Sele zeytini, olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretimi daha çok yaygındır. Genellikle sele zeytinler kıvırcık bir yapıya sahiptir. Aroma açısından zengin olup az tuzlu olarak üretimi yapılmaktadır. Lezzet yoğunluğu oldukça fazladır.
Kuru sele zeytin, yağlı sele zeytin türüne göre daha acımsı bir tada sahiptir içerisinde yoğun tuz bulunması nedeniyle dış koşullara karşı daha az dayanıklıdır genellikle zeytinin Kısa bir süre de olgunlaştırılarak, tüketilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir.
Sele zeytin, çok daha yoğun meyvemsi tada ve kıvırcık bir yapıya sahip olur. Salamurada beklemediği ve dalından kıvırcık halde toplanan zeytinler, tuzda bekledikleri süre boyunca suyunu salarak daha fazla kıvırcık hale gelirler. Sele zeytini, bu kadar kısa bir teknikle hazırlanır.
Siyah zeytin ile elde edilen Sele zeytin yağlık hale dönüşmüş olan siyah zeytinin oksidiyona maruz bırakılarak daha da kararması ve yağının dışarı atılarak süzülmesinden sonra hazırlanan halidir. Kaliteli siyah zeytin hem salamura yeşil zeytin olarak hem de sele zeytin olarak kullanıma uygun olan zeytindir.
Sele zeytini, diğer çeşitlere göre daha farklıdır. Olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilen sele zeytin, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olan bu sele zeytin, tüketiciler tarafından fazlasıyla beğenilerek tüketiliyor ve oldukça lezzetli bir aroması bulunmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kuru sele yöntemiyle yapılan zeytin çeşidi hafif olup azıcık bir acımsı tadı vardır. Kuru sele olgunlaşma döneminde hasat yapılmasından sonra gerekli işlemlerden yapıldıktan kısa bir süre içinde tüketime hazır olur.
Yeneceği zaman kuru sele zeytin yıkanır mı? Zeytin yenmeden önce yıkanır mı? Sele zeytini yenileceği zaman yıkanır. Daha sonra suyu süzdürülüp üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilir ve kekik serpiştirilir.
Sele zeytini, olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilmektedir.
On gün sonunda bidondaki zeytini bir süzeğe boşaltıp içinde biriken suyunu süzün ve iyice bol su ile yıkayın suyu süzünce ve biraz zeytinler kuruyunca bidona tekrar bırakıp geriye kalan üç yemek kaşığı tuzu ve bu defa sirkeyi de ekleyin. Bidonun ağzını kapatın ve sallamaya veya yuvarlamaya on gün daha devam edin.
5 kglık bidona 3 kg zeytin ve 1, 5 su bardağı kaya tuzu olarak ikiye ayırıyoruz, siz bir tek tuzu ikiye bölün, bidon zaten 3 kg zeytin alıyor. Sonra bir sıra zeytin, bir sıra kaya tuzu serperek, zeytinimizin ağzını kapatıyoruz gün aşırı zeytin bidonumuzu bir kaç kere sallıyoruz 3-4 hafta sonra zeytinimiz olur.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
1 hafta sonra az az zeytinlerin siyah acı suyu tepsiye akmaya başlıyor. Yaklaşık 3 hafta sonunda zeytinlerin tamamen acı suyu çıkmış ve tatlanmış oluyorlar..
Fazla tuzlu olan sele zeytinlerinizi, tüketmeden bir akşam öncesinde sirke içinde bekletirseniz, ertesi gün kahvaltınıza tamamen tuzsuz bir zeytin elde edersiniz. Sirkede bekttiğiniz de sele zeytinin hem içindeki tuzu hem de üzerinde tuzu atar. Suda bekleterek de tuzluluğunu azaltabilirsiniz.
Zeytin direkt güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde serin ve kuru bir ortamda saklanmalıdır.
bir kısmını ılık suda bekletip yumuşat. sonra çekirdeklerinden ayırıp doğra ve buzluğa at. gerektiğinde oradan çıkarıp kullanırsın. keke poğaçaya.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Ayvalık Bölgesi'nden yetiştirilen zeytinyağının kalitesi, en çok zeytin çeşidiyle alakalı. Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Sele zeytini kıvırcık ve az tuzludur. Zeytin, içerisindeki suyun neredeyse tamamını dışarıya atmıştır ve içerisindeki lezzetin yoğunluğu da artmıştır. Bu şekilde zeytin %35 civarında ağırlığından fire vermiştir.
Raflarda uzun süre bekletilen salamura ve sele zeytinleri gün ışığına maruz kalması nedeniyle daha çabuk bozulmaktadır. Sele ve salamura zeytinlerde meydana gelen bozulmalar dikkate alınmalıdır aksi takdirde sağlığınıza ciddi zararlar verir.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
Tenekede duran zeytinlerin küflenmemesi için teneke içine bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer eklediğiniz yağ, teneke içerisinde yeterince yayılmıyorsa zeytinlerin tamamını büyük boy cam kavanozlara aktarmanız yararlı olacaktır.
Fakat zeytin bozulmaya başlandıkça cıvık bir kıvama dönüşür. Cıvıklık ne kadar artmışsa bozulma o kadar artmıştır. Aynı zamanda erime olarak da adlandırılan bu durumda zeytin ezmesine benzer bir kıvam ortaya çıkar. Kıvamı cıvık olan zeytinin tadı da bozulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri