TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kravat kelimesinin doğru yazılış şeklinin, TDK sözlüklerine ve imla kuralları kılavuzlarına bakıldığı zaman 'kravat' şeklinde olduğunu görmekteyiz. Kıravat, gıravat şeklinde yazılışı yanlış yazım olarak kabul edilmektedir, tek doğru yazım şekli kravattır.
Kravat kelimesi, yazılışı en çok karıştırılan kelimelerden biridir. Bunun nedeni ise Türkçede iki sessiz harfin yan yana gelmemesidir. Ancak kravat kelimesi Fransızca kökenlidir. Bu yüzden doğru yazımı kravat şeklinde olanıdır.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığında bu kelimenin doğru yazımı 'kravat' biçiminde geçmektedir. Yani genel olarak halk arasında yapılan 'ı' harfi yanlışlığını bu şekilde düzeltmek mümkün.
Kravat kelimesi ''kıravat'' şeklinde telaffuz edildiği için birçok kişi tarafından bu şekilde yazılır. Ancak kelimenin doğru yazımı ''kravat'' şeklindedir. Örnek Cümleler: 1- Ne kadar istemesem de iş yerinde kravat takmak zorundayım.
İlgili 35 soru bulundu
TDK'ya göre kravat kelimesinin doğru yazılışı "kravat"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Kelimenin aslı Fransızca cravate: Hırvatlar anlamında kullanılan croates veya cravatesden gelmektedir. Hırvatlar, boyunlarına uzun bez kurdeleler takarlardı. Bundan dolayı çeşitli kumaş ve derilerden yapılmış boyuna takılan ve kendine has bağlama şekli olan boyun bağlarına da kravat denmiştir.
Ansızın ya da aniden anlamına bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı birleşik şekilde yazılışıdır. Yani doğru yazılışı "BİRDENBİRE" şeklinde olanıdır. Cümle içinde kullanırken birleşik şekilde kullanılması doğru kullanımına örnek olacaktır.
Bu kelime genellikle gök delen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gökdelen şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre ataş kelimesinin doğru yazılışı "ataş"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazılır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdöver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, ...
Kurşun kalemlerin ucunu açmak için değerlendirilen kalemtıraş, iki kelimenin bir araya gelmesiyle beraber tek bir kelime meydana getirir. Böylece ortaya kalemtıraş kelimesi çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır ve kullanılır.
TDK'ya göre eşofman kelimesinin doğru yazılışı "eşofman"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre kulüp kelimesinin doğru yazılışı "kulüp"dır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
DAĞ EVİ KELİMESİNİN ANLAMI
Şehirlerin kirli havasından uzaklaşmak, tabiat varlıklarından ve güzelliklerinden yararlanmak için dağlık bölgelerde yapılmış ev anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu içinde kravat kullanan ilk padişah sultan Abdülmecit olarak bilinir. Kravat, Batılılaşma hareketi içinde aydınlar arasında yer buldu. Padişahın tercihleri doğrultusunda da devlet dairelerine girmiş oldu. İttihat ve Terakki aydınları da kravat takmaya özel bir önem vermişlerdir.
- Kravat ucu, pantolon kemerinin alt hi- zasına gelecek şekilde bağlanmalıdır. - Çözüldüğü zaman ilk boyuna geri dönmelidir. - Çıkarılması kolay olmalıdır. -Rutubetli yerlerde bırakılmamalıdır. - Kesinlikle ütülenmemelidir (Kuru te- mizleme sırasında preslenmemelidir). - Geceleri kesinlikle bağlı bırakılmama- lıdır.
Yaratıcılığıyla ünlü Hırvatlar, Fransa Kralı XIV. Louis'in paralı askerlerden oluşturduğu süvari birliğinde kendilerini diğer birliklerden ayırmak için, kravatı icat ettiler. Kravat, 17. Yüzyıldan beri şık bir erkek kıyafetinin vazgeçilmez parçası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri