Enerji veren besinlerden kuruyemişler, lezzetli atıştırmalıklar olarak ara öğün listesinin ilk sırasında yer alır. Protein, doymamış yağ asitleri açısından zengin olan kuruyemişler, bol vitamin ve mineral içerir. Doğru miktarda tüketildiklerinde karın bölgesinde yağ yakımını da yardımcı olan kuruyemişler, tok tutar.
Genel olarak, kuruyemişler iyi yağ, lif ve protein kaynaklarıdır. Kuruyemişlerdeki yağın çoğu, tekli doymamış yağın yanı sıra omega-6 ve omega-3 çoklu doymamış yağdır. Bununla birlikte, bazı doymuş yağ içerirler. Kuruyemişler ayrıca magnezyum ve E vitamini de dahil olmak üzere bir dizi vitamin ve mineral içerir.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
Kuruyemiş neden sağlıklıdır? Protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral açısından zengin olan kuruyemişler, vücut direncinin artmasına da yardımcı oluyor. Özellikle 'sürekli yorgunluk' ve 'odaklanma güçlüğü' çekenlerin günlük enerji desteği almaları gerekiyor.
Kuruyemiş, çeşitli meyve ve meyve çekirdeklerinin kurutulması ya da ısıl işlemlerden geçirilmesi ile üretilen besinlerin genel adıdır. Kuruyemişler; çeşidine bağlı olarak yüksek oranda protein, lif, sağlığa faydalı yağ, vitamin ve mineral içerir.
İlgili 23 soru bulundu
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
1 Avuç Karışık Kuruyemiş (Çiğ ve Tuzsuz) 204,80 kaloridir. Karışık Kuruyemiş (Çiğ ve Tuzsuz) içeriğinde 14,04 Karbonhidrat(g), 6,32 Protein(g), 13,00 yağ(g), 3,32 lif(g), barındırır.
Kuruyemişler genel olarak vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein takviyesi sağlamakta etkilidir. Kararını tüketildiğinde vücut için oldukça yararlıdır. Bu sebeple kuruyemiş tüketimi günlük hayatta en çok tavsiye edilen besinlerdendir.
İçerdikleri sağlıklı yağlar sayesinde kuruyemişler kalp krizi ve inme riskin azaltır. Damarlardaki iyi kolesterol seviyesini düzenleyen bu lezzetli besinler, kan akışını düzenler. Böylelikle kalbe ve beyne pompalanan kan miktarı düzenlenmiş olur. Ayrıca içerdikleri yağ nedeniyle damar sağlığını da korur.
B12 açısından zengin kuruyemiş çeşitlerine baktığımızda; Antep fıstığı, fındık, kaju, çiğ badem gibi birbirinden lezzetli kuruyemişlerde B12 vitamini bulunmaktadır. Suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vücudun birçok normal işlevine katkı sağlayabilen bir vitamindir.
KARATAY BESLENME PİRAMİDİ
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Kuruyemişler A ve C vitaminlerini az miktarda içermektedirler. Hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan B12 vitaminini içermeyip diğer B grubu vitaminlerden tiamin, riboflavin, niasin ve folik asitten, aynı zamanda E vitamininden zengindirler.
D vitamini içeren başlıca kuruyemişler kaju ve fındıktır.
Doğal bitkisel yağ kaynakları olan kuru yemişlerin tüketiminde porsiyon kontrolü yapılmazsa, sık tüketim sonucunda kilo alımına neden olur.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Kuruyemişler: Kuruyemişler yağ içeriği fazla olan besin grubudur ve tüketimi de sağlığa oldukça faydalıdır. Ancak büyük porsiyonlarda tüketimi aşırı yağa bağlı fazla enerji alımından dolayı gecele vücudun yağ depolamasına neden olabilir. Porsiyon miktarı küçük tutulmalıdır.
Çok fazla tuzlu kuruyemiş yenildiğinde, bu durum hipertansiyon ya da böbrek hastaları için olumsuz bir durum oluşturabilir. Ayrıca kuruyemişler yüksek enerji yoğunluklu besinler arasında yer almaktadır. Kuruyemişler, yağ ile kavrulduğunda, toplam enerji içeriğinde artış meydana gelmektedir.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Çayın yanında lezzetli atıştırmalıklar olarak tüketebileceğiniz kuruyemiş çeşitleri ile akşamlarınızı bol sohbetli ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Çayın yanında tüketeceğiniz kuruyemiş tabağı için birkaç çeşit kuruyemiş mevcut. Çayın yanında tüketilen çekirdek aslında akşamların bir vazgeçilmezi olmuştur.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Yer fıstığı protein içeriği en yüksek kuruyemiştir. 100 gr yer fıstığı tüketildiğinde yaklaşık 26 gr protein, 49 gr yağ tüketilmiş olur.
Genel olarak kuruyemişler harika bir protein kaynağıdır. Badem, ceviz, antep fıstığı, fındık ve kajuya kıyasla en fazla proteine sahiptir. Bir su bardağı badem, yaklaşık 30 gram protein içerir ve bir bonus olarak bu fındıkta bol miktarda E vitamini bulunur.
Kuruyemişler kolesterol seviyesinin düzenlenmesine, daha iyi bir kalp sağlığına, ağırlık kontrolüne ve hatta kanser riskinin azaltılmasına yardımcıdır. Kuruyemişler içerdikleri omega 3, lif ve protein ile de iştahı bastırıp, tok hissetmenize yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri