Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
Bu kelime genellikle özgeçmiş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz geçmiş şeklinde olmalıdır.
Klasik bir özgeçmiş, kişinin adı, doğum tarihi, mevcut adresi, telefon numarası, e-posta adresi, eğitim geçmişi ve iş deneyimlerinin ayrıntılı bir listesini içermelidir. İş aramaya başlamadan önce, kişinin özgeçmişi tüm bu bilgilerin dahil edilmesi ile güncel tutulmalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Önyazının, kısa, net ve akıcı bir üslupla yazılması gerekiyor. Önyazınızdan iş ve pozisyona karşı ne kadar istekli olduğunuzun anlaşılması gerekiyor. Önyazının başvurulan işverene ve pozisyona özel hazırlanması, yazıda neden başvurulan pozisyonun tercih edildiği ve pozisyona uygunluğun kısaca anlatılması yeterli.
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın. Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.
Özgeçmiş özeti, bir veya iki cümleyle, kısa vadeli hedeflerini belirttiğin, neden işe alınman gerektiğini anlattığın bölüme denir. Yazması gayet basittir. En çok güvendiğin özelliklerini veya tecrübelerini yazmak bu işin formülüdür. Çeşitli kaynaklardan örneklere bakarak başlayabilirsin.
Başvuracağınız pozisyon için hazırlanmış örnek cv başlıklarını inceleyin. Kendi becerilerinizi ve deneyimlerinizi listeleyin. Başvuracağınız pozisyon için aranan beceri ve deneyimlerle kendinizinkini kıyaslayın, ortak olanları işaretleyin. Kısa ama açıklayıcı örnek bir iki başlık yazın.
Özgeçmiş, insanın hayatını, kabiliyetini, yeteneğini, iş yapma gücü ve tecrübelerini ortaya koyan bir belgedir. Yani insanın o güne kadar elde ettiği becerilerin özetidir.
İdeal bir özgeçmiş kesinlikle el yazısı kullanılarak oluşturulmamalıdır. Mümkün olan en son teknolojiyi kullanmaya özen gösterin. Bilgisayarla yazılmış olan özgeçmiş en iyi sonucu verir. Yazı karakterlerini seçerken, göz yoran süslü karakterlerden uzak durun.
Ön yazı, iş başvurusunda bulunmak isteyen adayların CV'leri ile beraber gönderdikleri ve başvurdukları pozisyona olan motivasyonlarını açıkladıkları belgedir. Ön yazı, şirketlerin adayları değerlendirme süreçlerinde oldukça önem verdikleri ve adayların pozisyona uygunluğunu ölçtükleri etkenlerin başında gelmektedir.
Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli. Eğer ne yazacağınıza emin değilseniz, önyazı örneklerimize göz atabilirsiniz.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
CV hazırlamanın doğru veya yanlış bir yolu yoktur fakat ele almanız gereken bazı ortak bölümler vardır. Bunlar: Kişisel bilgiler ve eğitim bilgileri, sahip olunan nitelikler, iş geçmişi /deneyimler, söz konusu işle ilgili beceriler, ilgi alanları, başarılar, hobiler ve referanslardır.
CV hazırlarken iş tecrübelerinizi, çalıştığınız kurumları, mezun olduğunuz okulları, aldığınız eğitimleri, kursları, sertifikaları yazarken tarih vermeniz gerekir.
En iyi seçenek PDF'tir
İş ilanında talep edilen CV dosyası formatı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmuyorsa veya görüştüğünüz işe alım uzmanı hangi formatı istediğini belirtmemişse en iyi seçenek CV'nizi PDF olarak göndermenizdir. Öz geçmiş düzeni sabit kalır ve tüm bilgisayarlarda görüntü aynıdır.
Deneyimsiz bir aday bile olsanız şirketi iyi tanıdığınızı ve uzun süredir takip ettiğinizi yazınızda yansıtın. Ön yazınızı sunacağınız şirketin sektördeki durumunu ve rakiplerini araştırın. Bir sayfadan uzun ön yazı hazırlamayın. Ön yazınız CV'nizle örtüşmelidir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Bunu sağlamak için, fotoğraf çekilirken objektife doğru bakmalı, kendinizi rahat hissettiğiniz bir duruş sergilemeli ve güven veren hafif bir gülümseme ile poz vermelisiniz. Yan profilden çekilen resimleri öz geçmişinizde kullanmamalısınız. Arka fon kesinlikle sade olmalıdır.
Doğru CV uzunluğu, çalıştığınız sektöre, iş deneyimlerinize ve unvanınıza göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak A4 kağıdına 2 sayfa ideal uzunluktur. Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri