İşler bunlar arasında (7 kat semadan dünyanın 1.kat tabakasına) dönüp dolaşır" (Talak 65/12) Cenab-ı Hak Gökleri 7 gök olarak yarattığı gibi, benzerini yani 7 katını da yerde yaratmıştır.Yani, 7 tabakası olan yerin 7.katında yaşamaktayız. Daha içeride 6 tabaka var.
a. İlgili ayetlerde yer alan “yedi gök” manasını, kısa nazarlı ve dar fikirli bir tabaka-i insaniye, yedi atmosfer tabakası olarak anlar. b. Kozmoğrafya ile sersemleşmiş diğer bir tabaka, dillerde "seb'a-i seyyare/yedi gezegen" olarak meşhur olan yıldızları ve onların yörüngeleri şeklinde algılar.
Dünya'nın atmosferi 6 katmandan oluşur: Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer. Troposfer: Atmosferin katmanlarından en yoğun olanıdır. Yeryüzünden başlar ve 8 ila 14,5 kilometre yüksekliğe kadar uzanır. Neredeyse tüm hava olayları bu bölgede gerçekleşir.
İslam'da gök katları
İslam mitolojisinde, göğün yedinci katında Sidret'ül münteha bulunur ki, Tuba adlı ters “yaşam ağacı”nın köklerinin bulunduğu bu ortamın Gök katlarının sonu olduğu kabul edilir.
Semanın katları sırasıyla Venüs, Merkür, Güneş, Merih, Jüpiter, Satürn, Satürn sonrası şeklindedir.
İlgili 36 soru bulundu
Birinci kat semada "hayat" sıfatı hâkimdir. Hz. Âdem (a.s) bulunduğu makamdır. İkinci kat semada "kudret" sıfatı hâkimdir.
Cenab-ı Allah yedi semâ (7 kat gök) yaratmıştır. Bunlardan dünya seması (bize en yakın gök) yıldızlarla donatılmıştır: "Gerçekten en yakın göğü bir ziynetle ve yıldızlarla donatıp süsledik" (es-Saffat, 37/6). "O Centauri" ismi verilen dünyaya en yakın yıldızın ışığı bize 4,3 ışık yılında gelir.
Âyetin zâhiri: "Allah, arzı da yedi gök gibi yaratmış ve yaratıklarına mesken yapmıştır." diyor. "Yeri de yedi tabaka olarak yarattım" demiyor.
Kur'an'da vurgulanan “sema/semavat” kelimesi, yerküresine mukabil gelen bütün gök cisimleri manasına gelir. Gökler çeşitli tabakalara şamil olduğundan, Kur'an'da daha çok semavat şeklinde çoğul olarak gelmiştir.
Şüphesiz Cennet yedi kat semanın üzerindedir.
Dünya 5 ayrı katmandan oluşur. Her bir katman farklı kalınlıklara ve özelliklere sahiptir. Gaz katmanı, su katmanı, yer kabuğu ile çekirdek gibi değişik katmanları bulunur. Bu doğrultuda her bir katmanın görevi bulunmaktadır ve kademeli olarak öne çıkar.
Kuran'da gök-sema anlamına gelen (ٱلسَّمَآءِ) s-sema kelimesi (kökü (سمو)) Kuran'da toplam 120 kez geçer. Gök-sema kelimesinin çoğulu olan gökler-semalar (semavat) (سموت) kelimesi ise toplam 189 kez geçmektedir. Tekil olarak gök anlamına gelen sema (سمو) kelimesi yeryüzünün üstünden başlayıp tüm evreni kapsar.
GÖK - KUBBE İLİŞKİSİ
Kubbe, pek çok dinde “göksel/kozmik/ilahi” olanı simgeler. Bu iki anlam birleştirilerek Türkçede uzaya “gök kubbe” de denmiştir. Aynı şekilde İncil'de “göğün bir çadır olduğuna dair” benzetmeler vardır. Tarih boyunca yapı teknikleri geliştikçe ibadethanelerin çatıları kubbe formuna kavuştu.
Bakara Suresi, 22. ayet: O, sizin için yeryüzünü bir döşek, gökyüzünü bir bina kıldı. Ve gökten yağmur indirerek bununla sizin için (çeşitli) ürünlerden rızık çıkardı. Öyleyse (bütün bunları) bile bile Allah'a eşler koşmayın.
Çokluk sembolü manasıyla yedinin kullanılışı. Çünkü bazen Araplar yedi kelimesinden istifade ederken bundan çokluk manasını kastederler.
Sual: Bekara sûresinde önce yerin yaratıldığı, Naziat sûresinde ise göklerin önce yaratıldığı bildiriliyor. Bu çelişki değil mi? Bekara sûresinde bildirildiği gibi, önce yer küre, sonra gökler yaratıldı.
Kaf Suresi, 38. ayet: Andolsun, Biz gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde yarattık; Bize hiçbir yorgunluk dokunmadı. Hadid Suresi, 4. ayet: Gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arşa istiva eden O'dur.
A'raf Suresi 54. ayette ne buyuruyor? A'raf Suresi'nde geçen zamanı nasıl anlamalıyız? “Şüphesiz sizin Rabbiniz, gökleri ve yeri altı gün içinde (altı evrede) yaratan ve Arş'a kurulan, geceyi, kendisini durmadan takip eden gündüze katan, güneşi, ayı ve bütün yıldızları da buyruğuna tabi olarak yaratan Allah'tır.
Kainatta kendi kemal sıfatını göstermiş, gökleri mükemmel yaratmıştır.” Mükemmel şekil küredir. Onun için Allah kainatı küreler şeklinde yaratmıştır.
39. sûre olan Zümer sûresindeki ayet, Dünyanın küresel şekline işaret eden bir anlam barındırıyor.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi.
Miraç gibi bir hâdiseye başka hiçbir yaratılmış mazhar olamamıştır. Hazreti Peygamber (asm), bütün imkân âlemini geride bırakıp, mahiyetini idrak edemediğimiz ve edemeyeceğimiz bir makama varıp, Allah'ın zatını, baş gözü ile görmüştür.
Onlara selâm ver dedi. Selâmlaştılar ve onlar Peygamber Efendimiz (asm)'e, "Hoş geldin, safâ geldin sâlih peygamber, sâlih kardeş." dediler. Bundan sonra Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) Cebrâil ile birlikte aynı minval üzere üçüncü katta Hz. Yusuf, dördüncü katta Hz.
Beka âlemine / ahiret yurduna “indellah=Allah katı” denmesinin hikmetlerinden biri; âlem-i bekanın -Allah'ın ibka etmesiyle, onun bakî olan esmasının cilvelerine mazhar kılmasıyla- bakîleşmesi ve onun bâki isim ve sıfatlarının bir aynası olarak varlıkta devam etmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri