Kutup ışıklarındaki renk çeşitliliğiyse atmosferdeki ele- mentlerin farklı renkte ışık yaymasından kaynaklanır. Eğer parçacıklar enerjilerini oksijen atomlarına akta- rırsa uzun dalga boylarındaki yeşil ve kırmızı ışık, azot atomlarına aktardıysa kısa dalga boylu mavi ışık oluşur.
Moleküler oksijen ve azot, Dünya atmosferinin en yaygın bileşenleri. Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor. Atomik oksijen yüksek irtifalarda oluştuğu için, kutup ışıkları çoğunlukla yeşil üzerinde kırmızı renkler olarak görülürler.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Yeşil ya da kahverengimsi kırmızı, yutulan enerjinin niceliğine bağlı olarak. nitrojen emisyonları Mavi ya da kırmızı. Mavi, eğer atom iyonize olduktan sonra yeniden elektron kazanırsa.
Norveçli bilim insanlarına göre bu kış, "aurora borealis" adıyla da bilinen kuzey ışıkları çok daha fazla görülecek. Kuzey Yarımküre'de yer alan Almanya, İtalya, İngiltere, Türkiye de dahil çok sayıda ülkede haftasonu, kuzey ışıkları görüldü.
İlgili 18 soru bulundu
Kuzey Işıkları Pazar gecesi hem Türkiye hem de dünyanın dört bir yanında çıplak gözle görüldü. Güney İngiltere'nin bazı bölgelerinde gökyüzünü aydınlatan bu ışıklar, Türkiye'de de Ordu'nun Ünye ilçesinde gözlemlendi.
Dünya'nın doğal harikalarından biri olarak sayılan kuzey ışıkları genellikle kuzey yarımkürede görülüyor ve buradan seyredilme imkânı buluyor. Kuzey kutup ışıkları Eylül'den Ekim'e ve Mart'tan Nisan'a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor.
İsveç'te Abisko haricinde kutup ışıklarını görebileceğiniz yerler, Björkliden, Luleå, Jukkasjä ve Tornedalen. İsveç, kuzey ışıklarının görülebildiği diğer ülkelere nazaran daha ılıman iklim yapısıyla da kolaylık sağlıyor.
Kuzey Işıkları genellikle mart ve eylül aylarında yaşanan ekinoks dönemlerinde yani 23 Eylül ya da 21 Mart'a yakın zamanlarda daha iyi görünüyor. Bu tarihlerin öne çıkmasının nedeni, dünyanın manyetik alanında daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesi.
Kuzey Işıkları yani diğer ismi ile Aurora Borealis, açık ara bu gezegende meydana gelen en büyüleyici doğa olaylarından. Sanılanın aksine aurora kuzey ülkelerinde her gün görülebilen birşey değil. Her yıl, kuzey ışıklarını görmeye binlerce turist gidiyor ama çoğu eli boş dönüyor.
Gökyüzünde tuhaf, değişik renklerde ışımalar halinde görülen "Kuzey Işıkları" dünyanın kutup bölgelerine pek çok turist çekiyor. Ancak bu ışımalar, bölgede yaşayanların hayatlarına etki edebiliyor, kuzey yarıkürede örneğin güç kaynaklarının azalmasına ya da uydu sistemlerinde arızalar yaşanmasına neden olabiliyor.
Kuzey ışıklarının dünyaya doğrudan bir zararının olmadığını ancak ciddi miktarda radyasyon içerdiğini belirten uzmanlar, uydu iletişimin bozulabileceğini, haberleşmeyi etkileyebileceğini ve radyo dalgalarındaki sinyallerin değişebileceğini söyledi.
Plazma Fiziği: Maddenin katı, sıvı ve gaz hallerinden farklı olan dördüncü halini inceleyen plazma fiziği; sıcak ve soğuk plazmalar olarak ikiye ayrılır. Dünyamız Van Allen kuşakları, kutup ışıkları, iyonosfer tabakası, şimşek gibi doğal plazmalar ile çevrilidir.
Yine Finlandiya gibi, başkenti Oslo kuzey ışıklarını görmek için fazla güneyde kalıyor. Bu nedenle, Norveç'te kuzey ışıklarını izlemek isterseniz paketinizdeki araç kiralama seçeneğinden faydalanarak Oslo'dan Tromsø'ya gidebilir ve yol boyunca benzersiz bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.
Kaba tabirle ışık gösterisi olarak söyleyebileceğimiz Kuzey Işıkları, aslında güneş ışığının yansımasıdır. Güneşten gelen yüklü taneciklerin Dünya'nın atmosferdeki oksijen ve azot tanecikleri ile çarpışması sonucunda Kuzey Işıkları meydana gelir.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
Kutup ışıkları (aurora) termosfer katmanında oluşur. Atmosferin en dış katmanıdır. Yer çekiminin en az olduğu katmandır. Haberleşme uyduları bu katmana yerleştirilir.
Kış aylarında gecelerin uzun olması Kuzey ışıklarını görme ihtimalini artırsa da en iyi görülebildiği zaman 23 Eylül ve 21 Mart ekinoksları arasındaki dönem olarak kabul ediliyor. Özellikle bu aylarda ışıkların görülmesi için en uygun zaman ise 22.00 – 03.00 aralığındaki saat dilimi.
Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde görülen kutup ışıkları “kuzey ışıkları” olarak da bilinir. 5 Kasım 2023 tarihinde ülkemizin çeşitli yerlerinden de görüntülenen bu ışıkların sebebi, Güneş aktivitelerindeki artış. Dünya'nın manyetik alanı Güneş'ten gelen yüklü parçacıkları saptırır.
Eğer amacınız doğa yürüyüşlerine çıkmak ve Norveç fiyortlarını keşfetmekse gezi planınızı mayıs-ağustos ayları arasında ayarlamanız yerinde olur. Yaz aylarında birbirinden renkli festivallerle de Norveç şehirleri bambaşka bir havaya bürünüyor.
Norveç'te her mevsim bir başka güzellik keşfedilebilir. Norveç'te kış aylarında (aralık, ocak, şubat) sıcaklıklar sıfırın altında seyreder; bu dönem Norveç kayak tatilleri için oldukça idealdir.
Kuzey ışıklarının bazı ülkelerin turizmine de önemli katkı sunduğunu ifade eden Alaeddinoğlu, "Kuzey ışıklarını görmek, fotoğraflamak isteyen birçok insan, kutuplara yakın ülkeleri ziyaret ediyor. Ekvator'a yakın ülkelerde bu ışıkların sıklıkla görülme şansı çok düşük. Ülkemizde de birkaç ilde görüldü.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Eylül ayının sonunda başlayıp Mart ayının sonuna kadar devam etmektedir. Gün içerisinde akşam saat 9'da başlayıp gece yarısı ile de sonlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri