Kuru kayısı tanelerinin yenmeden önce beş dakika kadar ılık suda tutularak yumuşatılması da tercih edilen bir tüketim yöntemidir.
Halihazırda kuru ve katı olan gün kurusu taneleri yenmeden önce beş dakika kadar ılık suda tutularak yumuşatılır.
Çürük olmayan, çok yumuşak veya sert olmayan kayısıları seçin, iyice yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş ışığı alan bir alana temiz bir bez serin. Kayısıları çekirdekli ve bütün bir halde bu bezin üzerine dizin ve 3-4 gün boyunca bekletin.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır. Ağzı kapalı ve hava almayan bir kaba bırakılan kuru kayısılar buzdolabında güvenle muhafaza edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Gün kurusu kayısı ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Tencereye 3 litre su koyularak ocağın altı açılır. Yıkanan ve çekirdekleri çıkarılan kayısılar tencereye ilave edilir. Kayısılar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Ocağın altı kapatılır, 1. 5 su bardağı şeker koyularak karıştırılır.
Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun. Soğuk, onları çok çabuk bozulmaktan alıkoyacaktır. Kayısıları buzdolabına koymadan önce olgun olduğundan emin olun. Olgunlaşmamış kayısıları buzdolabında saklarsanız olgunlaşmazlar.
Kuru kayısının bozulmaması için ayrıca bir koruyucuya gerek yoktur. Gün kurusu kayısı, sarı kuru kayısıya göre çok daha hassastır. Uygun olmayan koşullarda çok daha hızlı bozulur. Uygun koşullarda ise tazeliğini 1 yıla kadar koruyabilir.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
3. Kuru kayısı ve kuru eriği akşamdan br bardak suya koyun ve bir gece bekletin. Sabah aç karnına bu suyu için ve kuru meyveleri yiyin. Bağırsakları aktive eden kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şerbet karışımına kuru kayısıları katıp kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin.
Altı su bardağı su ve bir su bardağı toz şeker tencereye alıp karıştırarak kaynatılır. Şeker eriyip su kaynayınca kayısı ve üzümleri tencereye ilave edilip on dakika kadar kayısılar yumuşayıp üzümler şişinceye dek kısık ateşte kaynatılır.
Kuru İncir Nasıl Yumuşatılır? Sertleşmiş durumdaki kuru incirleri yumuşatmak için çeşitli yöntemler bulunur. Kuru incirleri kaynatılmış sıcak su yer alan tencere içinde bir müddet bekletmek iyi bir çözüm yoludur. Az miktarda su konulmuş olan tavaya kuru incirleri yerleştirmek bir diğer yöntemdir.
tarım tarihi kadar eski bir yöntem olan kurutma işlemidir. Kurutma işleminde, içerisindeki mevcut su uzaklaştırıp kurutularak gıdaların bozulmasının önüne geçilmiş olunur.
Aksi durumda kayısı güvelenme yapabilir, kurtlanabilir, ıslak kaldığında ekşiyip, küflenebilir ve rengi kararabilir, haliyle tadı da bozulabilir. Böylece gün kurusu kayısıda aranan üç önemli özellik olan renk, koku ve tat da bozulmuş olur.
Buzlukta yada Derin Dondurucuda Kuru Meyve Nasıl Saklanır
Eğer buzluğa yada dondurucuya koyduğumuz kuru meyveler bir kerede tüketeceğimizden çok ise bir kap içerisinde kat kat dizmemiz gerekecektir. Dizerken bir birine katmanların yapışmasını engellemek için buzdolabı poşeti yada kese kağıdı kullanılabilir.
Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir. Dikkat edilmesi gereken, kuru kayısıların buzdolabı içindeki nemden etkilenmeyecek şekilde muhafaza edilmesidir. Kuru kayısının bozulmaması için ayrıca bir koruyucuya gerek yoktur.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Aynı şekilde baş parmağınızın tırnağına damlattığınız bir damla reçel akmıyorsa kıvam tamamdır. Kış için saklayacağınız reçellerin şekerlenmemesi için, reçeli ocaktan almadan 5 dak önce bir miktar limon suyu veya limon tuzu (1 kg için 1 yemek kaşığı) veya 2- adet limon tuzu eklemek şart .
Ev yapımı kayısı suyu için öncelikle kayısıları ortadan keselim ve çekirdeklerini çıkartalım. Ardından kayısıları ocağa aldığımız tencereye alalım, üzerine şeker ve suyu alarak karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatalım ve 40-45 dakika kadar kaynatalım.
Yüksek oranda lif bulundurması sebebiyle kayısı, kabızlık çözümü konusunda en etkili besinlerden biridir. Özellikle aç karnına kayısı tükettiğinizde bağırsaklarınız çalışmayı hızlandırır ve daha kolay dışkılamayı sağlar. En hızlı faydayı sağlamak için sabah uyandığınızda aç karnına bir bardak kayısı suyu içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri