Türkiye'de Ayva En Çok Hangi Bölgede Yetiştirilir? Ülkemizde ayva ağaçlarının en çok bulunduğu bölge Marmara Bölgesidir. İkinci sırada Ege Bölgesi ve üçüncü sırada Akdeniz Bölgesi gelmektedir. Son olarak İç Anadolu Bölgesinde denize uzak yerlerde de yetiştirilebilmektedir.
İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Günlük C vitamini ihtiyacının 4'te 1'ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı korur. Gün içinde tercih edilecek 2 veya 3 porsiyon meyveden birini ayvadan yana kullanmak önerilir.
Elma ve armuta benzeyen fakat ayva çeşidi olan bir ağaçtır. Ülkemizde 2000li yılların başlarında dikim yapılmaya başlamıştır. Görüntüsüyle elmayı andıran meyve, yenildiği zaman ayva tadını vermektedir. Parlak ve kırmızı rengi ile ağacın yeşil yaprakları arasında çok güzel bir görünüme sahiptir.
Ayva ağustos sonun da olgunlaşmaya başlar eylül ve ekim aylarında ise toplanır.
Kırmızı ayva fidanı ülkemizde doğal seleksiyon sonucu oluşmuş bir ayvadır. Dışı elmayı andırsa da için ayvadır. Elma, armut ve ayva tadlarının üçünü aynı anda alabileceğiniz bir çeşit olup deniz seviyesinden 300 metre ve yukarıda yetiştirilmesi tavsiye edilir.
İlgili 35 soru bulundu
Her bir yarım ayva için yaklaşık yarım su bardağı kadar şeker ilavesinde bulunun. Bu şekilde kıvamı hafif ağdalı olacak ve renkleri de tam istediğiniz gibi olacaktır. Ayırdığınız ayva çekirdeklerini de üzerlerine bolca serpin. Ne kadar çok ayva reçeli serperseniz renkleri o kadar koyu bir kırmızı olacaktır.
Ayva reçeli nasıl kırmızı olur? Ayva reçelinin kırmızı olması için ne yapmak gerekir sorusunun tek cevabı var bu da reçelin içine ayvaların çekirdeklerinin atılmasıyla olur.
Türkiye ayva üretiminde dünyada 1. sırada yer alır.
Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir. Çin, Özbekistan ve Fas Türkiye'den sonra en çok ayva yetiştirilen coğrafyalardır. Türkiye'de ayvanın yetişme alanı çok geniş olduğundan, bu mucizevi besini birçok bölgedeki okurlarımız tadıp faydalarını görebilir.
Ayırdığınız çekirdekleri de tencereye bırakın. Ayva tatlınızı en kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakın. Piştikçe çekirdekler ona kırmızı rengini verecek ve yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Yavaş yavaş kırmızı rengini alınca ocaktan alıp dinlendirin.
Eşme Ayvası - Kocaeli
Eşme'de üretilen ve adıyla anılan Eşme Ayvası yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da aranan bir meyvedir. Eşme Ayvası, orta-iri, iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru daralır. Eti gevrek, sulu, mayhoş ve boğucu değildir. Sofralık değeri yüksektir.
ayvalar şimdiye kadar daha çok meyve şekli dikkate alınarak iki gruba ayrılmıştır. Bizim ayva çeşitlerimizin çoğu, Limon, Demir, Ekmek ve Bardak ayvalar bu ikinci gruba girer. Bardak Ayvası; özellikle Kocaeli bölgesinde yetiştirilen bir çeşittir. Bağlar arasında bu ayvaya kirazlar ile birlikte rastlanır.
Ayva parlak sarı veya altın sarısı renginde, çok düşük kalori değerine sahip çok besleyici bir meyvedir. Çiğ halde ayva genelde sert, tanenli ve hafif ekşidir. Çoğu insan, taze çiğ haliyle yemekten ziyade, en lezzetli tüketim için ayvayı pişirmektedir. Ayvanın rengi pişirilince sarıdan tatlı bir pembeye dönüşür.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Ayva Zararları
Ayva tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Bunun yanı sıra kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Marketlerde ya da manav tezgahlarında genellikle eşme, limon ve ekmek ayvası gibi türlere denk gelirsiniz. Bu türlerden özellikle eşme ayvası sulu ve mayhoş bir lezzeti oluşuyla reçel yapımına uygun.
Kuşburnu özellikle ayva reçelinin tadını da rengini de iyice capcanlı bir hale getirir. Kuşburnu ilavesi yaparsanız piştikten sonra içerisinden çıkarmayı ihmal etmeyin. Renkleriyle herkesin gıda boyası sanacağı ayva reçellerini hazırlamak işte bu kadar basit.
1 Kilogram Ayvaya Ne Kadar Şeker Konur? Ayva reçeli yaparken 1 kilogram ayva için yaklaşık 2,5 su bardağı toz şeker eklemek yeterli olacaktır.
AYVANIN ANAVATANI VE YAYILIŞ ALANLARI
- Anavatanı İran'ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya'dır (Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu'dur-Dağıstan, Çeçenya vb.).
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Peki ama neden bunu yaşıyoruz? Fazla şeker koyduğumuzda ve meyveleri bu şekerin içerisinde fazla bekleterek pişirme işlemine geçtiğimizde ya da limon suyu ilave ederken fazla kaçırdığımızda reçelin kıvamı katılaşıp ağdalaşıyor. Reçeller oda sıcaklığında bekledikçe kendi kıvamını bulan tariflerden.
Not: Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın. Afiyet olsun.
Elma, pektin görevi görerek reçelin daha koyu ve jölemsi bir kıvama gelmesini sağlar. Pişirme aşamasındayken içine ekleyeceğiniz limon suyu da, kıvamın tutmasına yardımcı olacaktır. Limon suyunu ekledikten sonra, reçeli kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer yöntem ise, güneşte kıvamı tutana kadar bekletmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri