmı bir tanesi de yumuşatıcı içindir. Ortada kalan küçük kısma bir kapak kadar yumuşatıcı dökülür. Tabi bu durum çamaşırlarında yumuşatıcı kullanmak isteyenlerin tercihine bırakılmıştır.
Bütün siyah ve koyu renkli kumaşlar için uygundur. Yün ve ipek için Perwoll Yenileme Yünlüler ve Narinler'i kullanınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri