Dağ kumlarının kullanımında kum tabakaları arasında bulunan kilin temizlenmesi için yıkanması gerekmektedir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır bu yüzden beton ve sıvada fazla bulunması durumunda çatlamalara sebep olur.
Deniz kumlarının geçirimsizlik üzerine etki yaptığı bilinmektedir. Deniz kumları aktif silis içermekte ve alkali reaksiyona yol açarak betonun çatlamasına sebebiyet vermektedir. Bu da su içerisindeki tuzun etkisi ile korozyona neden olmaktadır (Robert, 1968).
Otellere ait plajlar ya da özel plajlarda kullanım alanı yetersiz olması durumunda denizden kum basma yöntemi kullanılarak alanlar genişletilebilir. İhtiyacınız olan kadar kum denizin içinden temin edilir ve istediğiniz alana yayılarak projelendirilen şekilde belirlenen plaj alanlarında genişleme sağlanabilir.
Deniz kumunda yüksek oranda klor bulunur. Bu da donatının zamanla paslanmasına sebep olur. Bundan dolayı kum prosedürlerine uygun bir şekilde yıkanmalıdır. Bir diğer önemli detay ise deniz kumundaki yabancı maddelerin eleme işlemiyle uzaklaştırılmasıdır.
Kum ve kil formu, beton ve tuğla yapımında kullanılır. Yüksek sıcaklıklarla çalışma koşullarına çok dayanıklı bir elementtir. Silikat formuysa, mine, emaye ve çanak- çömlek yapımında önemlidir. Filtre ve su arıtma tesislerinde filtrelizasyon (filtrasyon) amaçlı kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Kum taneciklerinde en yaygın bulunan mineral kuvarstır. Saf kuvars renksizdir. Ancak mineralin oluşumu sırasında içine hapsolan başka maddeler farklı renklerde kuvars türlerinin oluşmasına neden olur. Kum taneciklerinin yapısında yüksek miktarda bulunan diğer bir madde olan kalsiyum karbonat şeffaf ve beyazdır.
Toprak Tekstürü: Toprakta bulunan tanelerin büyüklük bakımından dağılış ve % oranlarıdır. 2 mmden küçük olanlar: Kum, silt, kil (TOPRAK FRAKSİYONU) olarak adlandırılır.
Kum filtreleri suyu temizlemede etkili olan yöntemlerden biridir. Suyunuzdaki kum, çamur ve diğer görünür kirlilikler suyun bulanık görünmesine ve bulanıklığın artmasına neden olabilir. Çoğumuz bu suyu içme amaçlı kullanmasak da bu çamurlu su yine de sağlığınıza ve evinize zararlı olabilir.
İnşaat imalatlarında kullanılan kum çeşitleri: Beton yapımında ince kum ve kaba kum yerine göre seçilerek kullanılmaktadır.
Boya, plastik üretimi, lastik ve seramik gibi alanlarda da sık sık kullanılan deniz kumları aynı zamanda da petrol sektöründe de sıklıkla kullanılmaktadır. Deniz kumu günümüzde en sık cam üretimi aşamasında kullanılmaktadır. Cam dökümünün ana maddesi olan kum sayesinde, her yıl milyonlarca cam üretilmektedir.
İç kıta ortamlarında ve tropikal olmayan kıyı ortamlarda kumun en yaygın bileşeni, genellikle Kuvars şeklinde Silis (Silikon Dioksit veya Si O2) olur. En yaygın ikinci kum türü Kalsiyum Karbonat'dır. Örneğin, son yarım milyar yılda, mercan gibi kabuklu deniz canlıları tarafından üretilmiş olan Aragonit'tir.
Sahil kumu; erozyon ile oluşur. Binlerce yıl boyunca, kıyı bölgelerdeki kayalar dalgaların çarpmasıyla aşınır ve tortular biriktirir. Ayrışma, akarsu malzeme taşınımı, kayalarla etkileşime geçen deniz canlıları plaj oluşum sürecini hızlandırır.
Kum, ince bölünmüş kaya ve mineral parçacıklarından oluşan taneli bir malzemedir. Boyutla, çakıldan daha ince ve siltten daha kaba olarak tanımlanır. Kum aynı zamanda dokusal bir toprak veya toprak tipine atıfta bulunabilir; yani kütle olarak yüzde 85'ten fazla kum boyutlu parçacık içeren bir toprak.
sanılanın aksine deniz kumu pürüzlü yapısı nedeniyle beton içerisindeki diğer maddelere çok iyi yapışarak sağlam bir beton elde edilmesine yardımcı olur. dere kumu ise deniz kumuna nazaran daha az pürüzlü bir yapıya sahiptir. yani beton içerisinde bağlanma oranı daha düşüktür.
Deniz suyu cilde sıkılaştırıcı etki yapıyor ve kadife gibi bir yumuşaklık kazandırarak ışıltılı bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Deniz suyundaki mineral tuzlar derideki küçük dolaşımı hızlandırıyor ve cildi belirgin bir şekilde sıkılaştırıyor.
Çöl kumu, bol olmasına rağmen, beton için uygun değildir.
deniz kumu, içerisinde betonun ve demirin yapısına zarar verecek maddeler -en bilineni olarak: tuz- barındırdığı için inşaatlarda kullanılmamalıdır. kullanılan agregada ne kadar çok yabancı madde bulunursa, beton ve demirin birbirine olan bağı ve dayanımları o kadar azalır.
Duvar malzeme ve inşaat tarzının imkan verdiği hallerde tek kat sıva yapılabilir. 5. Sıvada mutlaka mastar kullanılmalıdır. 6. Kaba sıva işlerinde orta kum (1-3 mm.) ince sıva ve derz işlerinde ise mil kumu kullanılmalıdır.
Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Deniz kumu elenerek kullanılmalı, içinde deniz kabuğu olmamalı. Aynı şekilde kumun tuz oranına dikkat edilmeli bu kolon demirlerinde paslanmaya neden olur, dayanıklılığı etkiler. "
Prof. Dr. Atahan nehir dere kumunun da inşaatlarda kullanılabileceğini ancak nehir kumlarının da kil içeriği bakımından problem yaratabileceğini ifade ediyor.
Suyun içerisindeki zararlı maddeleri temizlemenin bir diğer yolu ise suyu kaynatmaktır. Suyu 2 ya da 3 dakika boyunca kaynatarak içerisindeki bakteri ve mikroorganizmaları öldürmek mümkündür. Su kaynatıldığında suyun içerisindeki faydalı mineraller zarara uğramaz.
Süspansiyon: Bir sıvıda çözünmeyen katının heterojen olarak dağılmış şeklidir. Su–kum karışımı, su–tebeşir tozu karışımı gibi.
Malesef yetişmez . Neye dayanarak söylediniz? Gelince fotosunu yayınlarsanız yardımcı oluruz. toz gibi değil de elediğin biraz irili ufaklı olanları rahatlıkla kullanabilirsin.
İnşaat faaliyetlerinin devam edebilmesi için gerekli olan kaynak kumdur. Bu sebebe bağlı olarak da oldukça fazla talebi vardır. İnce kum bulunuyor olsa da doğal kaynaklarda azalmaktadır. İnşaat kumu için başka uygun olan bir kum çeşidi yoktur.
Mıcır, çakıl ve kum, inşaat sektöründe agrega olarak da adlandırılan belirli tane sınıflarına ayrılmış, kırma ve doğal olmak üzere ikiye ayrılan, organik olmayan malzemelerdir. Bu malzeme beton, hafif beton üretiminde, yol dolgusu ve kaplamasında, inşaat sıvasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri