Tüm zeytinleri kırdıktan sonra, 2 kaşık tuz, su ve limon tuzunu cam kavanozun içerisine doldurun. Kavanozun içerisine kırdığınız zeytinleri de ekleyin ve üzerini geçecek şekilde su doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Bu işlem 10 gün boyunca tekrar edilmelidir.
Kırma zeytin yapıldıktan sonra sık sık suyunu değiştirdiğinizde 1 hafta sonunda hazır hale gelebilir. Fakat hemen tüketmek istemiyorsanız ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız üçüncü kez suyunu değiştirdikten sonra kabın içine limon tuzu ve tuz ekleyip, rengi dönene kadar bekletebilirsiniz.
Öncelikle zeytinleri taşla kırıp bidona doldurun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yaklaşık 1 hafta her gün suyunu değistirin. 1 hafta sonra tadına bakılır.
15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Genellikle çizme ve kırma yeşil zeytin olarak işlenecek zeytinler Eylül-Ekim aylarında toplanır.
İlgili 44 soru bulundu
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Kırılan zeytinler tercih edilen şişe ya da bidonlara doldurulur.Üzeri taşmayacak şekilde su ile doldurulur.Sonra kapağını kapatıp beklemeye alınır.Zeytinlerin suyu hergün değiştirilir.Bu işlem 10-15 gün kadar tekrarlanır.Burada ki amaç zeytinin acılığının gitmesini sağlamak.Daha sonra tatlanmış mı diye bakıp tuz ilave ...
Çizme ve kırmadan yeşil zeytin yapımı çok kolaydır. Yeşil zeytinlerin olgunlaşma süreleri uygulanan yöntemlere göre değişiyor. Çizilerek yapılan yeşil zeytinlerin olgunlaşma süresi 2 – 3 hafta olurken, çizmeden kırmadan yapılan yeşil zeytinlerin acısının çıkması ve olgunlaşması ise 6 -7 haftayı bulabiliyor.
Zeytinleri hazırladığınız günden 3 ay sonra aynı gün zeytinleriniz yenmek için hazır. . Bu bizim damak tadımıza uygun süre siz 1,5 – 2 ay sonra da tadını beğenirseniz yiyebilirsiniz.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Tüm zeytinler bittiğinde suyunu döküp kavanoza alın, üzerini geçecek kadar su doldurun. Güneş almayan serin bir yere bırakın. 3-4 günde bir suyunu süzüp yeniden temiz su koyup kaldırın. Yaklaşık 2 hafta sonra 5-6 su değiştirme ile zeytinler tatlanmış, acılığı gitmiş olacaktır.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gr geliyor.
Kırma zeytinin uzun süre dayanması için ne yapmalı? Evde yeşil zeytin yapıldığında çürükler ve yaprakları ayrılıp hazırlanınca büyük bir cam kavanoza veya pet şişeye 5 kg zeytine 1 çay bardağı kaya tuzu ve bir parça limon tuzu eklenerek doldurulur. Daha sonra kavanozu dolduracak şekilde su ilave edilir.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
3 kilo zeytinimizi yıkayıp kurutuyoruz (dalından temiz toplanmışsa yıkamadan daha iyi oluyor). 5 litrelik su bidonu tam 3 kilo zeytin alıyor. Bidonumuza zeytinlerimizi dolduruyoruz. Üzerine 1 çay bardağı tuzunu ve 1 çay bardağı şekerini koyuyoruz.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Öncelikle zeytinlerin iki üç tarafından çizik atıp, bidona koyup, her gün bir defa acı suyu gidene kadar (yaklaşık 10 gün) suyunu değiştirin. Tatlanınca bir litre suyun içinde kaya tuzu ve limon tuzunu eritip, bidona boşaltın. Kalan kısmı suyla doldurup, sıkıca kapatın.
Zeytinler olana kadar günde 2-3 defa salla işlemini tekrarlayın. Siyah Zeytin 2 ayda olur. Bu dönemde bidona eklenen tuz tamamen eriyerek zeytinlerin içine geçer. Zeytinleriniz 2 ayın sonunda yenebilecek kıvama gelir.
Zeytinin çekirdeği zeytinden kolay ayrılıyor ise zeytinin taze olduğunu gösterir. Doğal ve taze zeytinler ağızda hafif acı bir tat bırakır. Bu yüzden ağzınızda acı tat bırakan bir zeytini tercih etmelisiniz. Zeytin tercihi yaparken ince kabuklu ve ağızda çabuk dağılan zeytinler olmasına dikkat etmelisiniz.
Yeşil zeytin, siyah zeytinin aksine ağaçta tam olgunlaşmaya geçmeden önce toplanarak elde edilir. Zeytin olgunlaştığı zaman toplanırsa rengi siyah olacaktır.
Kırma zeytin için en uygun zeytin türü memecik cinsidir. Gemlik, trilye gibi zeytin türleri ile kırma zeytin yapılabilir ama en kalitelisi memecik cinsidir. Memecik cinsi zeytin eski ege dağlık bölgelerinde yağlık zeytin ağacı türüdür. İç kısmı yağlı olduğu için tadı çok daha güzel olur.
Zeytinleri suda bekletin: Yeşil kırma zeytinlerin acısını azaltmak için, öncelikle zeytinleri suda bekletmek gerekir. Zeytinleri suda bekletirken, suyun sürekli değiştirilmesi önemlidir. Bu sayede, zeytinlerdeki acılık azaltılabilir. Limon suyu ekleyin: Zeytinlerin tadını tatlandırmak için limon suyu kullanabilirsiniz.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili. Miktar olarak bir litre suya ortalama bir tatlı kaşığı yeterli (Kaşık çok dolu olmamalı) 🌟Ben Zeytinleri şişelere kuruyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri