Antakya Künefesi Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Künefe hangi ilimizde meşhurdur diye öğrenmek isterseniz bu lezzetin Hatay`a has olduğunu söyleyebiliriz. Hatay`la özdeşleşen tatlının anavatanı İskenderun olduğu için büyük şehirlerde de genelde tatlıyı bu usule göre yaparlar.
Bu noktada akla ilk gelen soru da künefe hangi ilimizde meşhurdur, olmaktadır. Künefenin meşhur olduğu ilimiz Hatay`dır.
Ülkemizde özellikle Hatay mutfağı ile özdeşleşen künefe, en sevilen tatlılarından biri. Çıtır kadayıfın içerisinde uzayan peynir, kıvamında şerbet ve Antep fıstığının ortaya çıkardığı bu lezzete kimse hayır diyemiyor.
Künefenin anavatanı Antakya olup, çoklu bir medeniyetin kültürün tatlısıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
Kökeni Lübnan ve Suriye`ye dayandığı söylenen künefenin ülkemizdeki anavatanı Güneydoğu yöresi olmakla birlikte, özellikle Hatay`dır. Künefe; peynirden yapılan ve sıcak olarak servis edilen bir tatlı çeşididir. Mersin, Şanlıurfa ve Hatay`da farklı şekillerde yapılır.
Osmanlı mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan, dünyanın ilk peynir tatlısı olarak bilinen künefe, yüzyıllardır Türk damak tadına hitap ediyor.
Hatay'ın birçok çeşit lezzetinden başlıcaları: Nar Ekşisi, Biber salçası, Domates salçası, Kırma yeşil zeytin, Tuzlu yoğurt, Antakya peynirleri ( dil peyniri, örgü peyniri, Antakya çökeleği ), Hatay Kekiği Humus, Künefe, Cevizli Biber, Kağıt Kebabı, Kömbe, Semirsek, Aşşur, Ceviz Reçeli, Kırma Zeytin, Sakal Kaldıran, ...
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Hatay künefesi olarak geçen künefe için tarihi kaynaklar üzerinde genellikle Lübnan ve Filistin gibi adresler çıkmaktadır. Peynir ve hamurla yapılan bir tatlı olarak o coğrafya bölgesinden ünlendiği olası bir düşünce olarak kabul edilmektedir.
künefe - Nişanyan Sözlük. Arapça knf kökünden gelen kunāfa(t) كنافة “tel kadayıfı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça kanafa كنف “kanadı altına aldı, kucakladı” fiilinin fuˁāla(t) vezninde ism-i merresidir.
Künefeyi kaymak ya da dondurma ile servis edebilirsiniz. Künefenin bir diğer püf noktası ise tel kadayıfın ince bir şekilde serilmesidir.
Doğu Akdeniz yöresine aittir ve bu kısımlarda görülür. Künefe hangi ilimizde meşhurdur diye baktığımız zaman, anavatan Hatay olarak geçer. Bunun yanı sıra; Urfa, Adana, Mersin, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır ve Mardin gibi bu bölgeye yakın yerlerde de künefe yapılır.
En kaliteli künefe Antakya`da yapılır. Bu kapsamda da asi markası künefe bakımından ülke genelinde en kaliteli ve lezzet bakımından da sizlere en iyi damak tadını veren markadır. Aynı zamanda da En İyi Dondurulmuş Künefeyi de yaparak yurt içine ya da yurt dışına ihracat yapıp dünya geneline bu tadı aktarmaktadırlar.
Adana'nın Meşhur Hediyelikleri
Şalgam suyu, narenciye, Karatepe kilimleri, cezerye tatlısı, tarihi kazancılar çarşısından alınabilecekler, Adana yemenisi ve magnet Adana'nın meşhur hediyeliklerindendir.
Trabzonspor'u, hamsisi, ekmeği, tereyağı, fındığı, hurması, kara lahanası, telkarisi diye başlayan uzunca bir sıralama yapabiliriz.
Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür. Erzincan leblebisi diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı Erzincan nohutundan ileri gelmektedir. Erzincan nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir.
Arap Ligi'nde, özellikle Levant ve Mısır'da, Filistinliler arasında popülerdir. Buna ek olarak Türkiye, Yunanistan, Balkanlar, ve Güney Kafkasya'da varyantları ve popülerliği bulunmaktadır.
Hatay'ın sembolleri arasında yer alan künefenin yemek kültürü içindeki yeri azımsanmayacak önemdedir. Antakya'da künefelik yiyeceklerin üretiminden tüketimine kadar geçen süreçte pek çok geleneği bir arada görmek mümkündür. Künefenin önemini Antakya merkezinde bulunan künefecilerin çokluğundan da anlamak mümkündür.
Antakya'da 16, yüzyıl içerisinde '' Künefe '' olarak adlandırılan, Tuzsuz peynir, tereyağı, ılık şeker şiresi ile tariflendirilen bir kadayıf tatlısının varlığıdır.
Gelin çeyizlerinde bakırdan yapılmış künefe tepsisi muhakkak bulunurdu. Bu da künefenin Hatay kültürü içindeki önemini göstermektedir. Hatta eskiden künefe yapmayı bilmeyen erkeğe kız verilmezdi. 1934 yılında Hatay ili Harbiye Belediyesi Gümüşgöze Köyünde doğar.
"Filistin'in Nablus kentinde bulunmuştur, hatta bu yüzden adı "kunafa Nabulsia" diye anılır" diyenler olsa da bu pek akla yakın gözükmüyor. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi ana malzeme Türk kökenli.Yani tel kadayıf bulunmadan künefenin yapılabilmesine olanak yok.
15 FARKLI ÇEŞİT
15 çeşit künefemiz var. Normalde künefe deyince milletin aklına Hatay künefesi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri