Erikleri güzelce yıkayın ve kurutun. Kuruyan erikleri ikiye bölün ve kabuklu kısımları alta olacak şekilde birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Daha sonra güneş alan bir yerde 3-4 gün bekletin. Bu süre zarfında ara ara kontrol edip eşit olarak kurumasını sağlayın.
GÜNEŞTE KURUTMA
Yıkadığınız erikleri bir süzgece koyun. Daha sonra erikleri bıçak yardımıyla ortadan ikiye bölün ve bir tepsinin içine kabuk kısımları altta gelecek şekilde tek tek yerleştirin. Birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizdikten sonra güneşin en fazla olduğu günlerde en az 3-4 gün güneşte bırakın.
Doğrudan güneş ışığı alan erikler, 4-5 gün içinde kurur. Ancak her gün erikleri ters yöne çevirmeniz gerektiğini unutmayın.
Adım: Eriklerin olduğu tepsi, güneş ışınlarını direkt olarak alacak bir balkon ya da terasa yerleştirilir. Erik nasıl kurutulur sorusunun kilit noktası, işte bu direkt güneş ışığıdır. Erikler bu şekilde bir gün boyunca bekletilir. Adım: Bir günün sonunda erikler ters çevirilir.
Fırın tepsisinin içerisine yağlı kağıt serilir ve üzerine de kabuk bölümleri yukarı fırın kağıdına gelecek biçimde aynı zamanda da erikler birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Fırın tepsisi 200 dereceye ayarlanmış olan fırına verilir yaklaşık olarak 3 ile 4 saat kadar fırında pişirilir.
İlgili 42 soru bulundu
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Kışın da erik yemek için kurutma yöntemlerini kolaylıkla deneyebilirsiniz. Birçok cinsi olan eriğin her çeşidi kurutulmaya müsait değildir. Bunun için daha çok etli ve iri erikler tercih etmelisiniz. Erik iki şekilde kurutulabilir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Bu keyfi tüm aylara yaymanın en pratik ve lezzetli yöntemi ise onları kurutmak. Çok eski bir gelenek olan kurutma yönteminin olmazsa olmazı güneş. Büyüklerimiz bu nedenle tam mevsimindeyken kurutmalıkları hazırlamaya başlar, evlerin teraslarında büyük beyaz örtüler serermiş.
Birbirlerine hiçbir tarafı değmeyecek biçimde erikler tepsiye dizilir. Hazırlanan tepsi 200 derecelik olan fırına verilir.
FIRINDA ERİK NASIL KURUTULUR? Erikleri güzelce yıkayın ve ikiye ayırın. Daha sonra bir tepsiye dizin ve fırına verin. 200 derecede 3-4 saat boyunca pişirin. Bu esnada eriklerin yanmaması için sık sık kontrol edin.
Erikler seçilir, yıkanır ve güneşin altında kurutulur. Erikler bütün ise güneşte 5-8 gün, çekirdeği alınmışsa 4-7 gün kurutulur. Kuruyan erikleri kavanoza koyup buzdolabına kaldırın. Kışta yıkayarak yemeklerinize ilave edebilirsiniz.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
ERİK İÇ KURDU ZARAR ŞEKLİ:
Erik iç kurdu'nun larvaları, eriğin meyvelerinde zarar yapar. Larvalar genellikle sap dibinden, yanlardan ve iki meyvenin birbirine değdiği yerlerden girer. Meyvenin hemen kabuk altını tipik olarak oyarlar ve meyve etinde tünel açarak çekirdeğe kadar ulaşırlar.
Ürünü buzdolabında saklayarak kullanım ömrünü uzatabilir, serin iklimli yerlerde ışık ve nemden koruyarak dolap dışında da saklayabilirsiniz.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Erik hasadı ilkbahar aylarında gerçekleşir. Şubat geldiği süre içinde ilk erik hasadı yapılır. Mayıs sonlarına kadar hasat devam eder. Hatta bu evrede eriğin kilo fiyatı dudak uçuklatır.
Antioksidan zengini mürdüm eriğini daha fazla tüketmek için mürdüm eriği marmelatı yapılabilir. Yazın sıcaklarda içmek için mürdüm eriği şerbeti yapmak ise hazır meyve sularından çok çok sağlıklı ve serinletici çözümlerdir.
Kavanozların ağzı silinir ve kapağı hemen sıkıca kapatılır. Bir bezin üzerine ters çevrilir. Konservenin ışık görmemesi gerekir, bir yada iki gün ters şekilde bekleyebilir, ardından kışın dilediğiniz gibi içebilirsiniz. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri