Skapula (kürek kemiği) kırıkları: Bir otomobil kazası gibi yüksek enerjili travmalar sırasında oluşur. Omuzun en az görülen kırığıdır. Humerus (pazı kemiği) kırıkları: Bu kırıklar genellikle yaşlı popülasyonda daha sık görülür. Kemik erimesine bağlı zayıf kemik yoğunluğundan kaynaklanır.
Tedavi. Omuz kırıklarının çoğu kolun istirahate alınması ile tedavi edilebilir. Kırığın şekline göre kol askısı veya velpau bandaj yöntemi ile 3-6 hafta arasında kaynama sağlanabilir.
Köprücük kemiği kırıklarının en yaygın sebebi bir darbedir. Bu darbe düşmeyle, omuza darbe almakla veya bir trafik kazasında meydana gelebilir. Bazı insanlarda köprücük kemiği herhangi bir darbe almadan da kırılabilir.
Sol kaburga altında bulunana organlar ise şunlardır: Mide, dalak, kalın bağırsak gibi organlar yer almaktadır.
En sık nedeni kas ve tendonlarda gerilme veya yaralanmalardır. Duruş bozukluğu, uzun süre bilgisayar başında çalışmak, alışık olunmayan pozisyonda uyumak, ağır yük kaldırmak, yoğun veya yanlış teknikle egzersiz yapmak gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Kürek kemiği, göğüs kısmının arka bölümlerinde yer alıyor. Bu kemik türleri yapısal olarak kısa kemiklere giriş yapıyor ve bölgede kol ile gövde aralarındaki bağlantıyı sağlıyor. Omuz üstü ve göğüs arka bölümünde yer alan yapıları birleştirme görevine sahiptir.
Kürek kemiği ya da omuz kemiği (Latince scapula tekil, scapulae çoğul), göğüs kafesinin arka kısmında bulunan, kolun gövdeye bitiştiği humerus kemiği ile omuz üstü köprücük kemiğini birleştiren yassı, geniş bir kemiktir.
Kürek kemiği kırıkları çok sık görülmez fakat ciddi travmalarda oluşabilir. Göğüs duvarı ile arasındaki hareketi kolaylaştıran bursanın iltihabına bağlı hareketle sürtünme hissi ve kıtırtılar duyulabilir. Bazen kemikte oluşan bir kitle veya kırığın yanlış kaynaması da kürek kemiğinden ses gelmesine yol açabilir.
Boyun fıtıklarında boyun omuz kürek kemiği üzeri kol ve ele vuran ağrı ve uyuşmalar vardır. Genellikle tek taraflı olur.
Bunun yanında kürek kemiğine vuran sırt ağrıları kalp krizinin belirtisi olabilir.
Sigara kullanımı, alkol tüketimi, sağlıksız ve düzensiz beslenme obeziteye yol açar. Kahve, şeker içerikli ve asitli içecekler kafein içerdikleri için tercih edilmemelidir. Aksi takdirde; ilerleyen yaşlarda kemikleriniz fonksiyonel işlevini kaybeder ve kırılmalar meydana gelir.
Köprücük kemiği kırığı iki taraflı (sağ ve sol) ve yerinden ayrışmış ise cerrahi tedavi gerekir. Vücudun başka yerinde aynı anda başka kırıklar varsa cerrahi tedavi gerekir.
Köprücük kemiği kırıkları, özellikle sporcularda sık görülen bir rahatsızlıktır. Düşme ya da darbeler sonucunda kırıklar oluşabilir. Klavikula kırıkları, hem köprücük kemiğinin bütünlüğünü hem de kolun hareketlerini etkiler. Bu nedenle tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara, fonksiyon kayıplarına neden olabilir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Kemikler, kendiliğinden iyileşme yeteneğine sahiptir ve doğal süreçte kırık bir kemik, uygun koşullar altında kendi kendini onarabilir.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Kürek Kemiği ağrısı için Ortopedi ve Travmatoloji doktoruna gidilmelidir. Ağrının tanısı ve teşhisinden sonra, Fizik Tedavi doktoruna yönlendirilebilir. Kürek Kemiği Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Kürek kemiği ağrısına, hastanelerin ortopedi travmatoloji bölümü bakar.
Bu durumların yanı sıra; karaciğerin diyaframa yakın olması; karaciğer rahatsızlıklarının, omuzlarda ağrı olarak görülmesine yol açabilir. Bir başka durum ise; safra kesesi rahatsızlıklarının yol açtığı sorunlardır. Bu rahatsızlıklar, sağ kürek kemiğinin arkasında ağrılara neden olur.
Sürekli devam etmeyen ve nefes almayı engellemeyen kürek kemiği ağrıları, genelde kendiliğinden ve zaman içerisinde geçer. Özellikle düzenli egzersiz yapılması ve yürüyüş ağrıların giderilmesi noktasında oldukça etkendir. Tabii sırt ile diğer eklemleri zorlayacak bazı hareketlerden uzak durmak gerekir.
Omuz kırıklarının büyük bir çoğunluğu cerrahi olmadan, askı ve bandajlarla tedavi edilir. Ancak kırığın kaynamasını engelleyecek bir durum söz konusuysa cerrahi yapılması gerekebilir.
Bir kemik kırıldığında, olay esnasında bir çatırtı sesi duyabilirsiniz. Söz konusu kırığın gerçekleştiği bölgenin aniden ve şiddetli bir şekilde şişmeye başlamasıdır. Kırığın meydana geldiği bölge mor-kırmızı veya mavi-siyah olur ve morluklar oluşur. Bununla birlikte dokunmak zor ve acı veridir.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
75) Vücuttaki en sert kemik çene kemiğidir. Çene kemiği, vücuttaki en dayanıklı ve zor kırılan kemiklerden biridir.
Cevap: Kürek kemiği yarı oynar eklemdir ve yassı bir kemiktir.
Muhammed'in tanınmasını sağlayacak alâmetlerden birisi olarak, onun fizik sûretini resmeden bilgiler sadedinde iki kürek kemiği arasında irice bir benin bulunduğundan bahsedilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri