Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmedikleri için yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdır. Kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre muhafaza eder.
Kurutulmuş sebzeler on yıl veya daha uzun süre dayanır. Yalnızca beş yıla kadar dayanan konserve yiyeceklerle karşılaştırıldığında, kurutulmuş yiyecekler uzun süreli saklama için iyi bir seçenektir.
Bazı insanlar kavanozları doğru şekilde kapatmaz, bu da yiyeceği de bozar. Bu nedenle, kurutulmuş yiyecekleri uzun süre mason kavanozlarında saklamak istiyorsanız, doğrudan güneş ışığından veya sıcaktan uzak soğuk ve kuru bir yerde saklamak her zaman yararlıdır. Ayrıca kavanozları nemden ve sudan da uzak tutmalısınız.
İlgili 36 soru bulundu
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Dondurularak kurutulmuş meyveleri, kileriniz veya dolaplarınız gibi serin, karanlık ve kuru bir yerde, orijinal ambalajında kapalı olarak saklanabilir.
Kuruttuğunuz biberleri ipten alıp kilitli bir buzdolabı poşetine koyun. Dolabınızın kapak kısmındaki en üst rafına yerleştirip uzun süre saklayabilirsiniz. Kurutulan patlıcanlar ve biberler kaynayan suda az haşlanarak buzdolabı poşetlerine pay edilip buzluğa koyulabilir.
Kurutulmuş sebze ve meyveler, kolay ve hızlı tüketilebilen bir atıştırmalık olmasının yanı sıra yüksek oranda lif içeren yapıları ile tercih sebebi oluyor. Yapılan çalışmalar kuru meyve ve sebze tüketmenin, sağlıklı bir diyette yararlı ve obezite düzeyinin düşürülmesinde de etkili olduğu saptanmıştır.
Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır. Ama yaz aylarında kuru yer rahatlıkla bulunabilir ama serin yer konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu soruna ilk akla gelen çözüm buzdolabı veya buzlukta saklamaktır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurutulmuş meyve kaç yıl dayanır? Kurutulmuş meyvelerin çoğu 150C'de 1 yıl, 250C'de 6 ay saklanabilir. Sebzeler, meyvelerin yaklaşık yarısı kadar raf ömrüne sahiptir.
Bu sorunun yanıtı evettir. Bakliyat çeşitleri buzdolabında uzun sürelerce saklanabilmektedir. Bakliyatı açtıktan sonra cam kavanoz veya bez torbalara aktararak buzdolabında saklanabilmektedir. Bakliyatları cam kavanoza aktardıktan sonra ağzını sıkıca kapatarak hava almasını engellemek gerekmektedir.
Kurutulacak sebze ve meyvelerin kurutmaya uygun olgunlukta olmasına (ham ya da fazla olgun olmamasına) dikkat etmek gerekir. Daha sonra içlerindeki yaprak, çöp, sap, taş gibi yabancı maddeler ayıklanıp yıkanmalıdır. Kurutma işlemi yapılacak sebze ve meyveler yara almamaları için çırpılarak değil, elle toplanmalıdır.
1) Oda Sıcaklığında Kalması Gereken Sebzeler
Buzdolabındaki soğukluk bu tür sebzelerin yapısını bozacağı için tüketim ömrü çok kısa olacaktır. Sivri biber, salatalık, dolmalık biber aldığınızda güneş görmeyen serin ve oda sıcaklığı korunan yerlerde saklayabilirsiniz.
Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurutmalık neden Kurtlanır? Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Sebzeleri dondurmadan önce vakumlu paketlemeyi tercih edebilirsiniz. Kurutulmuş sebzelerin oda sıcaklığında saklanması güvenlidir. Ancak buzdolabına veya dondurucuya koymak onları daha uzun süre gevrek ve taze tutacaktır.
Meyveler. Ahududu, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık vb. meyveler ve muz, mango, ananas, şeftali, nektarin, erik ve kiraz gibi sert çekirdekli meyveler derin dondurucuda saklanabilir. Bununla birlikte, dondurulmuş meyveler smoothie'lerde harmanlamak için mükemmeldir.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Ayrıca, balkon veya terasta saklama yapıyorsanız, buralarda da bakliyatların yağmur ve kar sularına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz. Bakliyatların bozulmaması için ortam sıcaklığının en fazla 20 °C derece olması gerekir. Bu yüzden, bakliyatları asla güneş gören bir yerde muhafaza etmemelisiniz.
Kuru bakliyat plastik kapta saklanır mı? Bakliyatların saklanması için saklama kapları pratik bir yöntemdir. Plastik saklama kaplarından uzak kalmalı, cam saklama kavanozlarını tercih etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri