Kükürt meyvenin uzun ömürlü ve hoş bir sarı renkte kalmasını sağlamaktadır. Ancak kükürt çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirir. Bu nedenle özellikle ağartılarak kurutulmuş sarı kayısıların tüketilmeden önce yıkanması önerilir.
MALATYA (AA) - YETER ERDİNE - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, deney hayvanları üzerinde yaptığı araştırmayla, kükürtdioksit yakılarak elde edilen kuru kayısının sağlığa zararlı olmadığını belirledi.
Kayısı İpe Dizerek Nasıl Kurutulur? Kayısıları güneşte kurutmak için kullanılan bir diğer yöntem ise ipe dizmektir. Bunun için öncelikle kayısıların çekirdeklerini çıkartın. Bol suyla yıkadıktan sonra kurutun ve ortalarından ufak bir delik açın.
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından 3-4 gün bu şekilde bekletin.
Sayısız avantajı olan kükürt gıda endüstrisinde vazgeçilmeyen koruyucu maddedir. Taze kayısılar “islim odası” denilen kapalı odalarda elementer kükürdün yakılmasıyla oluşan kükürt dioksit (SO2) gazı atmosferinde tutularak kükürtlenmektedir. Kükürtleme işlemi, kuru kayısının rengini korumak amacıyla yapılmaktadır.
Kükürdün varlığı bu maddelere sülfamit örneğinde olduğu gibi bakteri öldürücü özellikler kazandırır. Kükürt gidermek bir maddeyi bileşiminde bulunan kükürtten ya da bir sülfürden arındırmak (dökme demirde bulunan kükürt kireç ferromanganez ya da sodyum karbonat katılarak giderilir).
Kokusuz ve tatsız bir katı madde olan kükürt, güneş ışığında görülebilen ve keskin ve boğucu bir kükürt dioksit (SO2) gazı oluşturan mavi bir alevle yanar. Biraz daha açık mavi bir alevi vardır ve SO2 gazı zehirlidir. H2S gazı da zehirlidir ve herhangi bir zehirlenme meydana gelir ise aniden bayılırsınız.
- Kükürtleme işleminden sonra kayısılar kurutma yerlerine alınırlar. - Kurutma yerleri (sergi yerleri) beton ya da toprak zeminli olabilmektedir. - Kayısılar zemin üzerine serilen bez üzerine serilerek güneşte kurutulmaktadır. - Kurutma kerevetlerde de yapılabilmektedir. - Kurutmanın 3. gününde kayısılarda çekirdekler ...
Bu nedenle özellikle ağartılarak kurutulmuş sarı kayısıların tüketilmeden önce yıkanması önerilir. Kayısıları akan su altında kibarca yıkandıktan sonra suyunu süzdürmek yeterli olacaktır.
Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt koyun ve kayısıları etli kısımları yukarıya bakacak şekilde tepsiye dizin. 70 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve bu ısıda kayısıları ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca kurutun.
Kayısıların kurutulması adına en sık kullanılan yöntem; güneşte ipe dizerek kurutmaktır. Kayısı kurutmak adına ilk önce kayısıların çekirdeklerini çıkarmak önemlidir. Bol su ile yıkanan kayısıların ortalarından küçük bir delik açılmalıdır. Bu delikler içerisinde ip geçirip, güneş alan yere asmak gereklidir.
Kayısı cildi nemlendirir, korur ve pürüzsüzleştirir. A vitamininin deride yağ bezlerinin aktivitesini baskıladığı kanıtlanmıştır. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozuklukları oluşumunu önler.
Elbiselere sinen kükürt kokusu nasıl giderilir? Çamaşır makinesinin yumuşatıcı kısmına yarım bardak beyaz sirke koyun ve keyfinize bakın. Yıkama sonunda sirkenin içeriğindeki kötü koku yok eden asidik bileşikler sayesinde kıyafetinizin kötü kokudan arındığınıgöreceksiniz.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Kükürt, bitkilerin kök bölgesinden besin maddelerini daha rahat almasını sağlar. Meyvelerin kalitesini artırır ve muhafazada direnç kazandırır. Toprak yapısını iyileştirerek fazla gübre kullanımını önler. Taban ve üst gübrelemede kullanılan diğer tüm gübrelerden yararlanmayı artırarak tasarruf sağlar.
Tavsiye edilen ürünler dışında kullanılması kesinlikle yasaktır.
Kükürt dioksit gözler, mukoza zarları, cilt ve solunum yollarında tahrişe neden olur. Ayrıca yüksek düzeyde maruz kalınması bronkospazm, pulmoner ödem, bronş inflamasyonu, laringeal spazm ve ödeme yol açabilir.
Kükürt, simgesi S olan, limon sarısında ametal, yalın katı bir elementtir.
Kükürt Fazlalığı ve Kükürtün Zararları: Aşırı kükürt böbreklere zarar verir. İnsan vücudu fazla kükürt alması durumunda baş ağrısı, boğaz ve mide yanması, kusma gibi belirtiler gösterir. Ayrıca, alerjik deri hastalıklarına neden olur. Kükürt fazlalığı en çok astım hastalarını olumsuz etkiler.
Özellikler. Sülfür ya da diğer bilinen ismi ile kükürt, S sembolüne sahip ve atom numarası 16 olan bir elementtir.
Sistemik Külleme İlacı Çeşitleri
Sistemik etkili fungisitler külleme için iyi bir seçenektir. Bayfidan ve Calixin bunlardan bazılarıdır. Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar.
Kükürt Gübrelemesi
Bitki, iklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle dekara1-5 kg arasında kullanılır. Kükürtlü gübrelerin özellikle yağışlı bölgelerde ilkbaharda uygulanması önerilir.
Kükürt; bağ dokuları, deri ve tırnak gelişimi, kan şekeri kontrolü, vücuttaki toksiklerin temizlenmesi, safra üretimi, saçların gelişimi için gerekli bir maddedir. Vücuttaki kükürt, oksijen dengesini sağlar ve beyin fonksiyonlarının sağlıklı işlemesine katkı sunar. Karaciğerde safra salgılanmasına da yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri