Lezzetli bir kuşburnu çayı yapmak için yıkanan kuşburunlarını yumuşatmak gerekir. Bunun için de kuşburnu sıcak suda 10-15 dakika haşlanır. Haşlanan kuşburnu önce süzülür sonra tekrar kaynamış suya atılarak demlenmek için kaynatılır.
Taze kuşburnu yapılırken 10 dakika kaynatılması gereklidir. 10- 15 dakika demlendikten sonra içilmeye hazır olur. Kuşburnu çayı günde 2 kez tüketilebilir. Kuşburnu Çayı Zayıflatır mı?
İlk önce hazır poşet çayının yerine aktarlardan alınacak doğal kuşburnu çayının demlenerek tüketilmesi önerilir. Bunun adına 5 su bardağı çok soğuk olmayan ılık seviyedeki temiz suyu cam bir kase içerisine alınmalıdır. İçerisine havanda ezilen kuşburnu taneleri ilave edilerek 12 saat bekletilmelidir.
Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 2 veya 3 çay kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.
Kuşburnu Çayı Ne Kadar İçilmeli? Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
İçeriğindeki K vitamininden dolayı kuşburnu kanın pıhtılaşmasına yardımcı oluyor.
Kuşburnu çayı kaynatılırken içinde şeker katılabilir. Şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih edenler ise tarçın veya bal kullanabilirler. Kuşburnu soğuyunca vitaminlerini ve aromasını kaybetmediği için soğuk olarak veya tekrar ısıtılarak tüketilebilir.
Kuşburnu meyvelerinin sapını ve uç kısmındaki tüylü kısımlarını küçük bir bıçak yardımıyla kesin. İki ucunu da ayıkladığınız kuşburnu meyvelerini güzelce yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Düdüklü tencereye, aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika iyice yumuşayınca dek haşlayın.
Kuşburnu çayı nasıl yapılır İbrahim Saraçoğlu kuşburnu çayının çok faydalı olduğunu belirtmiştir: Kuşburnu çayı yapmak için kurutulmuş kuşburnu meyvesi yıkanır ve bir su bardağına iki-üç çay kaşığı kuşburnu meyvesi gelecek şekilde kaynayan suya atılır. Kuşburnu çayı kaç dakika kaynatılır? 10-15 dakika kadar kaynatılır.
İltihap söktürücü etkiye sahip olan kuşburnu çayı, eklemlerdeki iltihapların sökülmesine yardımcı olarak diz ağrısı ve eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlar.
Kuşburnu çayı günde en fazla 2 defa içilmelidir. Soğuduğunda C vitamini seviyesi düşeceğinden dolayı sıcak tüketilmesi önerilir. Yemeklerden yarım saat sonra kuşburnu çayının içilmesi halinde vücuttaki C vitamini ihtiyacını tek başına karşılayabilmektedir.
Kuşburnu içerdiği bazı faydalı asitler sayesinde böbreklerin de sağlıkla çalışmaya devam etmesini sağlıyor. Bu özelliği nedeniyle özellikle böbrek rahatsızlığı bulunanlara öneriliyor.
Kuşburnu çayı fazla tüketildiğinde böbrek taşı, ishal, mide yanması, kusma, baş ağrısı, mide krampları gibi sorunlara yol açabilir. Önemli bir hatırlatma yapalım. Alerjik yapıya sahip olanların, emzirenlerin ve hamilelik döneminde olanların dikkatli olmasında ve Kuşburnu çayı tüketmeden doktora danışmasında fayda var.
Kuşburnu idrar söktürücü yani diüretik bir bitkidir. Bu nedenle yatmadan hemen önce ya da gece geç saatlerde içilmesi önerilmez.
Ülkemizde sıklıkla çay ve marmelat olarak tüketilen kuşburnu; zengin antioksidan içeriği sayesinde eklem ağrılarına, kolesterole, kalp ve cilt sağlığına iyi gelebiliyor. İçeriğinde yağ yakma özelliğine sahip tilirozid antioksidanını bulunması ise kilo vermeye yardımcı olabiliyor.
Adaçayı, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çaylarına limon sıkmak, bu çaylardaki şifalı yağları yok ediyor. Nane limon karışımının birlikte kaynatılması yağların erimesini önlediği için şifasını kaybetmiyor. Araştırmacılar, bitkisel çaylara limon ilave edilmemesini tavsiye ediyor.
– İltihap tedavisi
Düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanmadaki artışla birlikte konsantrasyonda artış gösteren bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir. Ayrıca, kuşburnunun antienflamatuar özellikleri de kıkırdak erozyonunun önlenmesine yardımcı olur.
Hava ile teması kesilmeyen kuşburnu kısa süre içerisinde bozulabilmektedir. Derin dondurucuda saklama da yine en etkili yollardan biridir. Bu şekilde yıl boyunca saklanabilmesi mümkündür.
Kuşburnu tüketimi dizde kireçlenme, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme ve aşınmanın ortaya çıkardığı ostreoartrite bağlı ağrıların azalmasında etkili. Ayrıca günümüzde pek çok kişinin ortak sorunu olan dizde sıvı kaybına da kuşburnunun iyi geldiği yapılan çalışmalarda kanıtlanmış durumda.
Kuşburnu çayının günlük tüketim dozunun günde 2 fincan olması idealdir. Maksimum olarak günde 2 fincandan fazla içilmesi sağlık için zararlı olabilir.
Yapılan bir çalışmada günde 3 bardak hibiskus (çayı yapılan bir bitki, daha çok kuşburnu çaylarına katılan ve kırmızı rengi veren madde) çayı içilmesi 6 haftalık bir süre içinde yüksek kan basıncını düşürücü etki yaptığı bulundu.
Farklı faydaları sebebiyle düzenli olarak tüketilmesi önerilen kuşburnu çayı zayıflatma özelliği nedeniyle pek çok diyetisyen tarafından önerilen bitki çaylarındandır. Diyet listelerinde sıkça yer verilen kuşburnu çayı sindirim sisteminin hızlanmasında etkili olduğu için zayıflamaya yardımcıdır.
Bitki çaylarının son kullanma tarihine bakılmadan alınmamalıdır. Bitki çayları şekerli, asitli ve kimyasal içeren birçok içeceğe karşı doğal şifa içecekleridir. Bitki çaylarını sıcak içebildiğiniz gibi aynı zamanda soğuk olarak da tüketebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki tüm bitkiler yüzde 100 zararsız değildir. - Bir kere demlenen çay bir kerede tüketilmelidir. En fazla bir saat bekletilmiş olmalıdır. Ocak üzerinde ısıya maruz kalarak bekletilmemelidir.
Bir demleme en uygunudur. Tekrar tekrar demleme ve kaynatmada sadece bitkinin rengi çıkar, vitamin anlamında bir şey kalmaz. O nedenle bitki çaylarını bir kullanımlık yapmak gerekir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri