Arama motoruna elma sirkeli diye yazdım böyle kurabiye sonucu çıkmadı bende kuru pastalarımı hemen paylaşmak istedim. 😉😉Normal üzüm sirkesi ile de yapılabilir her ikisi de çok lezzetli oluyor. Eğer Türk kahve fincanınızla miktarı ayarlayamam diye düşünürseniz 6-7 yemek kaşığı olarakta koyabilirsiniz.
Yarım çay bardağı sirke ( Elma sirkesi) 1 çay bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz. 1 tatlı kaşığı toz şeker.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Bir kabın içine oda ısısında yumuşamış margarin, sıvı yağ, üzüm sirkesi, tuz, şeker ve yumurtayı ekleyip, karıştıralım. Sonra yavaş yavaş un ve kabartma tozunu ekleyin, kulak memesi kıvamında hamur elde edeceksiniz.
Sirkeli tuzlu kurabiye hamuru için; derin bir kap içine 125 gr oda sıcaklığındaki tereyağı ya da margarini koyun. Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ, 4 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 adet yumurta akı, 1 çay kaşığı dolusu tuz, 1 çay kaşığı dolusu kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı pudra şekeri ekleyin.
İlgili 29 soru bulundu
Arama motoruna elma sirkeli diye yazdım böyle kurabiye sonucu çıkmadı bende kuru pastalarımı hemen paylaşmak istedim. 😉😉Normal üzüm sirkesi ile de yapılabilir her ikisi de çok lezzetli oluyor. Eğer Türk kahve fincanınızla miktarı ayarlayamam diye düşünürseniz 6-7 yemek kaşığı olarakta koyabilirsiniz.
Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir. Elma sirkesi hamur kabartmak amacıyla, salataları soslamak ve bazı yemeklerde tercih edilir. Elma sirkesinin yine direkt tüketilmesinin yanı sıra boğaz ağrısında gargara olarak kullanılır.
Çünkü sirke, kurabiyelerinizin kavanozlarda çok uzun süre tazeliğini koruyarak lezzetli olmalarını sağlıyor. Ayrıca kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor.
Üzüm sirkesi, elma sirkesi ile birlikte evlerimizde en sık kullandığımız sirkelerden bir tanesidir. Harika bir antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi, aynı zamanda kemik sağlığını destekler. Gelişim çağındaki çocukların ve gençlerin kemik gelişimini destekler ve boy uzamasına olumlu katkı sağlar.
"Üzüm sirkesi, kuru ve yaş üzümden, üzüm şırası konsantresinden ya da uçar asit miktarı asetik asit cinsinden sınırı aşan şaraplardan elde edilen sirke çeşididir. Özellikle de çorbalarda, salatalarda ve turşu yapımında sıkça kullanılır. Üzüm sirkesi, hem iştah açıcı hem de hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir.
Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir. Elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir. İçinde çok fazla vitamin veya mineral yoktur.
Eşit miktarda un ve tuz koyularak hazırlanan hamurun içine beyaz sirke ekleyerek tencere ve tavaların iç ve dış yüzeyleri temizlenebilir. Mutfakta en çok kirlenen aletlerden biri olan kesme tahtalarını dezenfekte etmek için karbonat ile birlikte beyaz sirke kullanabilirsiniz.
Eğer kurabiyenizin harcına bir veya iki damla kadar sirke damlatırsanız kurabiyeler ağızda dağılacaktır. Ayrıca pudra şekeri, toz şekere göre daha pürüzsüz olduğu için kurabiyelerinizde toz şeker yerine pudra şekeri kullanmanız tavsiye edilir.
Mayalı hamurdan hazırlanan poğaçalar da sirke kullanılınca hem yumuşacık olur hem de uzun süre bayatlamaz. Kurabiyeler, tatlısından tuzlusuna mis gibi kokusuyla çay saatlerinin vazgeçilmezi.
Eğer sizde tuzlu kurabiye yapacak ve kavanozda saklamak istiyorsanız, mutlaka hamurların içerisine sirke ilave edin. Çünkü sirke, kurabiyedeki malzemelerin lezzetini ön plana çıkarıyor ve ağızda dağılan bir kıvamda olmalarını sağlıyor.
ÇILBIR SİRKESİZ OLUR MU? Çılbır yaparken sirke tercihe göre kullanılmayabilir. Ancak çılbır yapımında sirke yumurta akının katılaşmasına ve yumurtanın daha güzel görünmesini sağlar.
Kavanozun üzeri tülbentle kapatıp bağlanarak sabitlenir. 30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur. Posayı ayırdıktan sonra sirkeye 1 çay kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tuz daha eklenip karıştırılır.
Sirke İçmenin Faydaları
Sirke metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımına yardım ediyor. Antioksidan etkisi ile bilinen sirke, vücutta detoks etkisi yaratıyor. Seyreltilerek içilen sirkenin mide rahatsızlıklarını hafiflettiği biliniyor. Bağırsak hareketleri düzenli sirkeli su içiminde düzene giriyor.
Elma sirkesinin ılık bir su ile karıştırılarak tüketilmesi önerilmektedir. Elma sirkesinde bulunan keskin tadı önlemek için ve içimini kolaylaştırmak için de içerisine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Elma sirkesinin sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan önce içilmesi önerilmiştir. Peki elma sirkesi tok karnına da içilir mi? Elma sirkesi aç karnına içildiği zaman uzun süre boyunca tokluk hissi vereceğinden dolayı aç karnına içilmesi daha uygundur.
Tuzlu kurabiye hamuruna sirke eklemek sizi korkutmasın. Sirke yalnızca kurabiyelerin kıyır kıyır olmasını sağlıyor. Herhangi bir şekilde kurabiyenin tadını etkilemiyor. Kurabiyenize şekil vermek için kalıbınız yok ise dilerseniz bıçak ile kesebilir ya da çay bardağı kullanarak da şekiller verebilirsiniz.
Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Derin bir kabın içerisine margarin, sıvı yağı, sirke, tuz, şeker, yumurtayı ekleyip karıştırın. Sonrasında azar azar un ve kabartma tozunu ekleyin kulak memesi kıvamında bir hamur olacak. Sonrasında istediğiniz gibi şekillendirip, üzerine yumurta sarısını sürüp, susam ve çörek otuyla süsleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri