Peygamber'in Sünnet'i ile açıkça ortaya konmuştur. (Buhârî, 6883) Hatta affetmek kısâs infâzından daha üstün bir uygulama olarak görülmüştür.
Bu âyetler göre kısas farzdır.
Günümüzde uygulanmasına gelince, Allah'ın hükümleri kıyamete kadar geçerlidir. Bu nedenle kısas bu zamanda uygulanmaz diye bir şey yoktur. Bu hüküm insanları yöneten kimseleri ilgilendirdiği için onların görevidir; halkın bundan dolayı bir sorumluluğu yoktur.
Kısas hukuki bir haktır. Devlet eliyle uygulanır. Eğer bu dünyada gerekli ceza uygulanmamışsa, kişi ahirette hakkını alacaktır.
Bir kişiyi haksız yere öldüren ya da yaralayan kişilere yaptığının aynısıyla karşılık vermeye kısas denir. Kısas kelimesi birçok ayette geçer. Örneğin Bakara Suresinin 179. ayetinde, kısasta tüm Müslümanlar için hayat olduğu bildirilir.
Kuran-i Kerim Bakara sûresi, A. 179. 2 İslam Hukukunda Kısas ve El kesme, yayınlanmamış lisans tezi, 1970-1971. 2.2. Terim Manası: Kasten İşlenen adam öldürme veya müessir (yaralama) suçuna karşılık failin, adalet için fiilinin aynısı ve ona denk bir ceza ile cezalandırılmasıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Kısas İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 178. ayet: Ey iman edenler, öldürülenler hakkında size kısas yazıldı (farz kılındı). Özgüre karşı özgür, köleye karşı köle ve dişiye karşı dişi.
7. Kısas ancak devlet başkanının izniyle uygulanır. Hak sahibi [bunu beklemeksizin] kendi başına kısas uygularsa tazir ile cezalandırılır. 8. Devlet başkanı, kısası uygulamaya ehil olan kişiye, kısas yoluyla öldürmek için izin verir, daha doğru görüşe göre organlardaki kısasta izin vermez.
Kısas, İslâm hukukunda cezaların had, kısas ve ta'zîr şeklindeki üçlü ayrımı çerçevesinde Allah (kamu) hakkı bulunmakla birlikte şahsî hakkın ağır olarak ihlâl edildiği kasıtlı adam öldürme ve müessir fiil suçlarına öngörülen yaptırımlar kapsamında yer alır.
İslam hukukunun ana kurallarından biri olan kısas, suçluya, işlediği suç kabilinden ceza vermektir. Kasten ve haksız yere bir insanı öldüren kimseye hapis cezası vermek, aklın kabul edeceği bir şey değildir.
Kısasa kısas (İngilizce özgün adı:Measure for Measure) ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur.
Kısas, öldürülenin velisinin hakkıdır. Bir başkası, veya devlet başkanı, adam öldüreni af yetkisine sahip değildir. Kısasla birlikte intikam yasaktır. Mahkumdan başkası öldürülemez.
Hammurabi Kanunları aynı zamanda kısasa kısas olarak ifade edilmektedir. Özellikle tarihi kanunları ile geçen ünlü Babil kralı Hammurabi şeklinde de ifade edilmektedir. M.Ö. 1760 yılları dönemlerinde çıkan hamurabi kanunları, tarihin en iyi şekilde korunmuş ve en eski yazılı kanunları içerisinde yer alıyor.
İnfaz, ilgili kamu otoritesi tarafından yerine getirilir. Bu anlamda infazı uygulama hakkı tamamen devlete aittir. Kısas cezası hem Allah hakkı hem de kul hakkının söz konusu olduğu fakat kul hakkı galip bulunan bir hakkın ihlali karşılığı olarak verilir.
Bakara 178'i açıklayan ayet şöyledir; "Allah'ın dokunulmaz kıldığı canı öldürmeyin; haklı sebeple olursa başka. Kim haksız yere öldürülürse onun velisine yetki vermişizdir; o da katili öldürme işinde aşırıya kaçmasın. Çünkü o yardım görmüştür"(İsra 17/33) Öldürülenin velisi öldürülenin en yakını demektir.
GÖZ HAKKI VAR MIDIR? Göz hakkı manevi bir haktır. Eskilerimiz çok dikkat ederlermiş. Açıktan bir şey satmamaya dikkat ederlermiş.
Ey selim akıl sahipleri, kısasta sizin için hayat vardır, umulur ki (bundan ibret alır, katl gibi kötülüklerden) korunursunuz. (Kısasta hayat vardır çünkü başkasını öldürmeye teşebbüs eden bir kimse, kendisinin de öldürülmeyi hak edeceğini bilirse, akıl gereği bundan vazgeçer....
Burada kamu lehine sağlanan yarar da insanları kötülüklerden uzaklaştırmak, onların her türlü can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Fıkıh literatüründe belirlenen şekliyle zina, zina iftirası/kazf, içki içmek, hırsızlık, hirabe/yağme ve yol kesme, irtidat ve bağy suçları had cezasını gerektiren suçlardır.
Suça bağlı olarak suçları üç farklı kategoriye ayırır - Had ("Allah'a karşı suçlar", cezası Kuran ve Hadislerde sabittir, Kisas işlenen suça denk ceza verilir Kuran ve sünnet ile belirlenmiştir.
Ölümle alakalı bir kısas cezası için Allah (c.c.) Bakara Sûresi'nin 178. ve 179. ayetlerinde açık bir şekilde bildirmiştir. “Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir.
İnsanları küçümsemek, ölçüye ve tartıya özen göstermemek, adaletli davranmamak, yalan söylemek, rahatsız edici biçimde yüksek sesle konuşmak, çevreyi kirletmek, gıybet etmek, trafikte kural ihlali yapmak gibi pek çok konu kul hakkına girer.
Zina eden bir eş, bundan dolayı zaten kul hakkını ihlal etmiş ve günah kazanmış olmaktadır. Bu fiili işleyen bir kimsenin, bunu eşine söylemesi farz değildir. Gerçekten samimi tövbe edip halini düzelten ve Allah'ın rızasını tekrar kazanan bir kul, Allah'tan bu konuda yardım umabilir.
Kadın kendini gizlemiş olduğu hâlde, erkeğin kasten, tecessüs ederek kadının mahrem yerlerine bakması sonucu, bakan erkek hem haram işlemiş hem de kul hakkına tecavüz etmiş olur. Bu kişinin tövbe etmesi gerekir.
Hırabe suçu kısaca “silahla ya da başka bir şekilde zor kullanılarak yol kesip veya baskın yapıp mala ve cana tecavüz, kamu düzenini ve asayişi ihlal etmek” olarak tanımlanabilir.
Erş sözlükte “bedel, rüşvet fesat, husumet” gibi farklı anlamlara gelir. Borçlar hukukunda, satılan malın kusurlu çıkması halinde satış bedelinden düşülen miktara, ayrıca bir mala zarar verilmesi durumunda meydana gelen noksanlığın maddî karşılığına erş denir.
Diyet (Arapça دية ; çoğul diyāt) İslam hukukunda, cinayet, bedensel zarar veya maddi hasar durumlarında mağdur veya mağdurun varislerine ödenen mali tazminattır. Kısasa alternatif bir cezadır. Arapça'da diyah ya da diyeh olarak ifade edilen kelime kan parası anlamına gelmektedir. Diğer anlamı kefalettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri