Kulakta meydana gelen kireçlenmeyi kulakta çınlama, denge kaybı, baş dönmesi, titreme ve devinimsel algı problemleri takip edebilir. Hastalık genellikle 20 yaş civarında görülmesine rağmen, 15-45 yaş aralığında da görülebilmektedir. Orta kulak kireçlenmesi kadınları erkeklerden daha fazla etkilemektedir.
Hastalığın tanısı için işitme testi yapılması gerekmektedir. Bu test ile işitme kaybının derecesi, nereden kaynaklandığı ön görülebilir. Görüntüleme yöntemleri (tomografi ya da manyetik rezonans) otoskleroz hastalığını göstermez ama diğer kulak hastalıklarını ayırt etmek için tercih edilebilir.
Bu hastalığa tıbbi olarak otoskleroz adı verilir. Bu kireçleme kulak içindeki küçük kemikçikleri saran bir kireçlenmedir ve tedavisi cerrahidir. Bu hastalıkta da küçük ve kireçlenen tabanı açmak için yine gereğinde lazer kullanabiliyoruz.
Otoskleroz (İç kulak kireçlenmesi) nedeni kesin olarak belli değildir. Ailesinde otoskleroz olan kişilerde hastalık daha fazla görülmektedir. Bu da otoskleroz hastalığının genetik etkileri olabileceğini göstermektedir. Otoskleroz hamilelik sırasında bazen ortaya çıkabilmektedir.
Kulakta çınlama ve işitme kayıplarına yol açabilen kulak kireçlenmeleri, hastaların iş ve sosyal yaşamını durma noktasına getirebiliyor. Çoğunlukla 30'lu yaşlardan sonra görülen kulak kireçlenmeleri, erken dönemde ilaçla tedavi edilebiliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Aynı zamanda kulakta rahatsız edici uğultular olduğundan da yakınabilir. Otoskleroz kadınlarda daha sık görülmektedir.
Otoskleroz Tedavisi
Belirgin ve ispatlanmış bir ilaç tedavisi halen daha yoktur. Otoskleroz aslında her hastada değişik hızda ilerleyen bir hastalıktır. İşitme kaybı başlangıçta hafif seviyelidir.
Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Bu cerrahi riskli bir operasyondur. Ameliyatın başarılı geçebilmesi için bir çok teknik ve bir çok cihaz gerekir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakta ve bütün işlem iki taraf için 15-20 dakika civarında sürmektedir.
Eklemlerde görülen şekil bozuklukları, şişlikler ve kemik çıkıntıları olabilir. Hastalığın ileri evlerinde hareket etmek zorlaşır ve işlev kayıpları yaşanabilir.
Normalde, Çiğneme, çene hareketleri, esnemeler ile, kulaklarda bazen hafif bir uğultu veya çıtırtı tarzı sesler duyulabilir. Orta kulakta bulunana kas yapılarının fizyolojik kasılmaları ve zarın mobilitesi, östaki kanalının hava eşitleme işlemi sırasında hareketlenerek bu durumu oluşturur. Bu tamamen normaldir.
Genellikle kadınlarda erkeklere oranla daha sık karşılaşılır. Islak saçla dışarıya çıkılmasıyla birlikte rüzgar kulakta bir kireç tabakasının oluşmasına yol açar. Kadınlarda menopoz döneminde de sıkça görülen çınlama problemi için en iyi fizik tedavi yöntemi sakız çiğnemektir.
UYUŞMA VE KARINCALANMA
Zamanla kıkırdak ve kemik yapısında da bozulmalar meydana gelir. Boyun düzleşmesi geliştiği zaman şu şikayetlere neden olur: Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, omuz ağrıları, boyun ağrıları, boynu döndürmede sıkıntı, kollarda uyuşma, karıncalanma gibi birçok sıkıntıya neden olur.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Ameliyat sırasında “stapedotomi/stapedektomi” tekniği ile hareketi kısıtlanan üzengi kemiği çıkartılarak, örs kemiği ile iç kulak arasına ses dalgalarını iletecek bir protez (Teflon veya metal) konulmaktadır. Otoskleroz ameliyatı stapedotomi ve stapedektomi diye adlandırılan girişimleri kapsamaktadır.
Boyunda sinir kökü sıkışması ile beraber ellerde uyuşma, karıncalanma ve beceri azalmalarının yaşanması. Enseden baş bölgesine doğru yayılan ağrı durumu. Boyunda, omuzda ve ensede sertlik hissi ile birlikte ağrı Kulak çınlamaları
Yapılacak değerlendirmeye göre Fizik tedavi veya ortopedi uzmanı tarafından uygun görüldüğü takdirde bir takım kan testleri ve röntgen film çekimi istenmektedir. Kan tahlilleri gerektiren bu tanı evresinde sedimentasyon ve kan sayımı da oldukça önem taşır. CRP, ASO, RF gibi bazı testler yararlanılabilmektedir.
Hareket etmekle azalan eklem sertliği ve hareket kısıtlılığı, Bir eklem büküldüğünde eklemeden tıkırtı ya da çıtırtı sesi gelmesi, Eklem etrafında hafif şişme, Aktivite sonrasında veya günün sonuna doğru daha da kötüleşen eklem ağrısı.
Öncelikle belirtmemiz gerekir ki diz kireçlenmesi kendi kendine iyileşmez. Her ne kadar yaşantımızı kireçlenmeye göre düzenlemenin faydası olsa da mutlaka uzman bir hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.
Eklem kireçlenmesi, eklem hastalığının en büyük nedenidir. Eklem kireçlenmesinden en çok etkilenen eklemlerimiz; kalça, diz, boyun, bel, başparmak eklemleridir.
Buradaki otoskleroz odağı üzengi (stapes) kemiğinin titreşimini engelleyerek ses dalgasının iç kulağa iletimini bozmakta ve sonuç olarak iletim tipi işitme kaybı oluşmaktadır.
Dikkat Edin: Burada Anlattığımız Şekilde Hazırlanan Çörek Otu Yağını , Kulak Ve Burun İçin Kullanmayın. Çünkü Süzme İşlemi Ne Kadar İyi Yapılırsa Yapılsın Yine De Ufak Parçklar Kalmaktadır. Bu Yüzden , Burun Ve Kulaklara Uygulama Esnasında Bu Parçklar ya Neden Olabilirler.
Ameliyat genel anestezi altında, 1-3 saat aralığında gerçekleştirilir.
Kolesteatom nelere sebep olabilir? Orta kulak boşluğunda biriken bu kolesteatom zaman içinde enzimatik (eritici, öğütücü) bir aktivite kazanmaya başlar ve komşuluğundaki kemik yapılarde erozyonlara, erimelere neden olmaya başlar.
Bir kulak kirinin çınlamaya sebep olabileceği gibi, uzun süre yüksek sese maruz kalma, yabancı cisim, kulak zarında delinme, orta kulak iltihabı, orta kulakta sıvı birikmesi, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, orta kulakta bulunan kemiklerin ve eklemlerin sertleşmesi de çınlamaya neden olabilir.
Kulak akıntıları, kulak kirine, dış kulak yolu iltihabına, kronik orta kulak iltihabına bağlı akıntılar olarak sınıflandırılabilir. Bunların dışında, kulak bölgesine darbe gelmesi sonucu kulak zarında delinme olan kişilerde de kulak akıntısı görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri