A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra demir açısından da zengin olan makarnanın besin değerlerinin yüksek olduğu biliniyor. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein de makarnanın içeriğinde yer alıyor. Makarnanın yağ ve sodyum oranı düşük olması sayesinde kolesterol riskini ortadan kaldırıyor.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok yararlı bir besin kaynağıdır. Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
Makarna eğer durum buğdayından yapılmışsa, beyaz fırın ekmeğine oranla daha sağlıklı bir yiyecektir. Ayrıca soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamasına yol açıyor. Makarnanın glisemik yükü ekmekten daha düşük.
Uzmanların görüşü şu şekildedir: Pişirme tekniğini en sağlıklı şekilde yapıp kullanılan malzemelerin de düşük kalorili olması, makarnayı diyet sürecinde tüketilebilir bir besin yapar.
İlgili 42 soru bulundu
Sporcu beslenmesinde vücutta enerji depolayabilmek ve egzersiz sürecinde daha uzun süre enerjiyi koruyabilmek için ihtiyacı olan yüksek miktarda kompleks karbonhidrat içeren besinlerin başında makarna gelir. Makarnanın kalori ve yağ oranı çok düşüktür. Genel kanının aksine, şişmanlatma riski yoktur.
Ancak içerisinde A, B1, B2 vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, protein ve demir barındıran makarna, çok sık tüketildiğinde zayıflatmanın tersine aşırı kilo alımı, ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca diyabet geliştirme riskinde vücutta artış yaşanırken yüksek tansiyon da yaratabiliyor.
Makarnaların en sağlıklı çeşitlerinden biri olan tam buğday unlu makarna, beyaz undan yapılan makarnaya oranla glisemik indeksi açısından daha düşük bir besindir. Düşük glisemik indeksi sayesinde daha sağlıklı olan tam buğday makarnanın 200 gramlık bir porsiyonu 752 kaloridir.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre noodle tüketenlerde metabolik sendrom'a yakalananların enerji kontrolünü sağlayamadığını dolayısıyla kişide yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi durumlar baş gösterdiği belirtildi. Bu sorunlar ise şeker hastalığı ve kalp hastalıklarını tetikliyor.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Makarna, içerdiği birçok mineral ve vitaminler sayesinde vücut için oldukça yararlıdır. A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden zenginliği ile hem besleyici hem de doyurucu bir öğün seçeneğidir.
Kalori ve yağ oranı çok düşük olan makarna hafif bir sosla yapılırsa sanılanın aksine şişmanlatmaz. Hem de vücudun gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri karşılar…
Makarnayı akşam saatlerinde yemek eğer porsiyon miktarını aşarsanız size kilo aldırabilir. Porsiyonun yanı sıra makarnayı hazırladığınız sosun ve içindeki tuz ve yağ oranının da etkisi büyüktür. Eğer makarnanızı kepekli, tam buğday tüketir ve porsiyona dikkat ederseniz kilo alma problemi yaşamazsınız.
Noodle ve makarna iki özelliğiyle birbirinden ayrılır. Birincisi; noodle makarnadan daha ince kesilir ve ön pişirme işleminden geçirilir. Bu nedenle makarnaya göre daha kırılgan bir yapıdadır. İkinci ve belki de en önemli fark ise noodle'da kullanılan unun çeşididir.
Günümüzde ise İtalya'dan sonra en çok makarna üretilen ve ihraç eden ülke de Türkiye olarak karşımıza çıkmaktadır. Makarna, taze ve doğal olduğunda oldukça lezzetli bir besindir. Makarna üretimi için buğday irmik formuna sokulur ve daha sonra su ile karıştırılır ve makarnaya da şekli verilir.
Hazır noodle'ların içeriğinde besleyici ögeler haricinde pek çok katkı maddesi bulunur. Bazı noodle'ların içerisinde tersiyer bütil hidrokinon (TBHQ) olarak bilinen bir koruyucu madde vardır. Özellikle bu koruyucu madde, sindirim sorunlarına sebep olur.
NOODLE HANGİ ÜLKENİN YEMEĞİ? Noodle Çin mutfağına özgü yöresel yemeklerden biridir. İtalya ve Çin arasında tartışma sebebi olan noodle yemeğinin yapılan araştırmalar neticesinde Çin'e ait olduğu ortaya çıkmıştır.
HAZIR NOODLE İÇERİĞİ: BUĞDAY UNU, BİTKİSEL SIVI YAĞ (PALM), TUZ, ASİTLİK DÜZENLEYİCİ (POTASYUM KARBONAT), EMULGATÖR (SODYUM POLİFOSFAT), KIVAM ARTTIRICI (GAM ARABİK), KABARTICI (SODYUM KARBONAT), VİTAMİN B2 (RİBOFLAVİN).
Hazır Noodle İçeriği: Buğday Unu, Bitkisel Sıvı Yağ (Palm), Tuz, Asitlik Düzenleyici (Potasyum Karbonat), Emulgatör (Sodyum Polifosfat), Kıvam Arttırıcı (Gam Arabik), Kabartıcı (Sodyum Karbonat), Vitamin B2 (Riboflavin).
Makarna A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağ ve sodyum oranı çok düşüktür, kolesterol riski yoktur. Makarna, kompleks karbonhidratlar grubundandır. Metabolizmada çabucak parçalanır, hemen enerjiye dönüşür.
Makarnayı soğuduktan sonra tekrar ısıtıp yemek, normalden daha az kilo almayı sağlıyor. Yüksek karbonhidrat değerlerine sahip makarnanın şişmanlattığı algısı oldukça yaygındır. Ancak yapılan son araştırmalar pişirildikten sonra soğumaya bırakılan makarnanın vücut tarafından lifli gıdalar gibi algılandığını gösteriyor.
Salçalı, kıymalı, yoğurtlu ve peynirli makarnalar soslu olduğu için yüksek kaloriye sahiptir. Yüksek kalorili makarnaların sağlıklı beslenmede yeri yoktur. O nedenle makarnalar kilo aldırabilir.
8. Makarna
Akşam yemeğinden sonra yenen makarna yağlı yemek olduğundan uyurken kilo almanıza neden olur; çünkü içeriğindeki karbonhidrat çok hızlı bir şekilde yağa dönüşür. Bu yüzden sağlıklı yiyecekler arıyorsanız makarnadan uzak durmalısınız.
Diyette makarna elbette yasak değil, ama her şeyde olduğu gibi makarnada da miktar çok önemli. 1 porsiyon makarnayı çiğ olarak ortalama 100 gram gibi düşünebilirsin. Tercihen öğle öğününde yukarıdaki taktiklere dikkat ederek haftada 1 ya da 2 kez tüketebilirsin.
Makarnayı tercihen öğle öğününde tüketmek idealdir. Haftada 1 kez tüketilebilir. 3-4 kaşık makarna, 1 dilim ekmek olarak düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri