(كَهْكَهَ) المقرورُ: تنفس في يده. و- الأسدُ أو البعير: ردَّد صوتَه. و- الرجلُ: زمَرَ و- قهقه. (تَكَهْكَهَ) عنه ضَعُفَ. (الكُهاكِهُ): الرَّجلُ تراه كأنه ضاحك وليس بضاحكٍ. (الكَهْكاهُ): الضعيف.
kah / kâh / كاخ / كاه
Sultan.
Tepesi düz olan dağ.
kutah / kûtah / كوتاه
(Kuteh) Kısa, boysuz.
Kaf Dağı veya (Farsça قافکوه) Kafkuh veya (Arapça جبل قاف Jabal Qaf) olarak da bilinen veya aynı zamanda Farsça Koh-Kaf ve Kuh-i-Kaf veya Kuh-e Kaf olarak da yazılabilen popüler Orta Doğu mitolojisinde efsanevi bir dağdır.
İlgili 21 soru bulundu
Kaf (ق) sesi, dil kökünden çıkarılan çok kalın, son derece tok bir "ka" sesidir. Kalkaleli (yankılı) harfler grubundandır. Kuvvetli ve kalın bir sestir.
a. Dilin kökü ile karşısındaki üst damaktan (ق ) kaf harfi çıkar (İbn Cezerî, I, 199).
Bir şey üzerine gelip toplanmak.
kas'a. (Çoğulu: Kısâ') Çanak, kâse. Yemek kabı.
Kerhen kelimesi istemeyerek anlamına gelmektedir. Arapça kerh yani iğrenmek kelimesinden gelmektedir. Kerhen kelimesi gönülsüz kabul edilen işler için kullanılmaktadır.
Kın. Kılıcın kılıfı. Bir şeyin üzerinin örtüsü.
kam / kâm / كام
Meram, arzu, istek, amel. Lezzet, zevk.
Kötü, çirkin, işe yaramaz.
Kenar, sınır, kıyı.
cah / câh. İtibar, makam, mevki.
Ad. (Kavim) Bir peygambere tâbi ve bağlı insan topluluğu. Aralarında dil, âdet, örf, kültür birliği olan cemâat, topluluk. Millet.
(Kış') Şaşkın ve ahmak adam. Zayıf adam.
benat / benât / بنات (Tekili: Bint) Kızlar.
Berbat, perişan, helâk olmuş. Bâtıl.
cinan / cinân / جنان
(Tekili: Cennet) Cennetler.
"hangi yerde?", "nerede?", "nereye?" gibi anlamlarının yanısıra kan-da, "kan içinde anlamına da gelebilen kelime.
"Kaf" harfi, görünen varlık veya varoluşla ilgili bir remiz/semboldür. Görünün bu varlık hem gayba hem de şehâdete işâret ettiğine ve bu gerçekliği en mükemmel bir şekilde benliğinde toplayan tek varlık insân olduğuna göre, "Kaf" harfinin sırrı da "insân-ı kâmil" ile örtüşmektedir.
"ق" (Kaf) harfi, dilin boğaza bitiştiği yerde dil üstünün karşısı olan üst damağa değmesiyle çıkar. Kalın okunur. "ك" (Kef) harfi, "ق" (Kaf) harfinin çıkış yerinin biraz ilerisinden yine dilin üstü ile üst damak arasından çıkar. İnce okunur.
Ona bir de isim takmış: “ Kaf-ı sabah.” Anlamı, Kaf Dağı'nın arkasındaki sabah... Sonraları gitar sayısı elbette artmış.
Kâf-ı Farisî : Türkçe ve Farsça kelimelerdeki 'ge' harfidir. Arapça asıllı kelimelerde kullanılmaz. Çift keşideli yazılabildiği gibi karışması muhtemel kelimeler hariç, Osmanlıcada tek olarak yazılmaktadır. Farsçada biraz kalın şekilde telaffuz edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri