Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
2. örnekte, havada mutlak olarak bulunan su miktarı her zaman aynıdır, bu nedenle sıcaklık düştüğünde bağıl nem de giderek artar.
Sıcak hava daha fazla su buharı tutabildiği için yaz aylarında havadaki nem oranı kışa göre daha yüksektir. Havadaki su molekülleri katı parçacıklara tutunarak sis ve bulut oluşmasına neden olabilir. Kışın ise hava daha az nem tutabildiği için daha kurudur ve gökyüzü daha berraktır.
Kış aylarında özellikle kapalı alanlarındaki nem değeri %20 derecesinde olmalıdır. Nem değerinin az olması havanın kuru olmasına neden olur. Bunun yanı sıra nem değeri eğer fazla ise çeşitli mantarların üreyeceği bir ortam oluşur.
Sıcak su akıntılarının etkili olduğu yerlerde mutlak nem fazladır. Belirli bir sıcaklıkta 1 m³ havanın taşıyabileceği en fazla nem miktarına maksimum nem denir. Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı da artar.
İlgili 28 soru bulundu
Sıcak yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle buharlaşma arttığından soluduğumuz havadaki nem oranı da artar. Kış aylarında da buharlaşma için gereken sıcaklık enerjisi azalacağından havadaki nem oranı azalır.
Nem çok fazla yükselirse, camlardaki yoğunlaşma sonunda cam çerçevesine ıslanıncaya kadar boncuklaşıp yuvarlanabilir. Oradan pencerenin altındaki duvara sızarak küflenmeye ve tahta çürümesine yol açabilir. Bunlar, özellikle zamanla ciddileşirse çözülmesi gereken pahalı olan problemlerdir.
Bağıl nemin %100 olması, havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı hâline dönüşecektir. Bağıl nem %100'den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.
Nemli havanın kendi içinde pek çok olumsuz sonucu doğurduğu görülürken kuru havanın ise nemli havaya nazaran daha sağlıklı olduğu bilgisine ulaşılması ise mümkündür. Nemli ortamlarda nem alma cihazı ile ortamın kuru hava ortamına dönüştürülmesi kolaydır.
Eğer ortamdaki nem oranı yüksekse buharlaşma daha yavaştır. Bu nedenle nem oranındaki artış vücudun terlemeyle ısı kaybetmesini, dolayısıyla soğumasını engeller.
nem de sadece tropiklerdeki sıcak havada bulunur. Soğuk havada ise çok az nem vardır. Aynı zamanda su buharı molekülleri, havada çok daha fazla bulunan azot (yüzde 78) ve oksijen (yüzde 21) gibi gazların moleküllerinden daha iyi bir ısı ileticisi de değil.
Duvardaki Rutubet Neden Oluşur? Rutubet yani nemin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur.
Sıcaklık artış gösterdiği takdirde bağıl nem azalır. Bu bağıl nemin azalma sebebi, havada sıcaklık fazla olduğu zaman hava daha çok su molekülü tutmaktadır. Durum tam tersine döndüğü zaman yani sıcaklık azaldığı zaman bağıl nemde artış görülür. Bağıl nem, hava sıcaklığının çiy noktası değerine yaklaştığı zaman oluşur.
Hava bir soğuk depoya girdiğinde, sıcaklığı çiğlenme noktasının altına düştüğü için nem içeriği düşer ve su soğuk yüzeylerde, özellikle soğutma sistemindeki soğutma serpantinlerinde yoğunlaşır. Hava soğutma deposunun etrafında dolaşırken ısınarak bağıl nemini azaltır.
En fazla nemin olduğu bölgemiz ise yağışların fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'dir. Rize, en fazla neme sahip olan ilimizdir.
Yüksek nem oranının terlemeye yol açtığı çoğu insanın bildiği bir şeydir. Tüm bu durumlara dikkat edildiği zaman ise yüksek nemden uzak durulması gerektiği de görülür.
Isı ve nemdeki hızlı artış burun içerisini döşeyen dokunun şişmesine, burundaki etlerin dolgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, burnumuzun tıkanmasına dolayısıyla rahat nefes alamamayla sonuçlanıyor.
Nemli hava cildin kurumasına sebebiyet verir. Cilt kuruluğu beraberinde tahrişi de getirir. Tahriş olan cilt daha sonra istenmeyen kötü görüntüleri doğurur. Nem alma cihazı ile nemli havalarda cildinizi her türlü olumsuz duruma karşı koruma altına alabilirsiniz.
Nem ise yaz aylarında cilt sağlığı açısından hem olumlu hem de olumsuz etkiler yaratabilir. Yüksek nem oranı cildin doğal nem bariyerini korumasına yardımcı olarak elastikiyetini artırır ve kırışıklıkları azaltır.
İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
İnsan sağlığı ve konforu için ideal bağıl nem düzeyi %40-60 arasındadır. Bir ortamdaki nemi nemölçer ile izleyebilirsiniz. Bir nem kontrol cihazı, bir termosatın bir ısıtıcı veya klimayı kontrol ettiği gibi bir nemlendiriciyi veya nem alıcıyı kontrol eder.
Nemin Etkileri
Telefonunuzdaki hava durumu uygulamanızda gördüğünüz nem ölçüsü, genellikle bağıl nem ölçüsüdür. Sıcaklık arttıkça havanın su buharını tutma kapasitesi de artar. Aynı şekilde sıcaklıklar düştükçe havanın su tutma kapasitesi azalır.
Bağıl nem, ne kadar yüksek olursa yağmur yağma olasılığı artacaktır. Örneğin %90 bağıl neme sahip bir havada yağmur yağma olasılığı çok yüksektir. Çiy noktasında bağıl nemin değeri %100'dür.
Ortamda bulunan fazla nem, küf ve rutubet oluşumuna neden olur. Bu da astım ve nefes darlığı gibi ciddi solunum yolu hastalıklarına yol açar. Aynı zamanda kişi de baş ağrısı, deri döküntüleri ve bazı alerjik rahatsızlıklara da davetiye çıkarır. Fazla nem nedeni ile vücut su atımını terleme yoluyla yapamaz hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri