Orta kulak enfeksiyonları, kulak zarının hasar görmesi veya kulakta tümör oluşumu da sol kulak tıkanıklığına yol açabilir. Ayrıca, sinüzit, alerjik reaksiyonlar veya soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da sol kulak tıkanıklığının diğer nedenleri olabilir.
Östaki Tüpü Fonksiyon Bozukluğu
Sinüzit ile saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar, uçak yolculuğu gibi ani basınç değişiklikleri östakinin tıkanmasına neden olur. Orta kulakta oluşan negatif basınç kulak zarına vakum etkisi yaratır ve kulak tıkanır. Tıkanıklık şiddetliyse hasta beraberinde ağrı da hissedebilir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Çocuklarda sorun kulak kiri değilse, kulak tıkanıklığı genellikle soğuk algınlığı, sinüzit gibi bir enfeksiyon nedeniyle görülür. Bu tip kulak tıkanmalarına burun tıkanıklığı da eşlik edebilir ve tıkanıklık bir iki hafta sürebilir. Eğer tıkanıklık bir haftadan uzun sürmüşse durumun alerjik olduğu da düşünülebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kulak tıkanıklığının en sık sebebi kulak kirine bağlı gelişen buşondur. Kulak kiri tıkanıklığı olarak da bilinen bu durumda, çeşitli ilaç tedavileri ile buşonun eritilmesi ve sıvılaştırılması sağlanarak tıkanıklık açılabilir.
Eğer şikayet 5-7 günden fazla sürmüşse ve tıkanıklığa; kulak ağrısı, kulak akıntısı, baş dönmesi ve burun kanaması gibi eşlik eden bir belirti varsa, altta yatan neden tümör, enfeksiyon ve kulak zarında yırtılma gibi ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu nedenle hastanın zaman kaybetmeden doktora başvurması gerekiyor.
Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen kulak tıkanıklığı, kısa bir sürede kendiliğinden düzelme eğilimindedir.
Kulak ağrısı, zonklama şeklinde kimi zamanda şiddetli olabilir ve genellikle uykudan uyandıracak düzeydedir. Ayrıca ağrı aniden başlar. Kulakta dolgunluk hissi eşlik eder ve işitmede azalma veya işitme kaybı olabilir. Bu tabloya kulakta çınlama, uğuldama eşlik edebilir.
Uygulayın: “Valsalva manevrası” Burun deliklerinizi kapatın, ağzınız kapalı iken karın kasınızı gererek burnunuzdan üflüyormuş gibi nefes verin. Bu hareket östaki borusunu açarak basıncın dengelenmesini sağlar.
Geniz bölgesinde, özellikle östaki borusunun geniz bölgesine açıldığı alanda geniz eti büyümesi veya bir kitle var ise bu durum östaki borusunu mekanik olarak tıkar. Bunun dışında nezle, grip veya sinüzit sırasında östaki borusunda fonksiyonel bir tıkanıklık gelişir.
İç kulakta bir çeşit rahatsızlıktan dolayı ataklar halinde seyreden baş dönmesi, kulak çınlaması, işitme kaybına neden olur. Sebebi henüz bilinmiyor, ancak iç kulaktaki bir bölmede bulunan özel bir sıvının yüksek basınca ulaşması sonucu oluştuğu düşünülüyor. Toplumda rastlanma sıklığı % 0,2'dir.
Formun ÜstüKulak tıkanıklığı, kulakta dolgunluk veya basınç hissi, işitme kaybı veya azalma, kulakta çınlama veya uğultu, baş dönmesi veya denge kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kulak tıkanıklığı, kişinin günlük yaşamı üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir.
Kulak Tümörü Belirtileri
İşitme kaybı dengesizlik, baş dönmesi, dolgunluk hissi, ağrı, kanama, kulak akıntısı, kulak çınlamaları ve kulaktan ses gelmesi gibi belirtiler tümör belirtisidir. Kulak kepçesi çevresindeki lenf bezeleri de önemlidir.
Bu kulak hastalıkları; kulak çınlaması, otoskleroz, kolesteatom, dış kulak iltihabı, orta kulak iltihabı, kulakta aşırı kir oluşumu, kulak zarı delinmesi, vertigo, akustik nörinom, meniere, dış kulakta oluşan egzama, kulak nezlesi ve kulakta sıvı toplanması şeklinde sıralanabilir.
Endoskopik bakı ile hastanın burnunda girilerek östaki borusunun genize açılan ağzına ulaşılır. Daha sonra östaki borusu içerisine balon kateter yerleştirilir ve kateterin balonu östaki borusu içerisinde şişirilerek östaki borusu genişletilir. Daha sonra balon kateter östaki borusundan çıkarılır.
Sakız çiğneme, şeker emme, esneme hareketi yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız. Östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlarsanız olayın kötüleşmesini o kadar erken önlemiş olursunuz.
"Kulak barotravması" hava basıncı farkı yüzünden orta kulakta oluşan hasarı ve buna bağlı olan semptomları tanımlamak için kullanılan bir tıbbi terimdir. Çoğu östaki borusu problemleri ciddi değildir. Bunlar genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden düzelir.
Zeytinyağını hafif ısıtıp, ılık bir şekilde kulağa 1-2 damla damlatılabilir. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp iltihaplı sıvının boşalmasına yardım eder. Çene hareketleri ve hafif kulak masajı etkili olabilir.
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir.
Su içmek kulak tıkanıklığını geçirmek için en pratik ve yaygın yöntemlerdendir. Bir parça şeker emmek de kulağınızın açılmasına yardımcı olabilir. Bazen sadece yutkunmak da basit bir tıkanma varsa rahatlamayı sağlayabilir.
Kulak çınlaması, baş dönmesi, dengesizlik, işitmede azalma görülür. Tümör çok büyüyerek beyin sapına, beyine, beyinciğe baskı yapmaya başlarsa ortaya çıkan belirti ve bulgular daha ciddidir, ameliyat gerekir. Özellikle tek kulakta çınlaması olanların MR çektirmesi tavsiye edilir.
Kulak zarı delindiyse hasta kulağında çınlamadan ve uğultudan şikâyet eder. Bazen uğultuya kulak akıntısı da eşlik eder. Baş dönmesi ve işitme kaybı da kulak zarı delinmesinin yol açtığı diğer problemlerdir. Kulak ağrısı bu durumun tipik belirtileri arasında bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri