Yemeklere, çorbalara, mezelere, salatalara ve aklımıza gelmeyen pek çok şeye bir alışkanlık olarak kattığımız soğanın aslında vitamin deposu olduğundan haberiniz var mı? Gerek pişirilip gerekse çiğ olarak tüketilebilen kuru soğanın kullanıldığı pek çok kürden bahsetmek mümkün.
- Antioksidan bakımından zengindir, bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. - Bağırsakta yaşayan yararlı bakterilerin korunmasını sağlar. - Sindirilemeyen bazı besinlerin parçalanmasına yardımcı olur. - Yüksek kan şekerini düzenler.
- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. - İltihap ve enfeksiyonlara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. - Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma olasılığını minimuma indirir. - Yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar.
Hem çiğ olarak hem de pişirilerek kullanılan soğanın birçok çeşidi bulunuyor. Doğal antibiyotik görevi gören soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde büyük rol oynuyor.
Soğan, her an kolaylıkla bulabileceğiniz sebzelerden biri. Aynı zamanda bir antioksidan deposu olması, oldukça sağlıklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Pişmiş soğan ise bu noktada öne çıkıyor. Çiğ soğana oranla çok daha faydalı olan pişmiş soğan, adeta doğal bir antibiyotik görevi görüyor.
İlgili 31 soru bulundu
KURU SOĞAN MİDEYE DOKUNUR MU? Kuru soğan normal şartlarda mideye dokunan bir besin değildir, kuru soğanın içerdiği maddeler mideye dokunmaz. Tıpta "mide hastalığı" kategorize edilen gastrit, kanser, mide ülseri hastalarının dahi kuru soğan tüketmesinde bir sorun yoktur.
Özellikle akşam vakti çiğ olarak tüketilen soğanın hazmı zor olması sebebiyle az tüketilmesi tavsiye edilir.
Kırmızı soğan: Mor soğan olarak da bilinen kırmızı soğan, yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesi nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi önerilir.
Özellikle soğanın taze olması faydalarını alabilmek için gerekli görülüyor. Kuru soğan yemeklerden önce tüketilebileceği gibi birlikte veya yemek sonrasında kullanılabilir. Ancak günde en fazla 1 adet kuru soğan tüketilmeli. Aşırı kullanılması halinde mide zarına zarar erebilir.
Bal ya da zeytinyağıyla karıştırılan soğan suyu aknelerden kurtulmayı ve cildin parlamasını sağlar. Afrodizyak etkilidir, cinsel gücü arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücut direncini arttırarak vücuda kuvvet verir.
Çiğ soğan, pişmiş soğan göre çok daha faydalıdır. Özellikle üzerine limon, zeytinyağı ve sumak gibi faydalı besinlerin eklenmesi soğanı daha da sağlıklı hale getirir. İç organları toksinlerden arındıran soğan idrar yolu iltihaplanmalarını temizler.
MİDE ASİDİNİZİ ARTTIRIR
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
Bir ay boyunca her gün soğan tüketen kişilerin kemik yoğunlukları, tüketmeyenlere oranla yüzde 5 daha fazla. Anti-inflamatuar özellikleri yüksek olan soğan, kötü kolesterolü de azaltır. Düşük kolesterol seviyesi de kalp sağlığı için iyidir. Ayrıca kardiyovasküler hastalık riskini de azaltır.
Kardiyovasküler hastalıklar için risk altındaki kişilerde LDL kolesterol seviyesini düşürür. Her gün tüketildiğinde kalp hastalığı riskini en aza indirir. İçerdiği selenyum ve kersetin sayesinde vücuttaki iltihabı azaltır. Antiviral ve antiseptik özellikleri sayesinde hastalıklara karşı kalkan olur.
C vitamini oranı en yüksek bitkilerden biri olan soğan tüketimi en çok antibiyotik özelliği nedeniyle kullanılır. Cilt hastalıklarından bağışıklık sistemine kadar pek çok alanda iyileşme için tüketilen soğan tam anlamıyla bir şifa deposu.
Salgının Meksika'nın Chihuahua şehrinden ağustosta ithal edilen beyaz ve kırmızı soğanlardan kaynaklandığı tespit edildi. Salmonella nedir? Bağırsak sistemini etkileyen Salmonella bakterisi, vücut direncini düşürerek ishal, ateş ve kusmaya neden oluyor.
Fakat bazı sebzeler, özellikle sindirim problemlerine sahip bireylerde gaz oluşturabilirler. Yemeklere de dahil edilen ve gaz oluşumunda etken olabilen sebze türleri ise aşağıdaki gibidir: Soğan. Sarımsak.
Aşırı soğan tüketilmesi migren şikâyetlerini arttırır ve baş ağrısına neden olabilir. Kuru soğanda bulunan kükürtlü bileşikler aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye benzer etkiler yaratabilir.
Colorado Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, soğan tüketiminin uyku kalitesini artırdığı ortaya çıktı. Bağırsak sağlığını besleyen soğanın içinde aynı zamanda stresi azaltan lifler de var.
Özellikle çiğ olarak tüketilen soğan mide ekşimesi için bir tetikleyicidir. Bu listedeki diğer yiyecekler gibi soğan da asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarına neden olabilecek alt özofagus sfinkterini gevşetebilir.
Tıpkı kuru soğan gibi yüksek antioksidan içeriğine sahip yeşil soğan, sofralara lezzet katmasının yanı sıra içerdiği yüksek lif oranı nedeniyle tok tutar ve kilo vermeye destek olur.
Yemeklere tat vermek için yumrusu ve yeşil yaprakları kullanılan güzel kokulu bitki olan soğan, çiğ ve pişirilerek tüketilir.
- Günlük tüketilen bir parça çiğ soğan vücudu enfeksiyonlara karşı korur doğal olarak iltihap oranını düşürür bununda akabinde eklem rahatsızlıklarına da iyi gelir.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
Soğanın zararları ve yan etkileri
Hazımsızlığa veya mide ekşimesine neden olabilir. Hemoroit (basur) rahatsızlığı olan kişilerde kanamayı arttırabilir. İçeriğindeki kükürt nedeniyle fazla tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve hatta gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri