Bu nedenle
Özellikle bu lezzetle henüz tanışmamış ve tadını bilmeyen kişiler için çok daha fazla dikkat çeken kahvaltı durumu, kolot peyniri için özel bir durum değildir. Bu bakımdan istenildiği zaman yenilebilir ve kahvaltılarda da rahatlıkla tüketilebilir.
Kolot peyniri sade yenir mi? Bu bakımdan istenildiği zaman yenilebilir ve kahvaltılarda da rahatlıkla tüketilebilir. Aşırı yağlı ya da tuzlu bir peynir olmadığından dolayı tüketilmesi kolaydır.
Bazen mıhlamaya sıcak su mu soğuk su mu konulacağı sorulur. Kuymak sıcak suyla mi yapılır? Trabzon usulü kuymakta, yağ kendini bırakmaya başlayınca iki bardak soğuk su ilave edilir.
Peynirin soğuk olarak tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle başta kuymak üzere yemeklerde ya da özel pizza gibi özel yiyeceklerde tercih edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Uzadıkça Uzayan Kuymağın Sırrı: Kolot Peyniri
Kahvaltıda tost ya da peynir tabağında, diğer öğünlerde salata da böreklerde yerini alan peynirler kendine has özellikleriyle tanınmaktadır.
İçine peynir mayası atılan süt, bir süre sonra kesilmeye başlar ve kaynatıldıkça pıhtılaşan sütün içindeki peynirler uygun torbalara koyularak suyu iyice süzüldükten sonra üzeri tuzlanır. Elde edilen peynir, yaklaşık 3 ay boyunca yenilebilecek kıvama gelmesi için güneş ışığı almayan serin yerde muhafaza edilir.
Sadece 2 kişi için kuymak hazırlayacaksanız 2 kişilik kuymak tarifi için malzemeler; 1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı, 1 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 1/2 su bardağı su, 1/2 kase kolot peyniri, 1/4 çay bardağı kaynar su, 1 tatlı kaşığı tuz olmalı.
4 yemek kaşığı mısır ununu ve tuzu ekleyip unumuzu kavuralım. Hafif rengi dönüp kokusunu verince 2 su bardağı soğuk suyumuzu da yavaş yavaş ekleyelim. Topaklanma olmaması için karıştıralım. Altı kısık bir şekilde suyunu çekip yağını üzerine verinceye kadar yaklaşık 5 dakika pişirelim.
yanına hafif soslu bir makarna veya benzeri bir yemek almak, yemek sonrası tatlı yerine çay içmek tavsiye edilir...
Kuymağın tadının yumuşamaması için su yerine süt koymanızı öneririz. Eğer orijinal kuymak peyniriniz bulunmuyorsa kaşar ya da eriyebilen diğer peynir türlerinden birisini tercih edebilirsiniz. Kuymak tarifi için bakır tavayı tercih edecekseniz tavayı önceden kızdırmayı unutmayın.
#peynirini kattıktan sonra biraz eritip mutlaka kısık ateşte kendi haline bırakın,arada karıştırın dibi tutmasın ama çokta müdahale etmeyin.Eğer çok karıştırırsanız peynir içinde kaybolacaktır,dolayısı ile yerken uzayan o meşhur görüntü kaybolacaktır.
Mıhlama, muhlama veya kuymak isimleri ile bilinen ve Karadeniz'in önemli tariflerinden biri olan mıhlama kahvaltıların vazgeçilmez tariflerindendir. Özel peyniri ile tavana doğru uzatılarak hem görsel hem de lezzet şölenine sahip olan mıhlama tarifi aslında yapımı kolay bir tariftir.
Kuymak yüksek kalorili besinler arasında yer alır. Bu nedenle diyet yapanlar için çok uygun bir besin değildir. Kuymak ekmekle yendiğinden kalorisi haliyle biraz daha artar. Bu tür kalorisi yüksek besinleri zayıflamak isteyen ve diyette olan kişilerin yememesi daha doğru olacaktır.
Cengiz şef hem tok tutma özelliğiyle Karadeniz sofralarının vazgeçilmezi olan kuymak tarifi verdi hem de Karadeniz türküleri söyledi.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
Tereyağı yerine kaymak kullanılarak hazırlanırsa Trabzon'da yayla kuymağı Rize'de hoşmerim olarak adlandırılmaktadır. Mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanarak kullanılması durumunda ise yöresel ağızlara göre cumur, çumur ya da zumur olarak adlandırılmaktadır.
Trabzon'un baştacı yemeklerinden biri olan kuymak, mısır unu, tereyağ ve peynir ile yapılan, hem ana öğün, hem ara öğün; hem kahvaltı, hem de öğle ve akşam yemeği olabilen oldukça lezzetli bir yemek türüdür. Bu yöresel yemek, “Muhlama” veya “Mıhlama” isimleri ile de bilinmektedir.
Öncelikle ben kuymak peyniri bulamadığımız için sadece kaşar peyniri kullandım, ben bunu arada kaymak çeşitleriyle de yapıyorum. Tereyağımızı tavamıza alalım ve eriyince mısır ununu ekleyelim, kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra damak zevkinize göre tuzumuzu ekleyelim.
Kısaca mısır unu, yumurta, yağ ve peynir eklenerek yapılan Karadeniz yöresine özgü bir kahvaltılık olarak karşımıza çıkan kuymak, oldukça geniş bir kitle tarafından sevilmekte ve tüketilmektedir.
Mıhlama Tarifi için öncelikle sıvı yağımızı teflon tavamıza alıyoruz (bakır tavada çok daha güzel olur). Üzerine mısır ununu ekleyip 3-5 dk kadar kavuruyoruz tuzu da bu aşamada ekliyoruz. Ardından suyumuzu ekleyip biraz (3-5 dakika kadar) fokurdatıyoruz, Bu aşamada kapakta kapatabilirsiniz.
Diğer önemli malzememiz ise çeçil peyniri, tel tel ayrıldığı için tel peynir de denilen bu peynir tuzlu olduğu için mıhlamayı ocaktan almadan önce tadına bakın isteğinize göre tuz eklemesi yapın. Mıhlama yapmanın da püf noktaları var. En önemlisi kaliteli ve lezzetli malzeme kullanmak.
Peynirli kol böreğinde; lor peyniri, kaşar peyniri, beyaz peynir, tulum peyniri ya da kolot peyniri kullanılabilir.
Mısır unu, tereyağı ve peynirin birlikteliğinden doğan kuymak, kimi bölgelerde muhlama, mıhlama olarak da bilinir. Karadeniz'in köylerindeki su değirmenlerinde özel olarak öğütülen ince mısır ununa ek olarak, tel peynir, Trabzon kolot peyniri, minci peyniri veya imansız peynirine ek olarak tereyağı ile hazırlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri