Deliği nazikçe yeniden açmayı denemek için, cildi yumuşatmak için bir banyo veya duşta ılık suyla ıslatın. Vazelin gibi nazik bir merhem kullanarak, deliği açmaya çalışmak için kulak memenizi nazikçe aşağı ve yanlara doğru gerin. Bu noktada, delikten küçük bir küpeyi itmeyi deneyin; olmuyorsa zorlamayın.
Kulak zarındaki delik küçükse ve travmaya bağlı gelişmişse delik üzerine ince kağıt veya silikon yerleştirilerek delik onarılabilir. Bu yöntemlerle kapanmayan veya büyük kulak zarı deliklerinde ameliyat gerekir. Kulak zarının onarılmasında temel prensip, kulak zarının bir doku yaması ile kapatılmasıdır.
Ancak çok uzun zaman küpe takılmadığında kulak deliği kendi kendine kapabilmektedir. Konuyla ilgili son dönemlerde birçok kişi kapanmış küpe deliği nasıl açılır diye merak etmektedir. Küpe belirli aralıklarda takılmadığı zaman kulakta bulunan delikler iyileşmeye başlar ve bir süre sonrada kapanır.
1-2 ayda ise tamamen iyileşir ve ömür boyu kapanmaz, sadece delik küçülür. Düzenli krem sürersen de iz kalmaz.
İlk takılan küpelerin en az 1 ay kadar kulaktan hiç çıkarılmadan takılması gerekir. Erken çıkarılan küpeler, kanama ve iltihaplanma gibi problemlere yol açabileceği gibi deliğin hızlı bir şekilde kapanmasına da neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
İyileşme sürecinin hızlanması için neler yapabilirsiniz? Küpelerinizi en az 6 hafta takılı bırakın. Şayet kıkırdak küpesi ise 12 hafta kalmalıdır. Bu süre sonrasında istediğiz ağı olmayan küpeleri kullanabilirsiniz.
Bunu yapmak için bir miktar sabun, yağ veya vazelin kullanabilirsiniz. Küpe arkasını saran bölgeye az miktarda uygulayın ve hafifçe masaj yaparak yayılmasını sağlayın. Hafifçe döndürün: Küpe modeli arkasını sıkıştıran bölgenin hemen önünde bulunan küpeyi hafifçe döndürmeye çalışın.
Delme için kullanılacak küpeler en az alerjik titanyum malzemeden olmalı veya 14 ayar altın alaşımı içermelidir. Delme işleminden sonra bir sorun olmadıkça, iyileşme süresinden sonra 6 hafta içinde küpeler çıkarılmamalıdır.
Kulağınızı deldirdikten sonra en az 2 hafta boyunca küpeyi çıkartmamalısınız. İlk travmadan sonra çıkarttığınız durumda 1-2 gün içinde kulak deliği kapanır. Uzun dönemli küpe kullanımından sonra deliğin kapanması için 3-4 ay belki de daha fazla süre geçmesi gerekmektedir.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Boy abdesti dediğimiz “gusül”de vücudun her tarafını yıkamak farzdır. Göbek çukuru, parmak araları, kulak delikleri, kasıklar vs. ovularak yıkanması ise sünnettir. Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
Hem askeri okullar için hem de polislik için engel değil. Vücudunda 10cm'den büyük yara yoksa sorun olmaz.
Kulak Delme İşlemi Sonrasında İyileşme Süreci Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler. Kulakta küpeler en az 6 hafta takılı kalmalıdır, ayrıca delik kıkırdaktaysa bu süre 12 haftaya çıkabilir. Kanca tasarımlı küpeler tercih etmeyerek daha çok çelik, titanyum altın malzemelerden yapılan küpelere yönelmelisiniz.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
DELME İŞLEMİNDEN SONRA 6-8 HAFTA BEKLEYİN
“Komplikasyonsuz bir deldirme işlemi sonrasında (enfeksiyon, alerji vb.) iyileşme periyodu olan 6-8 hafta boyunca küpeyi çıkarmamak gerekir.
Kulak deliminin ardından delinmiş kısım yara olur. İyileşmesi için ise kabuklanması gerekir. Kulak deliminin yapıldığı gün duş alındığında, kulağa su değmesinden kaynaklı olarak yara kolay kolay kabuk bağlamaz. Bu nedenle kulak deldirdikten yaklaşık 24 saat sonra duş almanız daha iyi olacaktır.
Özellikle kulak deliğinde oluşan iltihaplar küçük olduğu takdirde antibiyotikli krem kullanılır. Bu kremleri doktor yazar. Eczanelerden reçetesiz satılan kremler de kullanılabilir. Kulak deliğinde ciddi enfeksiyonlar nedeni ile iltihap oluşursa reçeteli antibiyotik kullanımına da başlanır.
Temiz bir pamuğu tuzlu suya batırarak delinmiş olan bölgeyi ön ve arkadan silerek temizleyin. Bu işlemi günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz. Aynı zamanda kulaklarınızı yıkamak için sabunlu su da kullanabilirsiniz. Delinen bölgeyi temizlemenin bir diğer yolu ise alkolle ovalamaktır.
Kulak deldirme sonrası banyo yapmak fazla önerilmese de kişiler dikkatli bir şekilde bu süreçte duş alabiliyor. Delimden en az 1 gün sonra saç yıkamak ve duş almak herhangi bir mikrop kapma olasılığını düşürebiliyor.
Kulaklarınızı deldirdikten sonra enfeksiyon kaptıysanız; sarı, iltihap benzeri akıntı, şişkinlik, kızarıklık, ağrı veya hassasiyet, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.
Kulak memesi için, tabanca da iğne de steril ve takılan küpe ya da piercing standartlara uygun materyalden ise ikisi ile de delim yaptırabilirsiniz. Tabancanın deriye giriş hızı fazla olduğundan hem biraz daha acı vericidir hem de düz bir delik açmak daha zordur.
Küpe deliğini ger.
Parmaklarınla kulak memenin iki yanını nazikçe tut ve aksi yönlere doğru çek. Bu, küpe deliğinin hafifçe açılmasına yardım edecektir. Kayganlaştırıcının birazının küpe deliğinin içine girmesini de sağlayabilir. Kulak memeni çok fazla güç kullanarak ovuşturma ya da çekme.
Parmaklarınızı konumlandırın: bir parmağınız kulağın ön tarafında, diğeri de arka tarafında bulunmalı. Küpeyi sallamaya başlayın: Böylelikle kulak deliği biraz gevşeyecek ve küpeyi daha rahat çıkaracaksınız. Küpeyi geriye doğru itmeye başlayın: Kulak deliği zaten gevşediği için rahatlıkla çıkarabileceksiniz.
Vazelin gibi nazik bir merhem kullanarak, deliği açmaya çalışmak için kulak memenizi nazikçe aşağı ve yanlara doğru gerin. Bu noktada, delikten küçük bir küpeyi itmeyi deneyin; olmuyorsa zorlamayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri