Kur farkı faturası kaydı, oldukça kolaydır. 646 ya da 656 numaralı hesaplara kar ya da zarar durumuna göre atılarak kaydı yapılır. Mal alış kur farkı muhasebe kaydı da oldukça pratik bir şekilde yapılır. Eğer kur farkı kaynaklı ek gelir oluşmuşsa ve bu bir satış faturasıysa, yurtdışı satışlar hesabına atılır.
Bankadaki yabancı para kur farkları 646/656 hesaplarda muhasebeleştirilir. Kredilere ilişkin aleyhteki kur farkları, finansman gideri olarak muhasebeleştirilir (2 Seri No'lu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği).
İhracat kaynaklı dönem içinde ortaya çıkan olumlu kur farkları 601.Yurtdışı Satışlar hesabında, olumsuz kur farkları ise 612.Diğer İndirimler hesabında, sonraki dönemlerde oluşan olumlu kur farkları 646 Kambiyo Kârları, olumsuz kur farkları ise 656 Kambiyo Zararları hesabında muhasebeleştirilmelidir.
İşletmenin dövizli çek düzenlemesi halinde bunların dönem sonu kur değerlemelerinin yapılarak ortaya çıkan farkların sonuç hesaplarına intikal ettirilmesi gerekir. Olumlu farkların 646 Nolu hesaba olumsuz farkların ise 656 Nolu hesaba yazılmalıdır.
Diğer İşlemlerle İlgili Kur Farkları;
Kasa, banka, çek, senet, alınan ve verilen avanslar ile ilgili döviz hesaplarının değerlemesi ile oluşan kur farklarının lehte olması durumunda 646 hesaba alacak, aleyhte olması durumunda ise 656 hesaba borç kaydedilir.
İlgili 42 soru bulundu
Örneğin fatura miktarını 2.000 Amerikan Doları ve kur da 5,00 TL üzerinden baz alınmış olsun. Tahsilat günü geldiğinde kur 5,26 olarak gerçekleşmiş ve ödeme de buna göre yapılsın. Bu durumda, fatura tutarı 2.000x 5=10.000TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 2.000×5,26=10.520 TL olacaktır.
Ancak, KDV sirkülerinde de açıklandığı üzere kur farklarının iç yüzde uygulanmak suretiyle fatura edilmesi gerekmektedir. Yani kur farkı hesabı kapatılarak, 391- Hesaplanan KDV hesabına bir kayıt yapılmak zorundadır.
Stokta kalan emtia ile ilgili olarak daha sonra ortaya çıkacak kur farklarının ise, ilgili bulundukları yıllarda gider yazılması veya maliyete intikal ettirilmesi mümkün bulunmaktadır.
Kur Farkı Faturasının Muhasebe Kaydı
Olumlu kur farkı, kasa hesabına, borç karşılığında 646 numaralı hesaba alacak olarak, Olumsuz kur farkı ise kasa hesabına, alacak karşılığında 656 numaralı hesaba borç olarak kaydedilir.
Stoklara girdiği tarihe kadar oluşan kur farkları maliyete eklenir. İşletme kredilerinde maliyete pay verme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bu konuyla ilgili sıkça karşılaştığımız bir diğer soru da; "Kur farkı faturası kdv dahil mi kesilir?" Kur farkı faturası kesilirken, kur farkının miktarı kadar KDV'si de eksi olarak hesaplanır.
Kur Farkı Açısından;
Kur farkları sonraki dönem oluştuğunda olumlu kur farkları 646 Kambiyo Kârları Hesabında, olumsuz kur farkları ise 656 Kambiyo Zararları Hesabında muhasebeleştirilmelidir.
Bu çerçevede, müşterilerinize düzenlediğiniz satış faturalarına istinaden tarafınıza düzenlenen fiyat farkı faturalarında hesaplanan KDV nin, 1 no.lu KDV beyannamesinin "İndirimler" kulakçığının "İndirimler" tablosundaki 103 no.lu satıra kaydedilerek indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
1/1/2013 tarihinden itibaren sağlanan yabancı kaynaklardan doğan kur farkı giderleri 2021 yılı kazancının tespiti de dahil olmak üzere döviz kurlarındaki değişim dikkate alınarak hesaplanan gerçek tutarları ile finansman gider kısıtlamasına konu edilecektir.
Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na iletilecektir.
Gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında değerleme, hesap döneminin ve geçici vergi dönemlerinin son günleri itibariyle yapılır.
Kanunlarda açıkça belirtilmiştir. Kur Farkı Faturası kesilmesi şarttır. Eğer kesilmezse yine kanunlara göre belirli oranlarda cezai yaptırımlar söz konusudur.
Kambiyo karları hesabı olarak adlandırılan 646 hesap, yabancı paralı işlemler sonucunda ortaya çıkan kur farkından kaynaklanan, yabancı para satışlarındaki karlar bu hesapta takip edilir.
NOT: Yabancı paralı çek, senet, verilen avans ve alacaklar için ilgili hesaplar borçlandırılıp farklar “ 646-Kambiyo Karlarına” alacak yazılır. Yabancı paralı alınan avanslar, borçlar varsa kur farkları “656- Kambiyo Zararları “ hesabına borç ilgili hesaplara alacak kaydedilir.
Uygulamada yaygın olarak yabancı hizmet faturalarının kur farkları da SS KDV ve SS Stopaja tabi tutulmaktadır.
Mevcut durumda kur farkı KDV'ye tabi tutulamaz. 24 üncü maddede sayılan matraha dahil edilmesi gereken unsurlar, 20 nci maddede yer alan bedel kavramına girmediği için belirlenmiştir. Burada kur farkı sayılmadığı için kur farklarında KDV olmaz ve ayrıca olmamalıdır da.
Kur Farkı Faturası Düzenlenmezse Ne olur? Kur farkı faturası düzenlenmez ise düzenlenmeyen her bir fatura için 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu faturalarda yazılması gereken tutarın %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.
Örneğin fatura tutarını 4.000 USD ve kur da 7.00 TL baz alalım. Tahsilat zamanında kur 7,38 olsun ve ödeme de buna göre gerçekleşsin. Bu durumda, fatura tutarı 4.000x 7=28.000 TL olarak gerçekleşmişken, ödemenin hesabı 4.000×7,38=29.520 TL olacaktır.
Ayrıca fiyat farkı, kur farkı ve benzeri nedenlerle tevkifata tabi işlemin bedelinde sonradan artış ortaya çıkması halinde, bu artış ile ilgili olarak düzenlenen faturada hesaplanan KDV üzerinden (tevkifat alt sınırı dikkate alınmaksızın) tevkifat uygulanacaktır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri