Kurumsal iletişim; bir kurum, bir işletme ve bir kuruluşun amaç ve hedeflerine ulaşabilmek ve faaliyetini yürütebilmek için gereken bölüm ve unsurlar arasında bilgi akışını, motivasyonu, koordinasyonu, organizasyonu, eğitimi ve denetimi amacıyla gerçekleşen iletişim sürecine verilen addır.
Hem şirket içindeki hem de şirket dışındaki kurumsal itibarı yönetmek durumunda olan kurumsal iletişim; organizasyon koordinesi, sponsorluk çalışmaları, sosyal sorumluluk projeleri, basın iletişimi ve ilişkilerini de ayarlar.
Kurumsal iletişim, bir şirketin iç ve dış paydaşlarına yönelik iletişim faaliyetlerinin planlanması, yönetilmesi ve uygulanması sürecini ifade eder.
Yönetim iletişimi, pazarlama iletişimi ve örgütsel iletişim dahil olmak üzere üç ana kurumsal iletişim dalı vardır ve bunların tümü, bir firmanın genel iletişimine stratejik bir yaklaşım oluşturmak için birlikte çalışır.
Kurumsal iletişim terimi, işletmelerde halkla ilişkiler bölümünün diğer adı olarak bilinmektedir. Ancak öte yandan bazı bütünleşik yaklaşımlara göre, kurumsal iletişim, bir işletmede, halkla ilişkiler, reklam, örgütsel iletişim, pazarlama iletişimi ve yönetim iletişimi gibi tüm iletişim işlevlerini kapsayabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Kurumsal iletişim, firmaların amaç ve hedeflerine ulaşmasını sağlar. Reklam ve imaj oluşturmada, değişim gerçekleştirmede, medya ve tüketici ilişkilerini geliştirilmesinde, bölüm ve elemanlar arasındaki bütünleşmede, bilgi akışında denetimde hatta karar alma süreçlerinde kurumsal iletişim etkili olur.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
Kurumsal iletişim, kurumun itibarını, imajını ve marka değerini korumak, geliştirmek ve sürdürmek amacıyla yapılan bir faaliyettir. Bu faaliyet, birçok iletişim kanalı aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bunlar arasında, reklam, halkla ilişkiler, sosyal medya, sponsorluklar ve etkinlikler gibi yöntemler bulunmaktadır.
Kurumsal iletişim stratejisi, toplumsal paydaşların hangisinin az ya da çok önemli olduğunu belirlemede kullanılabilecek bir profil ortaya koyar, sorunları çözmede, değişen durumları belirlemede yardımcı olur. Bu nedenle de verimlilikten daha çok geçerliliğe yönelik işlevlere öncülük eden bir mekanizmadır.
Markalar ve şirketler için kurumsal iletişim önemlidir; çünkü neyi nasıl söyleyeceğinizi burası belirler. Hangi durumlarda halka ve çalışanlara ne söylenmesi gerektiği, hangi üslupla açıklama yapılması gerektiği ve ne zaman özür dilenmesi gerektiği kurumsal iletişimin işinin bir parçası olarak belirtilir.
“Kurumsal dil”, şirketinizin dâhili ve harici iletişim kurmak için kullandığı kelimeler ve görsellerden oluşur. Dâhili mesajlaşmadan web içeriğine, basın bültenlerine, yıllık raporlara ve reklam sloganlarına kadar kurumsal iletişimi bir bütün olarak etkiler.
Kurumsal iletişim uzmanı; hem şirket içinde hem de şirket dışında kurumsal itibarı yönetmekle sorumlu olan kişidir. Sponsorluk, organizasyon yöneticiliği ve basın ilişkilerinden sorumludur. Sosyal sorumluluk yönetimi, CEO iletişimi ve basın ilişkilerini ayarlar.
Eğitimin Amacı
Kurumsal iletişim, bir kuruluşun hedeflediği kitleye yönelik tüm iletişim kanallarının etkin ve çalışır durumda olması faaliyetlerinin bütünüdür. Bu yönüyle kurumlar için verimlilik ve markalaşmanın en önemli unsurudur. Markalaşma, kuruma kalite, güven ve başarı sağlamaktadır.
Kurumsal iletişim CEO ya da genel müdüre bağlıyken, pazarlama iletişimi pazarlama departmanına bağlıdır. Kurumsal iletişimin sürekli iş birliği sağladığı departman insan kaynakları, pazarlama iletişim için satıştır.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Belirli mesajların kodlanarak bir kanal aracılığıyla bir kaynaktan bir hedefe/alıcıya aktarılması süreci. Örneğin bir konuşmacı (kaynak) ortak bir dil aracılığıyla (örn. Türkçe) kodladığı belirli kelimeleri (mesaj/ileti) ses dalgaları ve hava yoluyla (kanal) dinleyiciye/alımlayıcı (hedef) aktarır.
Kurumsal İletişim Müdürü, şirketin iç ve dış iletişim faaliyetlerini yönetmekten sorumludur. Kurumsal iletişim müdürü, şirketin çıkarlarını korumak için çeşitli iletişim araçlarını kullanır. Ayrıca, şirketin çevresindeki toplum ve medya ile ilişkileri yönetmek de onun görevleri arasındadır.
İşletmelerin tüm yönetim kademeleri tarafından eşgüdümlü olarak planlanması gereken stratejik iletişim programlarının bütünleşmesi ile gerçekleşen kurumsal iletişimin alt sistemini,'yönetim iletişimi', 'organizas- yonel iletişim' ve 'bütünleşik pazarlama iletişimi' olmak üzere üç temel bileşen oluşturmaktadır.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Kod Açma/Çözme: İletinin algılanması, kavranması ve anlamlandırılmasıdır. Kanal (Oluk): İletinin oluşturulduğu, taşındığı, aktarıldığı ortam ya da araçtır. Hava, kağıt, ışık, radyo dalgaları, telefon kabloları, bilgisayar ekranı birer kanal olabilir. Bağlam: İletişimin gerçekleştiği koşul ve durumdur.
İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır. Kaynak kendisine ulaşan bilgi ve verilere göre mesaj iletecek bir düşünce oluşturur. Kaynak, iletmek istediği düşünceleri kodlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri