Kuksa (Guksi), geleneksel bir İskandinav ve Sami halklarına ait ahşap bir fincan veya bardaktır. Özellikle İsveç, Norveç, Finlandiya ve bazı Sami kültürlerinde kullanılan bu el yapımı fincanlar oyma tekniği ile yapılır. Kuksa yani ahşap bardaklar birçok farklı kültürde farklı isimlerle anılmıştır.
Ahşabın yalıtkan özelliği sayesinde içeceklerin sıcaklığını korumasını sağlar. Sıcak içecekler daha uzun süre sıcak , soğuk içecekler daha uzun süre soğuk kalır. Kuksanın uzun ömürlü ve sağlıklı bir ürün olmasının yanında bir çok avantajı gittikçe artan popülerliğinin sebebidir.
Bardağın üretiminde kullanılan ağaç türleri; Ayous, sapelli, maun, Amerikan ceviz, makore, şimşir ağacı ve huş ağacıdır. Bardağın tasarlanmasında, kuksa ağacı olarak da adlandırılan, huş ağacının tercih edilmesi ürünün yapımında kullanılabilecek en uygun ağaç çeşididir.
Kuksa birçok ağaç türünden yapılabilir. Fakat her ağaçtan kuksa yapılmaz… Kolay işlenmesi açısından Huş Ağacı tercih edilir. Özellikle Huş ağaçlarının üzerinde oluşan tümörlü bölge bardak yapmak için gayet uygundur.
Deterjan kullanımı tavsiye edilmez. Suyla içini yıkanıp kurulanarak temizlenebilir. Kapsamlı hijyen için ihtiyaç duyulduğunda yemek sodası kullanılabilir. Pürüzsüz yüzeyi ve gözeneklerin yağla doldurulmuş olması kolay temizlenmesini sağlar.
İlgili 34 soru bulundu
Wood Balm Doğal Yağ Ahşap Kuksa Bakım Kremi Cilası 70 gr 70 gr Kullanıma hazır. Pamuklu bir bez ile tozu alınmış ahşap üzerine uygulanır. Tamamen doğal malzemeden imal edilmiştir. Zeytinyağı, balmumu ve çam terebentin den imal edilmiştir.
Pürüzsüz yüzeyi ve doğal kaplaması sayesinde kolay temizlenir. Ilık su ile yıkanıp silinerek kolayca temizlenebilir. Deterjanla yıkamayı gerektirmez . Detaylı temizlik için Karbonatlı su (yemek sodası) kullanılabilir.
NiteliklerSert Ağaç grubuna Girer . İthal Maun Ağacıdır. Kırmızımtrak Kahverengi Dokusu Sayesinde Görüntü Ahenki Sağlar Makina ve iskarpela Yardımı Olmadan El İle Oyması Zordur Yağ Veya Vernik Olduktan Sonra Rengi Koyulaşır Kuksa Yapımında Kullanımı Uygundur.
“Kuksam”, başta kuksa yapımı ve ahşap oyma işleri olmak üzere birçok karma malzeme (metal-ahşap odağında) ile farklı tasarımlar ile karşınızdadır. “Kuksam”, sadece kuksa üretmez, hayalinizdeki ahşap işleri gerçeğe dönüştürür. Kişisel üretimin yanı sıra yüksek adetli üretim taleplerinizi gerçekleştirebilir.
Kuksanız kendi tasarımımızdır. ağaç seçimi kuksa yapımında çok önemlidir, doğru ağaç seçildikten sonra çatlama ve sızdırma yapmayacak şekilde ağaç el yordamı ile son haline getirilir. Kuksa için ceviz ağacı,ıhlamur ağacı,dut ağacı bizim en uygun gördüğümüz ağaçlardır.
"Nedir bu sebepler, biz neden kuksa alalım diyorsanız?" buyrun .. Ahşabın yalıtkan özelliği sayesinde içeceklerin sıcaklığını korumasını sağlar. Sıcak içecekler daha uzun süre sıcak, soğuk içecekler daha uzun süre soğuk kalır. Tutuşta ağırlığı dengeleyerek bileği yormaz.
Kaşığın Yapılışı ve Kullanılan Âletler: Kaşık, şimşir, karaağaç, armut, fedil ağacı (dağan ağacı), meşe, ardıç, gürgen, hatta çamdan olmak üzere hemen her tür ağaçtan yapılmaktadır.
Bardak yapımında hemen her türlü ağaç kullanılabilir ancak bazı ağaçların sertliği, mukavemeti, güzel kokuları ve barındırdığı reçineleri bardak yapımında özellikle tercih edilmelerini sağlar. Özellikle çam ve bilhassa çıra kısmınsan üretilen bardaklar son derece güzel kokarlar.
Bardak, içecekleri tüketmekte kullanılan, genellikle camdan yapılmış mutfak eşyası. İçecek türüne göre pek çok farklı çeşidi bulunur. Damıtılmış içkilerin tüketiminde kullanılan türleri genellikle kadeh olarak adlandırılır.
Ayous(ayos) Batı Afrika, Kamerun, Gana, Gabon, Kongo gibi ülkelerde yetişen Ayous ağacı, diğer Afrika menşeili ağaçların arasında en kolay işlenme potansiyeline sahip ağaç türüdür, kolay şekil alır.
Suları sert olan bir bölgede yaşıyorsanız bulaşık makinenizde kireç kalıntıları ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu kalıntılar bardaklarınıza ve tabaklarınıza yapışarak puslu bir görünüme neden olabilirler. Neyse ki bardaklarınızdaki kireç kalıntıları temizlenebilir ve kolaylıkla önlenebilirler.
1- Her kullanımda ahşap ürününüzü sünger kullanarak ılık su ve sabun ile siliniz. Ayrıca ahşap üzerindeki kimyasal temizleyici artıklarını temiz su ve sünger ile iyice durulayınız. Ahşap ürününüzü bulaşık makinasına kesinlikle koymayınız ve suya batırıp bekletmeyiniz.
Yıkama Talimatı : Bulaşık makinesinde kullanılan tuz ve deterjan gibi kimyasallar kupa üzerindeki verniği çizerek baskı alanına zarar verebilir. Kupanızı ılık suda ve elde yıkayınız.
Ahşaptan yapılmış gıda ile temas eden tüm ürünlerinizde (kuksa, kesme tahtası, kaşık, kase vb) güvenle kullanabilirsiniz. Bakım kremi, ahşabın içine işler, desenlerini ortaya çıkartır, ahşabı bakterilere karşı korur ve içine sıvı almasını engeller. Kaynar su ile kullanımlarda etkisi düşüktür.
SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Yağ çubuğunu, motorun yan tarafında, alt kısımlarda bulabilirsiniz. Çubuğu elinizle, saat yönünün aksine doğru çevirerek çıkarın ve bir bez veya kağıt peçete ile silin. Ardından çubuğu, dişlere yaslanacak şekilde yağ çubuğu deliğine geri koyun; bu aşamada çubuğu yerine vidalamak istemezsiniz.
Eski çamlar bardak oldu Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zamanla her şeyin değişebileceğini ve eski olan şeylerin yerini yenilerinin alacağını ifade eder. Çam ağaçlarının zamanla kesilip bardak haline getirilmesi gibi, dünyadaki her şey de zamanla formunu ve özelliğini kaybeder.
Plastik bardaklar, kağıt bardaklar ve seramik bardaklarla karşılaştırıldığında cam bardaklar daha sağlıklı ve güvenlidir. Ayrıca temizlenmesi de oldukça uygundur. Uygun fiyatlıdırlar ve aile hayatında bardak içmek için mükemmeldirler.
"Eski çamlar bardak oldu" deyimi, zaman içinde yaşanan büyük değişiklikleri, dönüşümleri veya eskiden var olan şeylerin artık tamamen farklı bir hale büründüğünü ifade eder. Özellikle, eski ve değer verilen şeylerin yerini yeni ve farklı şeylerin alması durumunda kullanılır.
Kuksa Hangi Ağaçtan Yapılır? Birçok ağaçtan yapılabiliyor olmasına rağmen en iyi seçim Huş Ağacı'nın üzerindeki “tümör” dediğimiz özel bir bölüm. Ağaç tümörü; ağacın yapısının dışında bir tümör gibi gelişen ayrı bir parça. Hem çok daha sağlam, hem de üzerindeki şekiller sebebi ile daha estetik oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri