mutlak surette havada, 10-30 metre yükseklikte, 10-20 arası erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşme sonrası 3-4 gün içinde yumurtlamaya başlar.
Çiftleşme; havanın açık, güneşli ve rüzgarsız olduğu günlerde genellikle öğleden sonra 14:00-16:00 saatleri arasında 10-30 metre yükseklikte gerçekleşir. Ana arı çıkardığı sesler ve ürettiği feromonlar sayesinde erkek arıları cezbeder. Erkek arılar ana arıyı havada bularak çiftleşmeyi gerçekleştirirler.
KRALİÇE ARI NASIL ÇİFTLEŞİR? Ana arı, ortalama bir haftalık olduğunda çiftleşme uçuşuna çıkıyor. Kraliçe arı çiftleşmesi; 10 ila 30 metre arasındaki yükseklikte, mutlak surette havada ve uçarken, sayısı 10 ila 20 arasında değişebilen erkek arı ile “erkek arı toplama alanında” gerçekleşiyor.
spermatozoa bulundururlar. ✓ Ana arı güneşli bir günde, kovandan 2-5 km uzaklıkta, 14:00-16:00 arasında, yerden 12-15 m yükseklikte, 8-10 erkek arı ile çiftleşir.
Ana arılar gözden çıktıktan 6-8 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkar ve havada uçarken 8-10 erkek arı ile çiftleşir. Çiftleşmeyi kontrol altına alabilmek ve kaliteli ana arı yetiştirmek için izole edilmiş bölgeler seçilmelidir.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer iki kraliçe adayı aynı anda kuluçkadan çıkarlarsa ölümüne dövüşürler.
40-50 gün kadar yaşam süreleri olan erkek arılar bakire ana arı ile çiftleştiklerinde çiftleşme organlarını kaybettikleri için ölürler.
Kraliçe. Her koloninin her zaman sadece tek bir kraliçesi vardır. Kraliçe arı beş yıla kadar yaşar ve bu zaman zarfında çocuk doğuran sadece odur.
Ana arı çiftleştikten 3-4 gün sonra yumurta bırakmaya başlar ve günde ortalama 1500 yumurta bırakır. Gözler işçi arılar tarafından önceden temizlenir ve ana arı her göze birer yumurta yumurtlar ve dik bir şekilde yapıştırır. Bu gözler büyük (ana ve erkek) ve küçük (işçi) gözler olmak üzere 2 grupta toplanır.
Salkım şeklindeki oğul arısı arıcı tarafından usulüne uygun şekilde alınarak yeni bir kovana konur. Mevsimin müsait olduğu zamanlarda ikinci, üçüncü, hatta altıncıya kadar oğul çıkabilir. Fakat çıkan her oğul kovan nüfusunun azalması ve kovanın gücünü yitirmesi anlamına gelir.
Kraliçe Arını Çiftleşmesi; Kraliçe arı olarak doğan ana arı memesinden çıktıktan bir kaç gün sonra dışarıya çıkar ve bunun çıktığını anlayan diğer erkek arılar ise bu kraliçe arının peşine düşerler. Ortalama 10-15 erkek arı kıyasıya yarış yaparak en güçlü ve hızlı olan erkek arı bu kraliçe arı ile çiftleşir.
Ana (Kraliçe) Arı
Tek üreyebilen ve yumurta bırakabilen arıdır. Bir günde 1500-2000 adet yumurta bırakabilir. Ayrıca ana arı, ürettiği salgılardan dolayı kovandaki diğer tüm arılar tarafından bilinir. Ana arı; kovanın mutluluğunu, devamlılığını sağlar.
Sadece dişi arılar sokar
Çünkü sadece dişi arıların iğneleri vardır. Üzücü olan ise bal arılarının herhangi birini ya da bir şeyi soktuktan sonra ölmeleri…
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
ARILARIN UÇMA KAPASİTESİ Hava şartlarına göre değişmekle birlikte, bal arısı saatte 24 kilometre hızla 9 kilometre kadar uzaklığa uçabilir.
Petekte işçi arı gözlerinde ve ana arı memesi başlangıçlarında birden fazla yumurtanın olması yalancı ananın oluştuğunun göstergesidir. Müdahale edilmemiş veya kısa sürede tespit edilememiş yalancılamış kovanlarda, işçi petek gözlerinde düzensiz haldeki erkek arı yavruları ve arı nüfusunda azalma görülür.
Üç gün uçuş yapmayan arı eski yerini unutur. Birleştirilecek kovan, yerinden alınarak diğerinin yanına konur.
Bal, yılda iki veya üç kez hasat edilebiliyor. Fakat hasadın toplamda kaç gün süreceği kovanların sayısına, arıcının tek çalışıp çalışmadığına ve hava koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Bal hasadı, kovan sayısına göre iki gün sürebileceği gibi iki hafta veya daha uzun da sürebiliyor.
Başta bir çift duyarga bulunmaktadır. Bunlar koku, tat ve dokunma hissetme duyularını sağlarlar. Duyargalar içerisinde bulunan sinir uçları sayesinde duyularına ek olarak rüzgâr hızını ve hava sıcaklığını da algılayabilmektedirler. Arıların duyargaları o kadar hassastır ki 2 km mesafeden balın kokusunu alırlar.
2022 yılı ana arı fiyatları açıklandı… 1 adet ana arı fiyatı: 90 TL olarak planlanmaktadır.
Arılarda yumurtadan ergine toplam gelişme dönemi; ana arıda 16, işçi arıda 21 ve erkek arıda da 24 gündür.
Arının oğul vereceği nasıl anlaşılır? Arının oğul vereceğinin en belirgin işareti, kovan açıldığı zaman peteklerin alt ve yan bölümlerinde gözüken ana memeleridir. Oğul verecek olan kovanların önünde arılarak toplanarak kovan gövdesinin üzerinde ya da uça tahtasının altında yığınak yapacaklardır.
Değişik nedenlerden dolayı yeterli sayıda erkek arıyla çiftleşemeyen ana arı daha sonraki günlerde 2-3 defa daha çiftleşme uçuşuna çıkabilir. Çiftleşmesini tamamlayan ana arı kovanına döner ve 2-3 gün sonra yumurtlamaya başlar.
Erkek arılar veya dronlar; arı kolonilerinde tek görevleri ana arıyla (kraliçe) çiftleşmek olan, bal üretmeyen arılar. Bir kolonide tamamı dişi olan işçi arılara kıyasla az sayıda (genellikle 300-3000) erkek arı bulunur.
Şunu belirtelim, sadece dişi arılar bal üretebilir. Erkek arılar sadece üremeye ve nesli devam ettirmeye yarar. Yani yediğimiz balların tamamı dişi arıların emeğiyle oluşur. Çiçeklerden aldıkları içerikleri enzimleriyle harmanlayan ve peteklere saklayan arılara biz, işçi arılar diyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri