Hasat genellikle Temmuz' da başlayıp Eylül'de sona erer. Ağaçta olgunlaşan meyvelerde yeşil kabuk çatlar ve kısmen kuruyarak renk değişimi meydana gelir. Bu durumda yeşil kabuğun meyveden ayrılması kolay olur (Kavlatma). İşte bu zaman, hasat zamanıdır.
Badem mevsimi 15 Haziran'da başlar, 15 Temmuz'a kadar devam eder. Yetiştirildiği bölgeye göre farklılık gösteren badem mevsimi Akdeniz ve Ege bölgelerinde temmuz ayı iken, Güneydoğu Anadolu bölgesinde badem yemek için ağustos ayına kadar beklenir. Yeşil Badem Hangi Ayda Çıkar?
Ortalama sağlıklı ve olgun bir badem ağacı 23 ile 30 kg kadar fındık üretebilir. Profesyonel badem yetiştiricileri tarafından yönetilen olgun bir ticari badem bahçesinin iyi bir verimi, hektar başına yaklaşık 2040 kg kabuklu fındık elde etmektir. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg).
Badem meyvesinin, yeşil kabuğu çatladığı andan itibaren meyveleri olgunlaşmaya başlar. Bademin hasat zamanı, üretim bölgesinin iklim tipine ve çeşidine göre değişmektedir. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ağustos ayında, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde de Temmuz ayı ortasında hasat başlamaktadır.
BADEML ÇEŞİTLERİNİN FİYAT, GRAMAJ ve LEZZET KIYASI: 1kg. kabuklu ELBADEMİ ortalama 530 gr iç yapar, Gerçek Diş Bademi de ortalama 440 gr. iç olur. Diğer bademlerde ise bu ortalama 120-180 gr 'dır (İran Tauna cindi istisna 260-280 gr gelir ama lezzet değeri düşüktür) ..
İlgili 32 soru bulundu
1 kilo Toptan Badem ne kadar? 2023 yılı güncel Toptan Badem fiyatları 549,00 TL ile 669,00 TL aralığındadır.
Uzun ömürlü ağaçlar arasında yer alan badem ağaçlarının ekonomik ömrü ortalama 50 yaşına kadar devam eder.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde ağustos ayında toplanırken Akdeniz ve Ege bölgesinde temmuz ayı itibariyle toplanmaya başlar. - Badem toplama genelde el ile toplanmaktadır. Varsa sırık yardımı alarak da badem dalları çırpılarak olgunlaşan bademler yere düşürerek toplanması sağlanır.
Adım: Bademleri Ağaçtan Toplamak
Kabuklar ayrılmaya başladığında bademleri hasat edin. Gövde yarılması, göz hizasındaki bademlerin aksine ağacın tepesindeki fındıklarla başlayacak, bu nedenle daha yüksekteki meyveleri kontrol ettiğinizden emin olun. Gövde bölündüğünde, içindeki kabuklu bademi görebileceksiniz.
Badem Sıkça Sorulan Sorular
%31 indirimle Badem İçi Kavrulmuş 1000 g 222 TL'ye, %22 indirimle Fropie 75 gr Çiğ Badem 34 TL'ye, %28 indirimle Peyman Bahçeden 140 gr Kavrulmuş ve Tuzlu Badem 49 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Badem susuz şartlarda da yetişebiliyor ise de verimli ve kaliteli ürün elde etmek için yılda 3-4 kez sulanmalıdır. Özellikle meyve gelişme döneminde su ihtiyacının karşılanması zorunludur. Ağaçlar yeterince su almazsa meyvelerde dökülme,zamk çıkarma ve gelişmede gerileme görülür.
Badem ağaçları uzun ömürlüdür. En verimli badem ağacı 10. yıldan sonra başlar. Bakımlı bir ağaç 100–150 yıl yaşar diye tahmin ediyorum. Mesela burada hiç bakımsız, kendi halinde yetişmiş 60–70 yıllık ağaçlar var.
Nonpareil Badem Fidanı
Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Kaynamaya başladıktan tam 1 dakika boyunca bademlerin haşlanması gerekiyor. 1 dakika sonra bademler tencere içerinden alınarak, soğuk sudan geçirilmelidir. Süzülen ve soğuyan bademler kolayca el yardımıyla soyulabilir.
Bademleri fırın tepsisine dizin ve üzerine hafifçe su ve tuz serpiştirin. 200 dereceli fırında ortalama 15-20 dakika kontrollü bir şekilde pişirin. 5 dakikada bir tepsiyi çıkartarak hafifçe sallayın.
Badem ağacı, ekiminden üç ya da beş yıl sonra meyve vermeye başlar. Verdiği meyve miktarı, yaşı ilerledikçe artmaktadır. İlk beş yıla kadar 40 kilodan 100 kiloya kadar meyve verebilmektedir. 7 yasını geçtikten sonra ise bu miktar katlanarak artmaktadır.
Aynı zamanda güneşte kuruyan bademlerin dış kabuğu daha parlak olmaktadır. Gölgelik alanda kurutmaya bırakınca ürünler uzun sürede kururlar ve bu da ürünlerin bozulmasına sebep olabilir. Küçük bir püf nokta daha söyleyelim; gölgede kurutulan ince kabuklu bademlerin dış kabukları daha mat ve koyu olur.
Badem Yetiştiriciliği Karlı mı? Badem yetiştiriciliği uzun vadede düşünüldüğünde, ortalama 5 yıl gibi bir sürede maliyetini fazlasıyla çıkartarak karlı bir yatırıma dönüşür. Ağaçları olumsuz etkileyen, değişken bir iklimle karşılaşılmadığı sürece her yıl üretiminizin ve buna bağlı olarak kazancınızın artması beklenir.
Gelgelelim asıl konuya yani kabuğuna; Bademin kabuklarını atık olarak düşünmeyiniz. Geri dönüştürülebilir bir materyaldir. Badem kabuklarının tozu kozmetikte doğal peeling ürünü olarak kullanılır. Özellikle duş jellerinde, sabunlarda ve yıkama ürünlerinde kullanılabilmektedir.
Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Ağustos ayında, Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde de Temmuz ayı ortasında badem toplanmaya başlar. Badem hasat zamanı için meyvenin olgunlaşması önemlidir. BADEM HANGİ MEVSİMDE YENİR? Badem mevsimi 15 Haziran-15 Temmuz arasıdır.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
Badem ağaçlarında kurumanın en önemli sebebi ağaçta ortaya çıkan hastalıklardır. Ağaçta hastalık görülmesinin nedenleri içersinde ilk sırada mineral eksikliği gelmektedir. Dolayısıyla hastalığa engel olmak için ağacın mineral eksikliği giderilmelidir. Bunun için toprak düzenleyiciler fayda sağlamaktadır.
Ancak Marmara, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de Badem yetiştirmek mümkündür. Badem En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir.
Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Kavanoz kapağının içerisine peçete koymak, kuruyemişlerin nemden uzak olmasını sağlar. Eviniz sıcak ve nemliyse, kuruyemişleri buzdolabında veya derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.
Datça'nın bademle meşhur olduğu konusunda Türkiye'de ve dünyada bir tereddüt yok. Datça'da 3 çeşit badem yetiştiriliyor. Bunlardan en önemlisi, 'en iyi badem' olarak nitelendirdiğimiz nurlu badem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri