Kış kelimesinin zıt anlamlısı olan kelimenin yaz olduğu bilinmektedir. Kış ve yaz iki farklı mevsim olarak ifade edilebilir. Soğuk olan kış mevsiminin zıt anlamlı kelimesi ise sıcak olan yaz kelimesi olarak ifade edilebilir.
Kış kelimesinin zıt anlamlısı 'yaz' kelimesidir.
Kış zıt anlamlısı olan kelime yazdır. Yaz da bir mevsimi ifade etmektedir. Kış ne kadar soğuk ise yaz mevsimi de o kadar sıcak güneşlenme sürelerinin daha uzun olduğu zamanları göstermektedir. Kışın kelimesi soğuk ve kar yağışını temsil ettiğinden zıt anlamı olan kelimeler arasında en belirgin olanı yaz kelimesidir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz. Mesela en basit şekilde iki tane örnek verelim. kelimelerde yeni ve eski var.
''Yükselmek'' fiilinin isim hali olan yüksek sözcüğü de kısa kelimesi ile zıt anlamlıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Örneğin uzun kelimesinin karşıt anlamlısı kısa olarak öne çıkar. Birbirinin tersi anlamları üzerinden de ele alınabilir. Genel tabir üzerinde öncesi hem okunuşları hem de anlamları birbirine karşı olan kelimeler zıt anlamlı olarak ifade edilir.
' Okul kelimesinin zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Çift kelimesinin zıt anlamlısının karşılığı tek kelimesidir.
Aralık, ocak ve şubat aylarından oluşan yılın ilk mevsimine kış denir. Serma ve zemistan sözcükleri kış ile eş anlamlıdır.
Sıcak kelimesi zıt anlamı bulunan kelimelerden biridir. Kelimenin zıt anlamlısı soğuk kelimesidir.
Sıcak kelimesi havanın yahut bir nesnenin ısı olarak yüksek olduğu anlamına gelen bir kelimedir.
Seyrek kelimesinin zıt anlamı; sık olarak belirtilmiştir.
Oturmak zıt anlamlısı Kalkmak olarak karşımıza çıkar.
Savaş zıt anlamlısı; barış kelimesidir.
Zıt anlam demek soru kelimesinin tam olarak karşıtı olan anlamı içermek demektir. Bu bakımdan soru kelimesinin ilk zıt anlamlısı olan kelime; cevap olup ikinci zıt anlamlısı yani karşıt anlam içeren sözcük yanıt kelimesidir.
Eş Sesli (Sesteş) Kelimeler Yazılışı ve okunuşları aynı olan ama anlamları birbirinden farklı olan kelimelere eş sesli kelimeler denir. Bunlar yalın hâlde olabildikleri gibi ek almış hâlde de olabilirler. Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Anlamca birbirinin karşıtı olan kelimelerdir.
Öğrenci kelimesinin zıt anlamı olan kelimeler yoktur. Bununla beraber öğrenci kelimesinin zıt anlamının karşılığının olmadığını belirtmek gerekir. Öğrenci kelimesinin yalnızca eş anlamı bulunmaktadır.
Küçük kelimesinin zıt anlamlısı büyük kelimesidir.
Mucize kelimesi, kudretin zıddı olan “acz” kökünden türetilmiştir.
Uzun kelimesinin zıt anlamı vardır. Uzun kelimesinin zıt anlamı kısa kelimesidir. Uzun ve kısa karşıt anlamlı kelimelerdir.
Doktor kelimesinin anlam ilişkilerine bakıldığında, zıt anlamı bulunmamaktadır. Bunun yanında doktor kelimesinin yerine hekim kelimesi de kullanılmaktadır. Bu bağlamda doktor kelimesinin eş anlamlısı bulunmasına rağmen zıt anlamlısı bulunmamaktadır.
Sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak hastalık kelimesi karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra maraz kelimesi de sağlık kelimesinin zıt anlamlısı olarak değer görmektedir. Sağlığın zıt anlamlısı olan sözcükler arasında maraz ve hastalık kelimeleri yer almaktadır.
Ev kelimesinin zıt anlamlısı bulunmuyor. Ancak, kimi zaman zıt anlamlı sözcükler için bazı kelimelerin olumsuzu zıt anlamlısı olarak kabul edilebiliyor. Bu yanlış bir düşüncedir, bir kelimenin olumsuzu zıt anlamlı olması demek değildir. Ev kelimesi için olumsuzunun ''evsiz'' sözcüğü olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri