Sağlık açısından kuru fasulyeden en iyi şekilde faydalanabilmek için, kuru fasulyeyi haşlayıp suyunu dökmekten kaçının.
Bir gece önceden ıslatılan fasulyelerin pişirilmeden önce haşlanması da bir diğer önemli püf noktası. Haşlama suyunun tatlı olması, haşlarken suyun üzerinde biriken köpüklerin güzelce toplanması gibi detaylar, hem lezzet açısından önemli hem de yemeğin gaz yapmasını önlüyor.
Hayati anlamda yararları olan kuru fasulyenin, protein seviyeleri oldukça yüksektir. Kalori açısından düşük olan kuru fasulye, metabolizma hızını yükseltir. Bazı uzmanlara göre kuru fasulye, damar tıkanıklıklarını giderici özelliklere sahip olduğundan, kalp krizi riskini engelleyici görev görür.
Bu konuda ise fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık ekleyeceğiniz tuz size büyük yardım edecek. Islatılan fasulyelerin yeniden yıkanması da fasulyede biriken asitleri temizleyecektir.
İlgili 22 soru bulundu
Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
Minimum bir gece önceden ıslattığınız kuru fasulyeleri süzüp bol su ile güzelce yıkayın. Yıkanan ve süzülen fasulyeleri geniş ve derin bir tencerenin içerisine alıp üzerini üç dört parmak geçecek şekilde su ilave edin.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
Kuru fasulye; niasin içeriği sayesinde migren sorunlarına, baş ağrılarına karşı iyi gelmektedir. İçerdiği bol miktarda lif sayesinde uzun süren bir tokluk hissi sağlar. Böylece kişinin sık bir şekilde acıkmasını önleyerek daha kolay bir şekilde kilo vermesine yardımcı olur. Bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar.
Fasulye böbrek görünümündedir ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir. Havuç dilimi insan gözüne benzer.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Kuru fasulye yemeği düdüklüde yapılıyorsa, yaklaşık 10 ile 15 dakika süreyle pişirilmelidir. Düdüklüde veya Tencerede Ne Kadar Sürede Haşlanır? Düdüklüde kuru fasulyelerin ne kadar pişirileceği, ev hanımlarının araştırdığı bir konudur. Düdüklüde yaklaşık 10 dakika, tencerede ise 40 dakika pişirilmesi önerilir.
Kuru fasulye kilo yapmaz, bilakis bağırsak hareketlerini hızlandırır metabolizmayı çalıştırır.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
Genelde haşlayarak tüketilen kuru fasulye çiğ tüketilirse, zehirlenmeye yol açabilmektedir. Gaz problemi yaşayanlar, kuru fasulyenin aşırı tüketiminden uzak durmalıdır.
Kullanacağınız kuru fasulyeleri önceden ıslatmadıysanız normal tencerede pişmesi orta ateşte 1 saati bulabilir. Bu süre fasulyenin cinsine göre değişecektir. Vaktiniz kısıtlıysa önceden ıslatılmayan kuru fasulyeyi yaklaşık 20 dakika düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz.
İçerisinde bulunan lifler sayesinde uzun süre tokluk sağlar bu nedenle kilo vermeye yardımcı bir besindir. Kuru fasulye böbreklerde bulunan taş ve kumun dökülmesine yardımcı olan bir besindir.
Kuru fasulye – pilav denildiğinde yanına en çok Yörsan Yoğurt ile hazırlanan bir cacık yakışır!
Kuru baklagiller aynı zamanda B vitamini kaynağı. İçerdiği B12'nin yanı sıra tiamin, riboflavin, niasin ve folik asit gibi B vitaminleriyle sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Fasulye, vücut tarafından zayıf bir şekilde sindirilen bir tür karbonhidrat olan rafinoz içerir. Kalın bağırsaktaki bakteriler rafinozu parçalayarak gaz ve şişkinliğe neden olur. İnsan sindirim sisteminde alfa-galaktosidaz adı verilen bir enzimin bulunmaması nedeniyle, rafinoz genellikle zayıf bir şekilde sindirilir.
Fasulye, içerdiği oligosakkarit adlı şeker nedeniyle gaz yapıyor. Nasıl mı? fasulye, oligosakkarit adı verilen bir şeker molekülü içerir. bu tür şekerler, mide veya ince bağırsak tarafından sindirilemez. çok sayıda bakteri türünün onları parçalamaya başladığı kalın bağırsağa geçerler.
Bir gece önceden su içerisinde kuru fasulyeleri bekletiyoruz. Daha sonra bekleme suyunu değiştirip, birkaç defa yıkayıp süzdükten sonra tencereye yeni su ekleyerek kuru fasulyeyi yaklaşık 1 saat kadar haşlıyoruz. Haşlanan kuru fasulyeler soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atıyoruz.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Çok pişmiş kuru fasulye ne yapılır, nasıl değerlendirilir? sorusuna yanıt arıyorsanız hiç ziyan etmeden değerlendirebileceğiniz bir tarifi: Kuru fasulye köftesi! Aynen kıyma ile köfte hazırlar gibi hazırladığınız kuru fasulye köftelerini kızgın yağda kızartıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri