Bu kelime genellikle güçlükuvvetli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı güçlü kuvvetli şeklinde olmalıdır.
Mi eki gelenekleşmiş olarak ayrı yazılmakta olup kendisinden önce gelen kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uymaktadır. Örnek: Siz de mi geldiniz? Mi eki soru sormak için kullanımından başka görevlerde kullanıldığı vakit de ayrı yazılır. Örnek: Güzel mi güzel!
Milattan Önce olarak bilinen kavramın kısaltması M.Ö. olarak yazılır. Yani MÖ şeklinde bir yazım yoktur.
Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız.
VAR GÜCÜYLE KELİMESİNİN ANLAMI
Olanca gücüyle, var kuvvetiyle anlamına gelen var gücüyle kelimesi halk arasında bitişik yazılarak hata yapılan bir kelimedir. Ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle vargücüyle şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı var gücüyle şeklinde olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Bu kelime genellikle güçbela şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı güç bela şeklinde olmalıdır.
Bu hatalı yazımı düzeltmek isteyenler sıklıkla sanayi nasıl yazılır şeklinde sormakta ve bu sorusuna mümkün olan en doğru yanıtı aramaya yönelmektedir. Sanayi kelimesinin doğru yazılış biçimi " sanayi" şeklinde yazımı olmaktadır. Sanayii şeklindeki yazım ise tamamıyla yanlıştır.
Bu kelime genellikle güçlükuvvetli şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı güçlü kuvvetli şeklinde olmalıdır.
Vazgeçmek kelimesi bazı yazılı kaynaklarda vaz geçmek şeklinde yer almaktadır. Bu sebeple de kelimeyi doğru yazmak isteyenler büyük bir tereddüt yaşamaktadır. TDK sözlüğünde vazgeçmek, birleşik olarak yazılan bir kelimedir.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
Bir kısaltma olarak öne çıkan M.Ö. milattan önceki önemi gösteren bir terimdir. Bu durumda kısaltmanın doğru yazılması için mutlaka nokta kullanılması gerekir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Mi, mı, mu, mü soru edatı eklendiği sözcükten her zaman ayrı yazılır, kendinden sonra gelen ekler soru edatına bitişik yazılır.
Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazılır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdöver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, ...
Bu gelime çoğu zaman "saklanbaç" olarak kullanılmakta olsa da bu yazım biçimi bütünüyle yanlış olmaktadır. Bu kelimenin doğru yazım şekli" saklambaç " olarak yazılanı ve telaffuz edilenidir.
2- O esnada ben de dahil olmak üzere kimse bir şey diyemedi. Not: Türkçede düzeltme işareti, harflerin uzatılarak okunmasını sağlar. Dil bilgisi kurallarına göre, kelimenin ''dahil'' değil ''dâhil'' şeklinde yazılması gerekir.
3. İki ünsüzle biten Batı kökenli alıntılar, ünsüzler arasına ünlü konmadan yazılır: film, form, lüks, modern, natürmort, psikiyatr, seks, slayt, teyp vb.
STİL KELİMESİNİN ANLAMI
Üslup, biçem anlamına gelir. Bu kelime genellikle sitil şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı soyadıstil şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre cami kelimesinin doğru yazılışı "cami"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Betül Eyövge Yılmaz on X: "Doğrusu böyle yazılır. savunma sanayisi (savunma sanayii değil) gazete bayisi (gazete bayii değil) #DoğruYazalım" / X.
Unvan kelimesinin doğru yazımı unvan olarak belirtiliyor. Ünvan olarak yazılması yanlıştır. Metin belgelerinde ya da diyaloglarda bu şekilde kullanılması gerekiyor. TDK verilerine göre unvan kelimesinin doğru yazım şekli unvan şeklindedir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
İçinden zor çıkılır, çapraşık anlamına gelir. Bu kelime genellikle dolanbaçlı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dolambaçlı şeklinde olmalıdır.
Dörtnala kelimesinin nasıl yazıldığı TDK tarafından gösteriliyor. Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri