Tasarrufun iptali davası; alacağını icra takibi yoluyla borçludan tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yıl içerisinde gayrimenkul veya menkul mallarına ilişkin mal kaçırmak saiki ile yapmış olduğu tasarruflarını iptal etmek amacıyla, borçluya ve malı devralan üçüncü kişiye karşı açtığı bir dava türüdür.
Tasarrufun iptali davası, borçlunun alacaklıdan mal kaçırmak amacı ile üçüncü kişilerle yapmış olduğu işlemlerin, tasarrufların, devirlerin iptal edilmesi için açılan davadır. Tasarrufun İptali Davaları, İcra ve İflas Kanunumuzun 277 ve devamı maddelerinde düzenlenmiş bir dava türüdür.
Dava Kazanılırsa ;
Kazanılan davanın konusu rehin hakkı ise alacaklı bu rehin yokmuşçasına malı sattırabilir. Eğer borçlu ile tasarrufa tabi işlemi yapan üçüncü kişi de söz konusu malları elinde çıkarmışsa artık iptal davası bu malların yerine geçen değere ilişkin olur.
Tasarrufun İptali Davası Hangi Mahkemede, Kimler, Ne Kadar Süre İçerisinde Açabilir? Tasarrufun iptali davasını alacaklı olan davacı, davalı olan borçlu ve/veya tasarrufu devralan 3. kişinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesinde açabilecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Tasarrufun iptali davasının yargılaması devam ederken, alacaklının alacağı ve eklentileri davalılardan birisi ( borçlu, üçüncü kişi, dördüncü kişi) tarafından ödenirse dava konusuz kalır. Yargıtay kararlarında ise, borcun hükümden sonra ve ancak, hükmün kesinleşmesinden önce ödenmesi halinde de dava konusuz kalır[40].
Tasarrufun İptali Davası Sonucunda Ne Olur? Tasarrufun iptali davası ile malın mülkiyeti davalıdan alınarak borçluya verilmez, sadece alacaklı malın bedelinden alacağını elde etme yetkisini kazanır. Hacizdeki iptal davasının kabulü kararı ile dava konusu olan mal borçlunun mülkiyetine geri dönmez.
Tasarrufun İptali Davası İyi Niyetli 3. Kişi
İyi niyetle hareket eden kişilere dava açılamayacaktır. İyi niyetli 3. kişi, taşınmazı devraldığında borçlunun malı elden çıkarmaya dayalı olarak işlem yaptığını bilmeyen, bilemeyecek durumda olan kişidir.
Tasarrufun iptali davasında ispat yükü davacı alacaklı üzerindedir. Alacaklı bu davada borçlunun mallarını kendisine zarar vermek maksadıyla 3. kişiye devrettiğini, malları devralan 3. kişinin de bu durumu bildiğini ispatlamalıdır.
Tasarrufun iptali davaları, taşınmazın aynına ilişkin bir dava olmayıp, kişisel bir dava olması sebebiyle; genel yetki kuralları çerçevesinde davalılardan herhangi birinin yerleşim yerinde açılabilir.
Dava, muvazaa nedeniyle tapu iptal tescil değil İİK 278. maddesine dayanan tasarrufun iptali olduğuna göre, tanık deliline gerek yoktur. Yasanın açıkça "batıldır" dediği bir tasarrufun batıl olduğunu ayrıca kanıtlamak gerekmez.
Tasarrufun iptali davası icra takibi yoluyla alacağını tahsil edemeyen alacaklının, borçlunun son 5 yıl içerisinde menkul ve gayrimenkul mallarına ilişkin tasarruflarını,mal kaçırmasaikiile yaptığını iddia ederek iptalini talep etmesidir.Bir tür eda davasıdır.
İcra ve İflas Kanunu md.280'de düzenlenen ve borçlunun zarar verme kastıyla hareket etmesi halinde 5 yıllık dava açma süresi öngörülmüştür. Bu bakımdan, borçlunun zarar verme kastı ile gerçekleştirdiği devri takiben 5 yıl süre ile tasarrufun iptali davası açılabilir.
Tasarrufun İptali Davaları Zorunlu Arabuluculuk Kapsamında Değildir.
Tasarrufun iptali kararının infazı için, kesinleşmesine gerek yoktur. Tasarrufun iptali kararı kesinleşmeden kararın icra dosyasına ibraz edilmesi suretiyle dava konusu malın haczinin ve satışının istenmesi mümkündür.
Tasarrufun iptali davası hukuki niteliği itibariyle, dava konusu mal, alacak ve hakkın aynına ilişkin bir ayni dava olmayıp, kişisel nitelikte bir dava olduğundan mahkeme kararı kesinleşmeden vekalet ücreti kesinleşmeden icraya konulabilir.
Aciz vesikası, sonradan ikame edilebilen dava şartlarındandır. Alacaklı, yani tasarrufun iptali davasında davacı kişi davanın her aşamasında, temyiz süreci de dahil olmak üzere, aciz vesikasını mahkemeye sunabilir.
Tasarrufun iptali davası açılmasından sonra alınan ihtiyati haciz kararının on gün içinde icrasının istenmesi gerekir. İcra sağlanır ve bundan sonra, ihtiyati haciz kararı dava sonuna kadar devam eder.
tasarrufun iptali davaları, ticaret şirketlerinde ortakların şirketle veya birbirleriyle olan münasebetlerinden doğan davalar, hakimin reddi talepleri basit yargılama usulüne tabi olduklarından adli tatilde de görülür.
Tapuda yapılan tescil işleminin herhangi bir nedenle hukuka aykırı olması halinde ise hak sahipleri tarafından tapu iptal ve tescil davası açılabilecektir. Açılacak tapu iptal ve tescil davası ile hukuka aykırı tescil işlemi iptal edilerek mahkeme kararı ile taşınmazın gerçek hak sahibine devri sağlanabilmektedir.
Davacı: TMK: 558/1 : “İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir.” Vasiyet alacaklısı, ölüme bağlı tasarrufla miras bırakanın bir malının verilmesini arzuladığı kişidir. Dava hakkı yalnızca saklı pay sahibi olan mirasçılara ait değildir.
Tasarrufun iptali davasına konu edilen alacakla davaya konu malın değerinden hangisinin değeri daha azsa vekalet ücreti ona göre belirlenir. Örneğin, 120.000.- TL alacak için dava açılmış ancak davaya konu taşınmaz 380.000.-TL değerindeyse vekalet ücreti 120.000.-TL üzerinden hesaplanır.
İİK'nun 364/3. maddesi gereğince, temyiz, satıştan başka icra muamelelerini durdurmaz.
Tasarrufun iptali davasını kısmi dava şeklinde açmak mümkündür. Daha önce de belirtildiği gibi basit yargılama usulü uygulanır. Yargılama usulleri farklı olduğu için menfi tespit davaları ile birlikte görülmezler.
İvazsız tasarruflar; herhangi bir karşılık alınmadan yapılan bir hukuki işlemlerdir. Borçlu tarafın herhangi bir kazanımı olmadan alacağından feragat etmesini, miras hissesinden vazgeçmesini veya bir mal vermeyi söz vermesi ivazsız tasarrufa örnek teşkil eder (Gerçek,2015:205).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri